KULTer.hu - Idevaló
80516
post-template-default,single,single-post,postid-80516,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Idevaló

Az utca végében soha nincs csend. Még ezen a korai órán sem, amikor már mindenki fekhelyet talált magának egy konténer mögött, a buszállomáson vagy a játszóterek egyikén. Ilyenkorra már megszámolták éjjeli keresetüket a tizenéves lányok, bármennyi jött össze, örülnek neki, hiszen sem éhezniük, sem hazamenniük nem kell. Kiürült a Kálvária, a trianoni emlékműhöz vezető százhetvenhat lépcsőfokon üvegszilánkok, óvszerek, cigarettacsikkek. Egy mentőautó megy a könyvtár felé, de a mentősök nem kapcsolják be a szirénát, unják már a részegeket, akik csak sebeket szereznek, és nem tudnak meghalni. A sofőr cigarettára gyújt, az ápoló pedig előkészíti a legerősebb fertőtlenítőszert, hogy jobban fájjon a mostani félnótásnak az élet.

Mintha az acélgyár betonfalához testek dörgölőznének, néha még egy megkönnyebbült nyögést is hallani, biztos valaki megtalálta azt a viszkető pontot, amely egész éjjel nem hagyta aludni. A jobbra eső házban ordibálnak, az alattuk lakó öregember káromkodik, és a baltáját keresi a kamrában, mert már unja hallgatni a mindennapos veszekedést. Az öreg nem fogja megtalálni a baltát, egyre több mindent elfelejt, így már arra sem emlékszik, hogy tegnap belehajította az éjszakába, mert egy fiúbanda hangoskodott a sarkon. Az utca végében lévő lottózó mögött macskák bagzanak, szinte hallani, ahogy a kandúr a nőstény tarkójába harap, majd mintha egy cipzárt húznának fel, lépések közelednek, egy nagydarab kopasz férfi bukkan elő a fal mögül, egy terhes nőt húz maga után, aki az arcát törölgeti.

Rendszertelen időközönként víz toccsan a járdán. Az aládúcolt erkélyekről most kezdik kiönteni a vécés vödrök tartalmát, a gyár mögötti focipálya felől kutyák ügetnek erre, hajnalra tisztára nyalják a járdát, majd leülnek a dúcfák tövébe, és könyörögve bámulnak a kifelé dőlő korlátokra. Öten-hatan az utcán rohannak, mikor nyit már ez a szar, mormogják magukban, tüzet kérnek tőlem, cigarettát, ha kettőt adsz, akkor fizetek majd egy körtét, mondja nekem egy püffedt arcú férfi, és ingerült mozdulatokkal mutogat a vegyesbolt felé.

A kurvákra vársz? Hiába, azok már nem dolgoznak ilyenkor, mondja egy elhízott cigány asszony, és röhög. Valahol betörik egy ablak, ott is röhögnek, csak egy féldecit adjál, a múltkor is kisegítettelek, mondja kétségbeesetten egy nő a szemben lévő ház ajtaja előtt. Nem a kurvákra várok, válaszolom a cigány asszonynak, az meg csak néz, nem érti, egyre kellemetlenebbül érzem magam a tekintetétől, mintha a vesémbe látna. Már éppen nyújtani akarom neki a tenyeremet, mikor megszólal, alig értem, mit mond, mert köhög, de megnyugszom a szavaitól, te nem vagy idevaló.

Borítófotó: Tion

Juhász Tibor

szerző: Juhász Tibor
honlap e-mail
Juhász Tibor 1992-ben született Salgótarjánban. Költő, író. A KULTer.hu, a Kortárs Online és az Irodalmi Szemle online felületének szerkesztője. Jelenleg a Debreceni Egyetem hallgatója. Kötetei: Ez nem az a környék (versek, FISZ-Apokrif, 2015), Salgó blues (prózák, Scolar Kiadó, 2018).

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum