KULTer.hu - Zsákutcába futottak az e-könyvek
80169
post-template-default,single,single-post,postid-80169,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Zsákutcába futottak az e-könyvek

Sokáig úgy tűnt, az e-könyvek megjelenésével, a hagyományos, papíralapú olvasmányok kiszorulnak majd a piacról, és egyre több otthonban veszi át a könyvespolcok helyét a számos előnnyel rendelkező olvasókészülék, viszont a legújabb kutatások szerint a folyamat megtorpanni látszik.

Egy e-könyv olvasó kis helyen is elfér, a használata kényelmes, nem rontja a látást, nem fárasztó rajta olvasni, olcsóbbak hozzá a könyvek, alacsony fogyasztású és egyszerű a kezelése. Papíralapú társai és az egyéb elektronikai eszközökkel szemben is előnyökkel rendelkezik, ám sokan vannak, akik mégis inkább költenek az előbbire. Az utóbbi pár évben nem szorult háttérbe a hagyományos hordozók vásárlása, sokan veszik meg a könyveket szépségükért, hogy gyűjteményük bővüljön, mondhatni, eszmei értékük miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert idegenkednek az olvasókészülékek használatától.

research1

Mára azok száma lett nagyobb, akik ahelyett, hogy még egy elektronikai eszközt vásárolnának, az okostelefonukon, számítógépükön vagy táblagépükön olvasnak, nem törődve azzal, hogy a háttérvilágítás nem tesz jót a látásuknak. Az olvasókészülékek terjedésében a többfunkciós eszközök jelentik az akadályt, főleg, ha belegondolunk, hogy a telefonok és tabletek kijelzője is a kényelmes használhatóság irányába fejlődik.

A Pew Research felméréséből kiderül, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a hagyományos könyvek olvasása alig szorult vissza 2011 óta, az e-könyvet olvasók aránya pedig a lakosság egyharmadánál is kevesebb, valamint stagnálást mutat.

research2

Az elektronikus könyveket táblagépen olvasók aránya növekedett a legintenzívebben az elmúlt öt évben, ezt követően pedig a telefonokat előnyben részesítők vannak a legtöbben. Úgy tűnik, a nem papír alapú könyvek elterjedéséhez a multifunkciós eszközök járulnak hozzá a leginkább, mégis fontos megjegyezni, hogy az olvasók körében a hagyományos kötetek továbbra is lényegesen népszerűbbek, mint digitális változataik.

Forrás: Portfolio

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum