KULTer.hu - Magyar dokufikciós siker Dániában
79917
post-template-default,single,single-post,postid-79917,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar dokufikciós siker Dániában

Skandinávia legfontosabb helyszínspecifikus és utcaszínházi fesztiválján, a dániai Helsingorben megrendezett Passage Fesztiválon lelkes kritikai visszhang mellett mutatta be a Stereo Akt és a dán Nydanskeren Jimbuts Kulturforening Buyer’s Paradise – Mesék a raktárról című új produkcióját hat alkalommal.

Az előadás közönsége egy üres bolthelyiség kirakata mögül nézhette a város frekventált bevásárlóutcájában zajló előadást. A dokufikciós produkció a nyugati ember fogyasztási szokásaival foglalkozik, miközben autentikus történeteket mesél a kínai diákmunkásokat kihasználó gyárakról, amelyek a következő telefonunkat gyártják.

„Gyakran emlegetik Kínát a világ legnagyobb gyáraként. Minden nyugati embernek vannak Made in China tárgyai. A telefonod, a ruháid, vagy a sminked… csak hogy ne menjünk messzire. 270 millió ember dolgozik Nyugaton használt termékek előállításán, összeszerelésén. Ebben a pillanatban is. Érdekel, hogy milyen körülmények között dolgoznak ezek az emberek, mit gondolnak rólunk, és mik az álmaik? Vagy azt gondolod, hogy közöd sincs hozzá? A közönség a város újonnan nyíló üzletházába érkezik, ahol az ígéretek szerint hatalmas akciókkal várják az érdeklődőket. Csakhogy a boltba érkezvén kiderül, hogy az teljesen üres, s a termékek mi magunk, a nézők vagyunk…”

„Súlyosak a témák, amelyek moralizálástól mentesen, elegánsan vannak bemutatva. (…) Világos, hogy komoly kutatómunka áll a Buyer’s Paradise mögött. De mint sokszor hátborzongató történetek hallatán, az ember itt sem akar hinni a fülének. (…) Fiatal kínai diákmunkások sorsát követjük, akiket átver és kihasznál a 0-24 órában üzemelő gyár, hogy összeszerelhessék számodra a legújabb telefont. Szerződésükben rögzítik, hogy nem kísérelnek meg öngyilkosságot, de ha ez mégis megtörténik, hamar találnak új embert, aki elfoglalja helyüket a hálótermekben és a gyártósornál. (…) Mindeközben egy szendvicsember győzködi az embereket az utcán, hogy szükségük van a legújabb modellre. (…) Az előadás fogyasztásra kihegyezett aspektusán sokat erősít, hogy egy elhagyatott bolt kirakatában ülünk, és onnan nézünk kifelé a bevásárló utcára. Az utcán sétáló vásárlók tömege is a látvány részesei, ami egyszerű, magától értetődő, de briliáns megoldás. (…) A dán-magyar-kínai formációnak sikerült olyan előadást csinálnia, ami komoly üzenetet hordoz, de nem akar tanítani. Ezt az egyensúlyt patikamérlegen mérik, de most a magyar rendező, Boross Martin fején találta a szöget.” (Eva Høj Andersen, Helsingor Daily Paper)

buyersparadise1

„Tudtad, hogy egy új Apple termék kb. 4000 koronás árából mindössze 80 korona jut az azt összeszerelő dolgozóknak? És, hogy egyazon telefon áráért egy dán gyári munkásnak 38, egy kínai munkásnak pedig 1200 órát kell dolgoznia? (…) A Buyer’s Paradise arról szól, hogy miért hagyjuk mi, a Nyugat, hogy embertelen körülmények között szolgálják ki fogyasztási tempónkat és szokásainkat. (…) Az elbűvölő és energikus Fanny Louise Bernth alakítja azt a szendvicsembert, aki hidat képez az előadás és a valóság között, összeköti a kintet és bentet. (…) Pimasz kérdésekkel bombázza a járókelőket és a kirakat mögött ülő embereket. (…) Az előadás sikerrel ötvözi a dokumentum anyagokat és a fikciót. A helyszín, a szöveg és néma előadók egymásra hatva izgalmasan, didakszis nélkül teszik fel kérdéseiket. (…) Gritt Uldall-Jessen Kína tematikájú darabjai közül kétségkívül a leghatásosabb, legsikeresebb és legjelenvalóbb a Buyer’s Paradise.” (Mette Garfield, Theater1 Magazin)

buyersparadise2

Alkotók:
rendező: Boross Martin
szereplők: Fanny Louise Bernth, Line Rosa Lee Pallisgaard, Vass Imre, Max GPS
zene: Bartha Márk
jelmez, kellékek: Therese Annebelle Jensen
író, dramaturg: Gritt Uldall-Jessen
konzulens, fordító, tolmács: Jun Jimbut Feng
technikai vezető: Brian Larsen
fotó-, videódokumentáció: Bartha Máté
produkciós vezető: Dorthe Schmidt Schou

Borítófotó: Bartha Máté

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. máj. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum