KULTer.hu - Cannes-i filmsikerek az Európai Art Mozi Napon
81310
post-template-default,single,single-post,postid-81310,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Cannes-i filmsikerek az Európai Art Mozi Napon

34 ország több mint ezer művészmozijában szerveznek filmes eseményeket az I. Európai Art Mozi Napon október 9-én. A nemzetközi kezdeményezéshez a magyar művészmozik is csatlakoznak, a hazai program három friss, díjnyertes európai filmre fókuszál.

„Október 9-én Európa mozizni megy!” – szól az első alkalommal megrendezett Európai Art Mozi Nap szlogenje, amely az európai film sokféleségét és a művészmozi mint kulturális tér fontosságát hivatott népszerűsíteni. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas által meghirdetett nemzetközi eseményhez 34 ország több mint 1000 művészmozija csatlakozott, köztük a magyar Art Mozi Egyesület 26 tagja is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel és különféle kísérőprogramokkal várják a közönséget.

eamn

Hazánkban három új európai koprodukció köré épülnek a programok, amelyből kettőt premier előtt láthat a közönség. Cristian Mungiu Érettségi, Juho Kuosmanen Olli Mäki legboldogabb napja és Maren Ade Toni Erdmann című filmje alkotja a 9 budapesti és országszerte 17 további moziban megvalósuló októberi 9-i vetítéssorozat vezérfonalát. Mindhárom alkotás sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon, többek között Cannes-ból is díjakkal tértek haza.

A korábbi Arany Pálma-díjas Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap; Dombokon túl) legújabb alkotása, a román-francia-belga koprodukcióban készült Érettségi (Bacalaureat) a bürokrácia korrupt útvesztőit próbálja bemutatni egy hétköznapi román család történetén keresztül. A film főszereplője egy megbecsült orvos, aki mindenáron külföldre szeretné juttatni tanulni a lányát, azonban az érettségi előtti napon egy utcai támadás miatt veszélybe kerül a sikeres vizsga, az utazás feltétele. A film a Legjobb rendező díját kapta idén Cannes-ban, ahol Arany Pálmára is jelölték. Magyarországon október 20-tól mutatják be a Vertigo Média forgalmazásában.

Olli Mäki legboldogabb napja című filmjében Juho Kuosmanen finn író-rendező elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel mesél mindannyiunk életének igazán nagy mozzanatairól. Az élete meccse előtt váratlanul szerelembe eső fiatal amatőr bokszbajnok, Olli Mäki története a 1960-as évek elején játszódik, és a film tökéletesen idézi meg a korszakot. A nézőnek olyan érzése lehet, mintha időutazáson venne részt és egy francia újhullámos mozi premierjére csöppent volna. Az alkotást az Un Certain Regard szekció fődíjával jutalmazták Cannes-ban, a hazai mozikba december 22-től érkezik a Mozinet forgalmazásában.

Az országos vetítéssorozat harmadik kiemelt filmje a Toni Erdmann című német vígjáték, amelynek rendezője, Maren Ade az I. Európai Art Mozi Nap fővédnöke Isabelle Huppert és Stephen Frears mellett. A karrierjének élő fiatal üzletasszony lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa vakmerő jelenetekkel teli története volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta a vetítések alatt. Később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film – amelyet a hazai nézők a Cirko Film forgalmazásában láthatnak – a mindennapok szeretetét, a humort és az örömteli életigenlést hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is.

Részletes filmismertetők és a vetítési helyszínek, időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján olvashatók. Az esemény ide kattintva érhető el a Facebookon.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum