KULTer.hu - Rézpor és ragyogás
79469
post-template-default,single,single-post,postid-79469,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rézpor és ragyogás

Interjú Reményi Éva ékszertervezővel

A Logodi utcai showroomban találkozunk, ahol egyszerre vehetjük szemügyre az ékszerek keletkezésének helyszínét és az elkészítéshez szükséges eszközöket; valamint az aktuális EVE by Eva Remenyi ékszerkínálatot. Éva jókedvű, lendületes beszélgetőpartner.

KULTer.hu: Milyen út vezetett idáig, hogy már az ékszerek tervezésével foglalkozhatsz főállásban?

Az út hosszú volt idáig, ugyanis idegenforgalmi közgazdásznak tanultam. Az ékszertervezés hobbinak indult, és sokáig az is maradt. Hirtelen döntöttem úgy, hogy belekóstolok az aranyművességbe. Elmentem a névrokonom, Reményi Katalin ötvösművész nyílt alkotóműhelyére, amire véletlenül akadtam rá az interneten, és tulajdonképpen ott ragadtam egy évre. Katával nagyon jól kijöttük, biztatott, hogy folytassam ezt az irányt. A hatására beiratkoztam a Práter utcai ötvös-aranyműves képzésre. Az elvégzését követően egy évig családi vállalkozásban dolgoztam, míg az EVE by Eva Remenyi be nem indult. Azóta főállásban foglalkozok a márkával.

IMG_2808

KULTer.hu: Említetted, hogy az alkotás kezdetben hobbi volt nálad. Milyen technikával foglalkoztál akkoriban?

Semmi komolyra nem kell gondolni. Különféle alapanyagokból, például fából, ásványokból, gyöngyökből alkottam ékszereket, tarkabarka összhatással. A kiinduláshoz képest sokat változott az ékszerek anyaga, színvilága – letisztultabbak lettek.

KULTer.hu: Hogyan készül egy ékszer, milyen folyamatokon megy keresztül, mire eléri a végleges formáját?

Először mindig az ötlet születik meg. Mint minden kreatív embernek, vannak nagyon termékeny és kevésbé termékeny időszakaim. Számomra ez teljesen változó, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy sok ötletem van. Ha megvan az ötlet, lerajzolom vagy leírom, majd mintadarabot készítek, hogy lássam, hogy fest a végeredmény. Miután ezzel elkészültem, elkezdődik a gyártás. Van egy réz alapanyagú nyers ékszer, ami utána galvanizálással aranyozva vagy ródiumozva lesz.

IMG_2872

KULTer.hu: Nagyon izgalmasak a közösségi oldalaid, és a webshopban is minőségi fotókkal találkozunk. Mekkora csapat áll a márka mögött?

A csapatmunka híve vagyok. Mostanra jutottunk el oda, hogy egy viszonylag komolyabb csapat áll mögöttem, egyedül nem tudnék ennyi feladatot elvégezni. A csapat tagjai közé tartozik a külső ötvös kolléga, aki a sorozatgyártást segíti, a brandmenedzser, aki sales, pr és marketing területeken tevékenykedik, illetve van egy asszisztensem. Egy remek grafikus készíti a látvánnyal kapcsolatos dolgokat. A fotózások két részre oszthatók, az egyik az aktuális kollekcióról készült kampányképeket tartalmazza, melyeket modelleken fotózunk; a másik pedig a tárgyfotókat. Két fotós csapatunk van ezek megvalósítására.

KULTer.hu: Ha meglátjuk az ékszereidet, könnyen felismerjük, hogy a te alkotásaid, hiszen sajátos világot képviselnek. Az alkalmazott színek (ezüst, arany, rosegold) miatt azonban a klasszikus stílus kedvelői is megtalálják a kedvencüket. Mennyire jellemző rád ez a kettősség?

Azt gondolom, hogy ezekben az ékszerekben meg tud jelenni mindkettő. Klasszikus ékszerekről nem beszélnék, viszont az a szó, hogy „klasszikus” meg is változott az évek során. A vevőköröm a 35 év feletti, design iránt fogékony, mégis klasszikus nőtípus, aki igényes a megjelenésére, aki nem feltétlenül a farmert részesíti előnyben. Olyan pozícióban dolgozik, ahol elegánsan kell öltözködni. Ezek a hölgyek nagyon jól be tudják illeszteni a ruhatárukba, a mindennapi viseletükbe az egyszerűbb ékszereimet. A klasszikus és a modern vonal így találkozik nálam.

IMG_2790

KULTer.hu: Mennyire jellemez a megújulás iránti vágy?

A megújulásra van egy nagyon erős belső igényem, mert sok ötletem van. Szerintem minden munkában van olyan feladat, amit vagy nagyon, vagy kevésbé szeretnek az emberek. Vannak olyan ékszerek, amik nagyon munkásak, sorozatgyártani nem mindig jut kapacitás, de megrendelés esetén természetesen elkészítjük őket. Az évek során sok darab lemorzsolódott a kapható darabok közül, hisz egységes márkamegjelenésre kell törekedni, illetve egy viszonylag behatárolható kínálatra.

KULTer.hu: Mesélj a Zigivel közös együttműködésedről!

A Marie Claire Fashion Days-en találkoztam először Zigivel, ahol egy pop-uppal képviseltem a márkámat. A kifutón láttam először a ruháit, mi személyesen nem találkoztunk ekkor. Pár nap múlva azonban felhívott, hogy egy közös tervező barátnőnknél látta a dolgaimat, és hogy szeretne velem együtt dolgozni. Szerintem sorsszerűség is volt az egészben. Már három közös kollekciót tudunk felmutatni, de azt azért nehéz lenne tartani, hogy minden kollekciójához tervezzek egy ékszerkollekciót. Szakmailag továbbra is segítjük egymást, például a fotózásaikon meg fognak jelenni az ékszereim.

IMG_2889

KULTer.hu: Mi a legnagyobb, egyelőre megvalósulatlan álmod a márkával kapcsolatban?

Ami aktuális és megvalósult, hogy új designbolt nyílt Budapesten a Király utcában, The Velvet Chemistry a neve. Színvonalas tervezőgárda van jelen, az én termékeim is kaphatók, és elsősorban külföldi közönségnek szól. Álmaim vannak jócskán, ahogy terveim is.

Kezdjük a tervekkel. Rövidtávon megpróbálnánk a külföldi értékesítés felé fordulni, ami minden magyar tervezőnek előbb-utóbb a tervei közé kerül. Sok feladatot látok, amely szükséges ahhoz, hogy a márka készen álljon arra, hogy nemzetközi viszonylatban hitelesen lehessen képviselni. Az elkövetkező hónapokban arculatváltás várható. Megújulást, frissítést szeretnénk a színvilágban, installációkban, megjelenésekben.

Most jöjjenek az álmok! Mióta elkezdtem ezt az egészet, nagy álmom a lakberendezési vonal elindítása. A tálak, a vázák, dobozok érdekelnek, melyeket rézből készítenék. Sok ötletem van ezen a téren, de mindig az idővel küzdök. Az ezüstműves szakma egy teljesen más terület, mint amit tanultam, ezen a téren képeznem kéne magam, szerszámokat vásárolnom, sok mindennek kell történnie, hogy bele lehessen vágni ebbe a történetbe, hogy egy színvonalas dolog sülhessen ki belőle. Ha minden összejönne, a több lábon állással el lehet gondolkodni a saját üzlet nyitásán, ami ugyancsak álom jelenleg, de nem tartom elérhetetlennek.

IMG_2825

KULTer.hu: Van konkrét múzsád? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a nő, aki hordja a kreációidat?

Ez változó, hisz minden kollekció kicsit más. A következő kollekció még a korábbiaknál is letisztultabb, geometrikus vonal, ehhez nem képzeltem el egy konkrét nőt. A közelmúltban elkezdtem érzelmekre felépített koncepciókat készíteni. Az agression (agresszió) kampányképei a showroom falain láthatók, a legújabb kampány az innocence (ártatlanság). Az innocence-nél egy friss, kecses, fiatal nő volt a múzsám.

KULTer.hu: Jelenleg is látom rajtad, de azért rákérdezek: hordod az általad tervezett ékszereket? Hány saját darabod van?

Hordom, sőt, exhibicionista módon csak azokat hordom. Kicsit a „suszter cipője” effekt jelenik meg nálam: a kicsit hibás, behorpadt darab jó lesz nekem. Nem szeretek egyszerre kettőnél több ékszert viselni. Inkább legyen egy darab, de az ütős. A hosszú láncok és a bedugós fülbevalók a kedvenceim. Régebben a nagy fülbevalókkal voltam így, de szerintem az, hogy mit viselünk szívesen, folyamatosan változik, ahogy az ember személyisége is.

IMG_2896

KULTer.hu: Ha éppen a hosszú láncokat részesíted előnyben, olyanokat is kezdesz el készíteni?

Egy tervező olyan dolgokat tud készíteni, ami neki is tetszik, és szívesen viselné. Itt egy komoly azonosulás jelenik meg az ékszerekkel, de fontos figyelembe venni azt is, hogy a vendégkör mit hord szívesen. Nyilván a vendégkör ennek fényében alakul. Mostanában elkezdtem visszafogottabb, apróbb ékszereket készíteni. A trendek is a légiesebb ékszerek felé tartanak. Nem vagyok híve az extra mértékű trendkövetésnek, de valamennyire figyelembe kell venni, hogy színvilágban és fazonban mi divatos.

KULTer.hu: Mennyire foglalkoztat az, hogy kilépj a komfortzónádból, és a korábbiaktól teljesen eltérő darabokkal rukkolj elő?

Úgy érzem, hogy fontos az egységes stílus. Jó lenne, ha valaki meglátva az ékszeremet tudná, hogy az én kezem közül került ki. Legyen bennük folytonosság, ami felismerhetővé teszi őket. Korábban sok természet ihlette ékszert készítettem, de egyre inkább a geometrikus, térbeli, minimalista formák irányába fordul a stílusom. Ahogy az ember változik, úgy változik az is, amit alkot.

IMG_2882

KULTer.hu: Kreatív embernek tartod magad?

Nem. (nevet) Dehogynem! Abszolút. Úgy vélekedek a kreativitásról, hogy mindenki kreatív valamiben. Egy kreatív ember nem csak azon a területen kreatív, ahol alkot. Szívesen kipróbálnám magam például szobrászatban, kőfaragásban. Aktuális vágyam, hogy elmenjek énekelni tanulni. Jó, ha egy alkotó embert többféle hatás ér, mert az mindig inspirálóan hat a munkásságára. Legyen szó táncról, zenéről, utazásról, egy jó beszélgetésről – érdekes, hogy miből merít inspirációt az ember. Engem egy kilincs is meg tud ihletni, a legutóbbi férfi kollekcióm egy kilincset meglátva született.

KULTer.hu: Mennyire önmegvalósítás számodra a márka körüli összes teendő?

Szívem szerint csak a tervezéssel foglalkoznék. A közösségi médiát is szívesen csinálom. Úgy gondolom, hogy egy tervezőnek hosszú távon arra kell törekednie, hogy az alkotáson, a gyártási folyamatok koordinálásán kívül leadja a feladatokat, mert egy idő után a kreativitás rovására megy, ha mindent ő csinál. Tapasztalom, hogy régebben nyolc-tíz órám is jutott naponta a műhelyre. Néha áldozatot kell hozni. Az ember nem tud azonnal csapatot építeni, hacsak nem szerez egy jó befektetőt. Nálunk az organikus, lépcsőről lépcsőre való építkezés a jellemző.

IMG_2920

KULTer.hu: Ha az időnél tartunk, érdekelne, hogy mennyi időt töltesz a márka körüli teendőkkel naponta, valamint hétvégén le tudod tenni a munkát?

Bevallom, nyáron kicsit nehezebb megélni a munkával teli napokat, szívesen mennék szabadságra. Az év nagy részében napi 12-15 órát dolgozok, és gyakran a hétvégéket is beáldozom. Mivel ez egy szerelemmunka, jól esik ennyi időt ezzel foglalkozni. Eljutottam azonban arra a pontra, hogy jövőre el szeretnék menni egy hónap szabadságra feltöltődni. Ha az ember márkát épít, nem húzhatja le a rolót, nem zárhatja be a webshopot. Úgy kell leosztani a feladatokat, hogy ne legyek nélkülözhetetlen, pont ezért fontos például az ötvös kolléganőm segítsége.

KULTer.hu: Mit javasolnál azoknak az alkotóknak, akik nem mernek belevágni az álmuk megvalósításába?

Mindenkit biztatnék. Én sem gondoltam soha, hogy ezzel fogok foglalkozni. Nagyon fontos, hogy ha valaki érez magában ambíciót, akkor tegyen meg mindent azért, hogy kipróbálhassa magát. Manapság sok lehetőség létezik arra vonatkozóan, hogy belelássunk új területekbe. Nagyon kitartónak kell lenni, mert sok a buktató. Ha valaki valamit igazán szeretne, és mindent megtesz érte, akkor úgyis működni fog.

Az ékszerek megvásárolhatók a honlapon, a munkák nyomon követhetők Facebookon és Instagramon.

A fotókat Fi Judit készítette.

Strausz Kinga

szerző: Strausz Kinga
honlap e-mail
Strausz Kinga 1988-ban született Tapolcán. A Debreceni Egyetem Szociális munka szakán és a Pécsi Tudományegyetem Művészetterápia szakán végzett. Leginkább a kortárs művészeti jelenségek és a pszichológia érdeklik.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum