KULTer.hu - Tízezrek előtt kelt életre a Debreceni Egyetem
79561
post-template-default,single,single-post,postid-79561,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tízezrek előtt kelt életre a Debreceni Egyetem

Látványos épületvetítés volt látható augusztus 18-19-én (csütörtökön és pénteken) a Debreceni Egyetem főépületének homlokzatán. Az öt remek médiaművész által kifejezetten a karneváli hétre készített 3D mappinget tízezrek tekintették meg.

Bordos László Zsolt, Kovács Ivó, Vicsek Viktor, Kitzinger Gábor és Czigány László háromdimenziós animációjának köszönhetően az egyetem épülete megmozdult, lélegzett és szét is esett. A helyspecifikus, kifejezetten az épület falainak struktúrájához igazodó vizuális orgiát mindkét este többször is levetítették.

A készítők az etaponkénti 2 perces, összesen 10 perces műsorra több mint hat hónapig készültek, s az ebben a művészeti ágban klisének számító megvilágításokat (például a leégés közhelyét) próbálták kerülni, ehelyett azt mutatták meg, hogy hol tartanak saját alkotói folyamatukban, milyen személyes vizuális formanyelven dolgoznak. Többek között láthatók voltak mozgó növények, indázó épületrészletek, óriás téglaszörny és épületnyi kézfejek, de az agy idegpályáinak vonalai is a a falakra kerültek a vetítés során.

Az egyetemet életre keltők szerint a Főépület 108 méter széles homlokzata az arányainak köszönhetően könnyen öltöztethető, az építmény tekintélyt parancsoló, a művészek számára igazán inspiráló helyszín. Az 5 alkotó 2012-ben debütált együtt Genfben, s így nemzetközi hírnevet szereztek maguknak, a világ számos helyén volt már bemutatójuk, a hazai épületvetítés kiemelkedő képviselői.

Az ötvenéves Debreceni Virágkarnevál apropójából készített fényfestményt csütörtök és péntek este egyaránt óránként 4 alkalommal mutatták be, így a kisebb forgalmi fennakadást okozó tömegben kavargó embereknek lehetősége volt különböző nézőpontokból is szemügyre venni a felvételeket, melyek képkockáit egyedi, csúcsteljesítményű projektorokkal, pixelenként igazítottak az épület struktúrájához.

Forrás: Debreceni Egyetem, borító: Youtube

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. aug. >>
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum