KULTer.hu - „A zene az univerzum közös nyelve”
80328
post-template-default,single,single-post,postid-80328,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„A zene az univerzum közös nyelve”

Interjú a Budabash Flow tagjaival (Feltörekvők, 3. rész)

A Budabash Flow remekül rajtolt a reggae-szférában: a zenekar nyerte meg a 2016-os Reggae Camp tehetségkutató versenyét. A tagok csak most lelnek rá saját hangjukra, ugyanakkor olyan zenei hitvallással rendelkeznek, melyre nyugodtan lehet építkezni a későbbiekben. A zenekar énekeseivel, Janet G-vel és Bottah B-vel beszélgettünk a versenyről, zenéről, jövőbeli tervekről.

KULTer.hu: Meséljetek a zenekar nevéről!

Janet G: Korábban sokat gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a zenekar neve, éppen az Akvárium előtt beszélgettünk erről, amikor megláttunk egy „Budapest” feliratú táblát. Innen származik a „Buda” előtag, amivel jelezni szeretnénk a származásunkat, hovatartozásunkat, a Pest szót kicseréltük a „bash”, buli szóra, így megmaradt a Budapesthez hasonló hangzás, de a jelentés plusszal telítődött. A flow pedig arra utal, hogy azt reméljük: aki a zenénket hallgatja, elkapja azt a flow-t, amit szeretnénk, hogy elkapjon.

bbf2

KULTer.hu: Kik a zenekar tagjai?

J. G: A zenekar mostani felállása többéves tag- és útkeresés eredménye. Az elején döcögősen indult a tagok összehangolása, nagyjából 3-4 hónapja létezik a jelenlegi felállás, és bár többször cserélődtek a személyek, ez a felállás már fixnek tűnik. Úgy gondoljuk, hogy nehezebb volt a megfelelő tagokat megtalálni, akikkel egyezik a flow, mint amilyen nehéz lesz maga a zeneírás. A zenekar tagjai Fábián Béla (dob), Dékány Bence (gitár), Ditrói-Tóth Szabolcs (billentyű), Tóth Matyi (basszusgitár), Sajó Dániel (trombita) és Baracskay Rita (szaxofon). A zenei alapért a banda felelős, a dalszövegeinket pedig mi, énekesek – Gruber Zsanett (a.k.a. Janet G) és Bretus Botond (a.k.a. Bottah B) – saját magunknak írjuk. A jövőben szeretnénk kibővíteni a zenekart egy elektronikai szekcióval, erre a feladatra még keressük a megfelelő embert.

KULTer.hu: Mit jelent számotokra a zene?

J. G: Mindent… De tényleg. Nagyon magasztosan tekintek a zenére, mert ez az a hang, ami a világon mindenkit megérint. Ha valakit akár csak egy pillanatra is megszólít a zenénk dallama, vagy elgondolkodik a dalszövegen, már megérte. Veszíteni nem lehet vele, csak nyerni. Az a célom, hogy ahogyan számomra, úgy mások számára is bármilyen élethelyzethez, érzelmi hangulathoz lehessen egyfajta társ a zenénk. Ügyelünk arra is, hogy a zenei alap élvezhető, táncolható legyen.

Bottah B: A zene az univerzum közös nyelve. A zenélés során minden rezgés, amit kibocsátunk, hat a másikra, és kész. Számomra a zene olyan önkifejezési forma, amivel a szeretetet közvetíthetem az emberek felé. Illetve tudatosságra szeretném vele sarkallni a hallgatóságot: figyeljünk oda arra, amit mondunk, teszünk, érzünk – és találjátok meg a boldogságot!

bbf3

KULTer.hu: Megnyertétek a Reggae Camp tehetségkutatóját, amihez ezúton is gratulálunk. Hogyan készültetek a megmérettetésre, milyen érzés volt nyerni?

J. G: Sok munkánk van ebben a projektben, hetente több alkalommal próbáltunk a verseny előtt. Félve indultunk, valójában nem számítottunk arra, hogy megnyerjük. Nagyon jó érzés volt nyerni, de már maga a koncert is fantasztikus élmény volt számunkra. Az előadás alatt időközben megtelt a sátor, így ha nem nyertük volna meg, akkor is megérte az időt és energiát, ugyanis a közönséggel együtt mi is nagyon jól éreztük magunkat. Mind a hallgatóság, mind a zenei szféra részéről rengeteg gratuláció érkezett, a pozitív visszajelzések sokat jelentenek számunkra.

KULTer.hu: Hogyan írnátok körül az általatok képviselt zenei stílust? Egyértelműen rétegzenét játszotok, kikhez szeretnétek szólni a dalaitokkal?

J. G: Mindenképpen underground műfaj, amiben alkotunk, a zenénkben a reggae, a hiphop, a jazz és a pop különböző elemeit ötvözzük, ezt néha fűszerezzük rock és ska elemekkel is. Mivel a reggae-vonal erősebb a zenénkben, előbb a reggae massive-ból állt a közönségünk, de egyébként teljesen vegyes az összetétele, nincs kimondott célközönségünk, öröm látni, hogy meglehetősen sok ember nyitott arra, amit csinálunk. Az a célunk, hogy mindenki jól érezze magát, olyan zenét igyekszünk játszani, amit mi is szívesen hallgatnánk és amire mi is szívesen buliznánk.

KULTer.hu: Kik inspirálnak titeket?

J. G: A világ inspirál, amiben élünk és az emberek, akik körülvesznek. A zenei szférát tekintve főleg a hiphop-, pop-, soul- és reggae-előadók – legyenek azok akár az oldschool, akár a modern vonal képviselői – dalaiból merítek ihletet. Gyerekkorom óta javarészt külföldi előadókat hallgatok, imádom a karakteres női énekeseket, akik magabiztosak és van mondanivalójuk a külvilág számára. Például Amy Winehouse, Corinne Bailey Rae, Selah Sue, Hayley Williams, Ella Eyre vagy Hempress Sativa mind-mind más stílusban alkotnak, de az egyéniségükből és a zenéjükből áradó energia, tartalom nagy hatással van rám.

B. B: Főleg az afro zenei kultúrák inspirálnak, a reggae, és az a zene, amiből a reggae kialakult. Minden olyan előadói stílus alkotásra serkent, amely az elnyomás, igazságtalanság ellen küzd a zene felszabadító erejével. Bob Marley, Fela Kuti, a Twinkle Brothers és Damien Marley dalai is ihletforrásul szolgálnak számomra.

KULTer.hu: Eddigi teljesítményeteket tekintve mire vagytok büszkék?

J. G: Egyelőre még nem mondanám, hogy büszke vagyok bármilyen teljesítményemre, majd amikor a kezemben fogom a Budabash Flow vagy a szóló Janet G albumomat, akkor visszatérhetünk erre a kérdésre. Úgy érzem, illetve remélem, hogy ez a pillanat hamarosan eljön.

B. B: Két dalt emelnék ki, a Nauro City Memories-t és a Who go tell dem című dalomat, de remélem még sok-sok olyan dalunk, dalom lesz, amire büszke lehetek.

boti

KULTer.hu: Említettetek egy készülőben levő albumot is. Mit lehet róla tudni?

B. B: Stílusban az urban undergroundhoz sorolható a készülő anyag – a dance hall, a hiphop és az electro elemeit szeretnénk ötvözni a tradicionális jamaicai zenével. Ezzel az a célunk, hogy az a tudatosság, amit a tradicionális jamaicai zene közvetít, eljusson szélesebb rétegekhez.

KULTer.hu: Milyen jövőbeni terveitek vannak?

B. B: Még csak most találunk rá a saját hangunkra… Az őszi szezonban stúdiózni fogunk, albummal készülünk, felvesszük az elkészült számainkat és közben persze új dalokon is dolgozunk.

KULTer.hu: Hol láthat titeket legközelebb a közönség?

B. B: Szeptember 22-én a Gozsduban lesz a következő koncertünk, ahova mindenkit szeretettel várunk. Gyertek és hangolódjunk rá egymás flow-jára!

Borítófotó: a banda Facebook-oldala.

Gondár Flóra

szerző: Gondár Flóra
honlap e-mail
Gondár Flóra 1993-ban született Győrben. 2016-ban szerzett diplomát az ELTE BTK irodalom- és kultúratudomány mesterszakán. Az irodalom mellett a művészettörténet és a fotográfia érdekli. A Profi Fotovideo Magazinban és a PC World lapban jelennek meg elsősorban fotográfiával kapcsolatos cikkei, interjúi, fényképezőgép- és objektívtesztjei.

KULTprogramok

<< 2020. máj. >>
hkscpsv
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Események

  • LP
    • 2020. Júl. 08. - 2020. Júl. 09.
    • Budapest

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum