KULTer.hu - Várnai Gyula állít ki a Velencei Biennálén
80667
post-template-default,single,single-post,postid-80667,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Várnai Gyula állít ki a Velencei Biennálén

Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! (Peace on Earth!) című projektje lett a 2017-es Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállítására kiírt pályázat győztese, tehát ők állítanak ki a biennále magyar pavilonjában.

A Velencei Biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a győztest. Összesen tizenkét pályázat érkezett be. A nemzeti biztos a pályázatot a korábbi évek gyakorlatához képest jóval korábban meghirdette, hogy minél több idő jusson a nyertes mű megvalósítására, a sikeres szerepléshez való felkészülésre.

A bírálók szerint a Békét a világnak! című projekt a hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé, egy több perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva. A kiállítás látvány- és tárgyhasználata az 1960-as évek óta Kelet-Közép-Európában is felbukkanó békemozgalmakat idézi, miközben arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak.

varnai

Mindez a bizonytalan, háborúk és nemzetközi konfliktusok által fenyegetett világában azt a reményt sugallja, hogy létünk ma sem determinált, alakításában mi is szereplők lehetünk. A kiállítás egyszerre idézi fel a tudás által mindent legyőzni képes, modern ember, valamint a magára maradt, vízióitól megfosztott világ nyugtalanító képét, amelyet a kelet-közép-európai „mindent túlélés” finom iróniájával árnyal.

A kiállítás a bírálók szerint kellően figyelemfelkeltő és befogadható: bemutatás módja markáns, jól dekódolható és egymással összefüggő vizuális elemekből áll, illeszkedik a Velencei Biennále közegébe és a magyar pavilon tereibe. A kiállító művész eddigi munkássága és a jelentős biennálés tapasztalatokkal rendelkező kurátor együttműködése jó alapot képez a sikeres szerepléshez – olvasható a zsűri értékelésében.

poe1

Petrányi Zsolt művészettörténész jelenleg a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője. A Műcsarnok igazgatójaként 2005-2011 között betöltötte a Velencei Biennále nemzeti biztosi tisztjét, 2003-ban pedig a magyar pavilon kurátora volt.

A Dunaújvárosban élő és alkotó Várnai Gyula képzőművész eddigi pályáját a műfaji sokoldalúság jellemzi, munkásságában tudományos és populáris elemeket használ fel leegyszerűsített házilagosságra utaló kombinációkban, amivel nemcsak korrajzot épít, hanem a közép-európai kultúra karakterjegyeit is megmutatja.

Az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2017. május 13. és november 26. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Christine Macel, a párizsi Pompidou Központ vezető kurátora lesz.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum