KULTer.hu - Hatalmas Moholy-Nagy-tárlat New Yorkban
79070
post-template-default,single,single-post,postid-79070,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hatalmas Moholy-Nagy-tárlat New Yorkban

Mintegy háromszáz műve látható Moholy-Nagy Lászlónak a New York-i Guggenheim Múzeumban 2016. szeptember 7-ig. Az egész nyáron át látogatható tárlaton a tengerentúlon amerikaiként számon tartott, ám a magyarságához mindig is ragaszkodó művész emigráció utáni alkotásait vonultatják fel.

A Future Present (Jövő Jelen) című tárlat a múzeum kupolaterének spirális rámpáján várja az érdeklődőket. A korábbi években Moholy-Nagy művészetének mindig csak egy-egy résztevékenységét mutatták be a világ különböző területein, ám a mostani, New York-i kiállítás amellett, hogy eddig nem látott méretű gyűjteményt vonultat fel, az 1895-ben született alkotót jellemző műfaji és anyagbeli sokszínűséget is reprezentálja (festészet, kinetikus szobrászat, fotó, fotogram, film, reklám); a művész munkájának története szinte teljesen végigkövethető. Moholy-Nagynak negyven éve nem volt a teljes életművét bemutató tárlata Amerikában. A Guggenheim Múzeum rendelkezik a világ legnagyobb Moholy-Nagy-gyűjteményével, de a kiállított anyag összeállításához még az Art Institute of Chicago és a Los Angeles County Museum of Art is hozzájárult. A fő támogató a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet.

A képzőművészet iránt érdeklődők jól ismerik Moholy-Nagyot, aki olyan anyagokat is használt alkotás során, mint a korai műanyag, a plexi vagy a tükröződő alumínium. Egyes korabeli műanyagalapú műveit azonban rekonstruálni kellett, mert nem volt megoldott a megfelelő tárolásuk, így elbomlottak.

A tárlatot némi változtatással ősszel Chicagóban, majd Los Angelesben mutatják be, azzal a különbséggel, hogy azok a kiállítások már másra fogják helyezni a hangsúlyt.

Forrás: NOL, borítókép: David Heald

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum