KULTer.hu - Már százezren látták a Modigliani-kiállítást
80416
post-template-default,single,single-post,postid-80416,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Már százezren látták a Modigliani-kiállítást

Több mint százezer látogató volt eddig kíváncsi a Magyar Nemzeti Galéria Modigliani-kiállítására. Az október 2-ig látható kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon.

A nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon keresztül mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól.

modigliani_kep2

A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

A több mint nyolcvan alkotást – aktokat, portrékat és szobrokat (köztük 61 Modigliani-művet) – felvonultató kiállításra a világ több nagy múzeuma is kölcsönzött műtárgyakat, többek között a párizsi Louvre és a Picasso Múzeum, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, illetve az Egyesült Államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is érkeztek kiemelkedő művek.

modigliani_kep1

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Modigliani-kiállítás a szokásos nyitva tartáson túl hétfői napokon is, vagyis a hét minden napján látogatható. Szeptember 15-én csütörtökön a Múzeum+ est keretében a kiállítás hosszított nyitva tartással és számos programmal 22.00-ig várja a látogatókat. Szeptember 18-án vasárnap 16.00-tól pedig Bellák Gábor művészettörténész tart előadást a kiállításhoz kapcsolódóan Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében címmel.

Forrás: MNG

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum