KULTer.hu - Világhírű magyar festő művei Barcelonában
80921
post-template-default,single,single-post,postid-80921,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Világhírű magyar festő művei Barcelonában

Nagyszabású életmű-kiállítással tiszteleg a barcelonai Modern Művészetek Európai Múzeuma (MEAM) Sándorfi István festőművész munkássága előtt, aki Franciaországban vált világhírűvé. Az intézmény két hónapon át mutatja be a kilenc éve elhunyt művész 140 alkotását, a tárlat pénteken nyílt.

„Ez nagyon érzelmes pillanat” – nyilatkozta Sándorfi Ange, a művész lánya, aki szerint a barcelonai kiállítótér gyönyörű környezet a festményekhez, ráadásul a múzeum stábja nagyon jó megközelítéssel törekedett egy teljesen személyes hangvételű tárlat létrehozására.

A bemutatott alkotások egyedülálló módon felölelik a teljes életművet, a gyerekkori rajzoktól kezdve egészen az utolsó, már befejezetlenül maradt munkákig.

sandorfi2

A kiállítás elsősorban nem a művészvilágot kívánja megszólítani, hanem a közönséget és főleg a rajongókat – hangsúlyozta Sándorfi Ange, megjegyezve, hogy a feltétlen rajongók miatt nevezte Sándorfi Istvánt rocksztárnak Makláry Kálmán műkereskedő, három magyarországi kiállításának létrehozója. Hozzátette, hogy például a dél-amerikai Sándorfi-rajongók még külön csoportot is alakítottak az egyik internetes közösségi oldalon.

A nagyszabású barcelonai kiállítás megszervezése mintegy másfél évbe telt, fél évig tartott mire összeállt a bemutatandó képanyag, amelyet külföldi gyűjtőktől kértek kölcsön az alkalomra. A művek nagy része épp ezért még sosem volt látható Magyarországon sem, ahol utoljára 2010-ben rendeztek kiállítást Sándorfi István műveiből.

sandorfi1

„Magyarország mindig nagyon, nagyon kedves volt a szívének” – mondta Sándorfi Ange, és úgy gondolja, hogy édesapja ígéretes karriert futhatott volna be szülőhazájában is, de nagyon korán, mindössze 59 évesen hunyt el.

A MEAM az életmű-kiállításról szóló ismertetőjében részletezi, hogy Sándorfi műtermének tárgyai is kiegészítik a gyűjteményt: festőállványa, palettái, ecsetei, festékei is láthatók a tárlaton a képek mellett.

sandorfi4

A múzeum célja, hogy újra ráirányítsa a figyelmet a művészek és szakértők körében nagyra tartott, de a nagyközönség által kevésbé ismert, egyedülálló alkotóra, akinek „teljessége, személyisége, következetessége” le fogja nyűgözni a nézőket.

Sándorfi István gyerekként hagyta el Magyarországot 1956-ban, és szüleivel Párizsban telepedtek le. Első kiállítása 18 éves korában egy fiatalokat felkaroló kis párizsi galériában volt. A nyolcvanas-kilencvenes évekre a világ legjelentősebb galériái állították ki alkotásait Koppenhágában, Rómában, Párizsban, Münchenben, Brüsszelben, Baselban, New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban. Ismert és elismert lett a művészvilágban. Neves műkereskedők versengtek a képeiért, amelyek gyakran már az állványon elkeltek, még mielőtt befejezte volna őket.

sandorfi5

Sándorfi Ange szerint az, hogy édesapját szülőhazájában kevésbé ismerik, mint a világ más országaiban, azzal magyarázható, hogy Magyarország egy másfajta piacot képvisel. Sándorfi István jellegzetes alkotói stílusát hiperrealistának szokták nevezni, de ő maga inkább úgy határozta meg ezt, hogy nem klasszikus témákat fest, klasszikus modorban.

Forrás: MTI, borító: Sándorfi István (Kai Fine Art)

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum