KULTer.hu - Fantázia és valóság egy kisfiú fejében
79907
post-template-default,single,single-post,postid-79907,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fantázia és valóság egy kisfiú fejében

Egy kilencéves kisfiú, Soma olyan játékba kezd, amiből már nincs visszaút; az ő történetét meséli el Szalai Márk operatőr és Kőrösi Máté rendező kisfilmje, melynek forgatását szeptember elején kezdik. Akár te is támogathatod a munkájukat.

Az Otthon (Home) című filmben Soma szülei egyik napról a másik döntenek úgy, hogy vidékre költözik a család. A fiú nem tudja, mi van a költözés hátterében, de érzi, hogy valami nincs rendben, valamit nem árulnak el neki a szülei, nem hagyja nyugodni a titok, s fantázia és valóság észrevétlenül csúsznak egymásba gondolataiban.

Szalai Márk és Kőrösi Máté évek óta dolgoznak együtt, s több közös filmet alkottak már. Első filmjükkel, a Dömdödömmel az Ottlik 101 kisfilm pályázatot meg is nyerték. A következő évben még három kisfilmet és jó pár etűdöt készítettek együtt, legutóbb alkotásuk, a SZuper a Magyar Filmhéten és a Friss Húson kívül a berlini Sputnik Kino Berlinale special vetítésére is eljutott.

Legújabb, Otthon című munkájuk azt a pillanatot ragadja meg egy gyerek életében, amikor először tűnik el a szülők nyújtotta biztonságos burok. Az a viszonyrendszer, ami egészen idáig biztos alapokon nyugodott, egyik pillanatról a másikra megkérdőjeleződik. Eltűnik a feltétlen bizalom. Soma egy érzékeny gyerek, aki egy költözködés hatására életében először úgy érzi, magára maradt. Neki kell eldöntenie, hogy ki ő, mit cselekszik és hogy egyáltalán mi a valóság. A Soma szorongásaival párhuzamosan kibomló eseményeket a néha korlátolt, máskor pedig határtalan gyermeki tekinteten keresztül ismerheti meg a néző. Az új ház labirintusszerű terei megmozgatják a fiú fantáziáját.

A főszereplő Kőrösi Soma, a rendező második legfiatalabb öccse. Már dolgoztak közösen, így az idősebb testvér számára nem volt kérdés, hogy Somáé lesz ez a szerep is. Az apa és az anya szerepére Soma valós szüleit választották, akik nem mellesleg profi színészek. A hármuk között vibráló természetes összhang meghatározó eleme lesz a filmnek. Az Otthon helyszínét egyébként egy, az operatőr számára fontos helység közelében fekvő falu, Váralja fogja adni, ahol egy parasztházat alakítanak át.

otthon2

A kisfilmben iamyank most megjelent első albuma, a Hiraeth dalait lehet majd hallani, ugyanis azok hangulata passzol az Otthon atmoszférájához. Az alkotók korábbi művéhez, a SZuperhez is ez a zenész szerezte a dalokat.

2017-ben számos hazai és nemzetközi kisfilmes fesztiválra fogják nevezni a filmet, amelyekről a Facebook-oldalukon osztanak majd meg beszámolókat. Ha szeretnéd támogatni a forgatási munkálatokat, akkor látogasd meg az ehhez létrehozott Indiegogo-oldalt, ahol általad elgondolt pénzösszeggel járulhatsz hozzá a film létrejöttéhez.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum