KULTer.hu - Nézd a legjobb börtönszínházi társulatokat!
79191
post-template-default,single,single-post,postid-79191,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nézd a legjobb börtönszínházi társulatokat!

Másodszor is bemutatkoztak az ország legjobb börtönszínházi társulatai: a budapesti József Attila Színházban rendezte meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a II. Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjét.

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. Az alkalmi színészek szabadidejükben, munka után próbálták a darabokat.

Tasnádi László rendészeti államtitkár emlékeztetett arra, hogy az új büntetés-végrehajtási kódex egyik alapelve, hogy már a büntetés végrehajtásának megkezdésekor szakemberek foglalkoznak azzal, hogy az elítélt szabaduláskor hogyan fog visszailleszkedni a társadalomba. A cél az, hogy a fogvatartottak vegyenek részt termelő munkában, és szabadidejükben élhessenek a hobbijuknak. Ez a színjátszásról szólt, az elítéltek ezúttal második alkalommal mutathatták be tehetségüket.

Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke arról beszélt, hogy a reintegráció fontos bűnmegelőzési terület. Mint mondta, minden olyan terápiás megoldásban részt vesznek, amely az elítéltek személyiségfejlődését befolyásolja. A munka világába való visszavezetés és az iskolai képzés, oktatás, nevelés mellett a művészetterápiás foglalkozások, módszerek bevezetéséhez is segítséget nyújtanak.

obt

A verseny idei döntőjébe az öt regionális győztes börtön, Állampuszta, Pálhalma, Szombathely, Tiszalök és Vác csapata került be.

Elsőként a Váci Fegyház és Börtön társulata adta elő Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát, majd az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapatának produkcióját, Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című művét láthatta a közönség.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttese Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben címmel mutatta be produkcióját. A Pálhalmai Országos Bv. Intézet társulata Szép Ernő Május című darabját hozta el a találkozóra.

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet csapata Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művével érkezett a rendezvényre.

A zsűri elnöke Nemcsák Károly, tagjai Ambrus Asma színművésznő, Németh Ákos drámaíró, Hatala József altábornagy és Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka voltak.

Eredmények:

Legjobb előadás: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben
Legjobb rendezés: Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, Május
Legjobb főszereplő: a szombathelyi darabot író és a főszerepét játszó Gedeont megformáló fogvatartott
Legjobb mellékszereplő: a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című darab Mamája
Legjobb díszlet: Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, Lúdas Matyi
Két különdíj: a Váci Fegyház és Börtön társulata az egyedi látványért, a Pálhalmai Országos Bv. Intézet csapata a legjobb adaptációért kapta

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum