KULTer.hu - Átadták az Artmagazin-díjat
81616
post-template-default,single,single-post,postid-81616,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Átadták az Artmagazin-díjat

Az Artmagazin átadta a legszebb standnak járó díjat az Art Market nyitónapján, miután a háromezer négyzetméteres kiállítóteret átnézték s közönség előtt zajló kerekasztal-beszélgetést tartottak.

Az idén hatodik alkalommal átadott díjat a tizennégy éve alapított Artmagazin zsűrije ítéli oda. A hazai és nemzetközi művészeti világ érdekességeiről, népszerű életművek legfrissebb kutatásairól, izgalmas képnyomozási ügyekről olvasmányosan író és gazdagon illusztrált magazinban a közönség elsőként olvashat szenzációszámba menő történetekről.

Az Artmagazin mint a kortárs képzőművészeti vásárok nagy barátja, már évek óta díjazza a hazai art fairek legszebb standjait. A hagyományt teremtő elismerést először – a Budapest Art Fairen – a Kisterem Galéria nyerte el, majd négy éve – már az Art Market Budapesten – a 2B Galéria Waldsee 1944 nemzetközi levelezőlap kiállítása, ezt követően a Vintage Galéria, tavalyelőtt a Trapéz Galéria, 2015-ben pedig a Trema Kiadót is üzemeltető montenegrói ISU – Institute of Contemporary Arts vihette haza.

artm

A díj odaítélésénél a zsűri a kiállítótér egységességét, ízlését, a galerista válogatásának önazonosságát értékeli, és figyelembe veszi azt is, hogy a stand és megjelenítése hogyan segíti a magyar képzőművészet nemzetközi kontextusba helyezését. Ez utóbbi a most már angol nyelvű tartalmat is közlő magazinnál kifejezetten hangsúlyos lett.

Idén a VIOLUK Contemporary standja nyerte el az Artmagazin díjat, mert egy kifejezetten kereskedelemre fókuszáló környezetben is sikerült otthonos, lakásgalériás hangulatot teremtenie – válogatásával, a bemutatás módjával emlékeztet arra, hogy a művészet alapvetően személyes, emberi tevékenység és elköteleződés. Standján a Ludwig Múzeum életműkiállításáról is ismert építész-designer, Yona Friedman lakása és gondolatai köszöntik a látogatót, a Párizsban vele forgatott interjú fontos globális üzenetekkel teli. Mellette Hajas Tibor, Kuchta Klára, Major János, Reigl Judit és Bernar Venet műveit láthatjuk a falakon.

artm1

A díj azt adja, amivel meggyőződése szerint legtöbbet tehet egy kortárs galériáért: presztízst, anyagi támogatást, vagyis kedvezményes részvételt a vásáron, kommunikációt és reprezentatív megjelenést a magazinban.

Az idei testület tagjai Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője, Winkler Nóra, a magazin stratégája, Szikra Renáta, a magazin szerkesztője, Mucsi Emese, az Artmagazin Online főszerkesztője és Szilágyi Róza Tekla, az Artmagazin Online szerkesztője voltak, valamint a zsűri idén egy nemzetközi szakemberrel is kiegészült, Páldi Lívia, kurátorral, aki számos európai intézménynél szerzett tapasztalata után 2011 és 2016 között a BAC – Baltic Art Centert vezette.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum