KULTer.hu - Chicagóba utazik a Moholy-Nagy-kiállítás
80503
post-template-default,single,single-post,postid-80503,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Chicagóba utazik a Moholy-Nagy-kiállítás

A napokban befejeződött Moholy-Nagy László-kiállításnak május vége óta több mint 400 ezer látogatója volt a New York-i Guggenheim Múzeumban. A tárlatot szeptember végétől egy chicagói, majd jövő tavasszal egy Los Angeles-i múzeumban is megrendezik.

A Future Present című Moholy-Nagy-tárlaton a művész több mint háromszáz alkotásán keresztül mutatták be a munkásságát. A kiállítást kezdeményező Guggenheim Múzeum megkereste a magyar főkonzulátust és a New York-i Magyar Intézetet is, hogy kapcsolódjanak be a tárlat megvalósításába.

A kiállítás köré Modernity by Hungary címmel a magyar modernizmust bemutató több mint két hónapos összművészeti fesztivált szerveztek. A rendezvényeket részben a Guggenheim Múzeummal együttműködve, részben saját szervezéssel hozták létre. De minden esemény reflektált valamilyen módon a Moholy Nagy-kiállításra, illetve a magyar modernizmusra.

moholy-nagy-install-exh_ph025

Hammerstei Judit, a Balassi Intézet főigazgatója kiemelte: fontos volt bemutatni, hogy a magyar modernizmus összetett és széles mozgalom volt, és az egyetemes modernizmusra is hatást gyakorolt. „Azt akartuk bizonyítani, hogy a magyar avantgárd és a magyar modernizmus nem csak nagyszerű hagyomány, nem egy halott örökség, hanem tovább él, és jelen pillanatban is inspirálja a művészetet” – fogalmazott.

Nemcsak a nagy sikert aratott kiállításnak, hanem a kísérőprogramoknak is komoly visszhangja volt: A The New York Times, a The Washington Post és a Wall Street Journal is nagy terjedelmű írásokban foglalkozott a rendezvényekkel – ismertette a főigazgató.

Chicago Moholy-Nagy életének fontos állomása volt, ott töltötte élete utolsó éveit. Mikor a közelgő háború miatt a harmincas évek végén a Bauhaus mozgalom áttette székhelyét Európából a tengerentúlra, Moholy-Nagyot kérték fel a mozgalom chicagói iskolájának vezetésére.

Chicagóban szeptember végén nyílik meg a Moholy-Nagy-kiállítás, amely több hónapig lesz látható. 2017 tavaszától pedig a Los Angeles-i Művészeti Múzeumban tekinthető meg a tárlat – számolt be róla a főigazgató.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum