KULTer.hu - Fátyol Viola nyerte idén a Capa-nagydíjat
81839
post-template-default,single,single-post,postid-81839,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Fátyol Viola nyerte idén a Capa-nagydíjat

Fátyol Viola nyerte Ha van szíved, neked is fáj, amit velem tettél című pályaművével a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. A nemzetközi zsűri döntését pénteken ismertették a budapesti Capa Központban. A képzőművész fotósorozata a Vámospércsi Népdalkör mindennapjait, működését mutatja be. Nemrég interjúztunk vele, s beszélgettünk a most díjazott izgalmas projektről is.

„A nagydíjas alkotó úgy újítja meg a dokumentarizmus hagyományát, hogy beleáll, de attól különbözik is. Olyan módon teszi ezt személyessé, ami egészen őrá vall, ami ebben az értelemben komoly művészi gesztus” – fogalmazott Horányi Attila, a zsűri elnöke, aki Kőrösi Orsolyával, a Capa Központ ügyvezető igazgatójával adta át a nagydíjat Fátyol Violának.

A nagydíjjal 3,5 millió forint jár. A zsűri májusban választotta ki a nagydíjra jelölt három pályaművet, ez alapján Fátyol Viola mellett Ficsór Zsolt és Timár Sára Erzsébet is 500-500 ezer forintos ösztöndíjban részesült.

havan

Második alkalommal ítélték oda a díjat, s az eredményhirdetést Robert Capa világhírű magyar származású fotóművész születésének 103. évfordulója alkalmából tartották.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ a magyar fotográfia területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotók munkájának elismerésére 2014-ben alapította meg az 5 millió forint összdíjazású Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjat. Idén a nemzetközi zsűriben Horányi Attila mellett Krzysztof Candrowicz, a lódzi Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója és a Hamburgi Fotográfiai Triennále művészeti vezetője; Oltai Kata művészettörténész; Marina Paulenka, az Organ Vida Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál igazgatója; valamint Clément Saccomani, a NOOR fotóügynökség vezetője kapott helyet.

„A nagydíjjal járó összeg hozzájárulhat az anyag kiállítássá rendezéséhez, és szeretném befejezni azt a könyvet is, amely a Vámospércsi Népdalkörrel eltöltött immár három évem anyagát mutatja be” – mondta Fátyol Viola.

fatyolviola_capa

Horányi Attila a rendezvényen hangsúlyozta: a szakmai zsűri egyetértésben hozta meg döntését. A grémium egy héttel ezelőtt, az Art Market Budapest Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron értékelte a három ösztöndíjas alkotó elmúlt féléves munkáját.

Kőrösi Orsolya sikeresnek nevezte a Capa-nagydíj eddigi rövid történetét, és megemlítette, hogy a tavalyi, első győztes, Kudász Gábor Arion sorozata az isztambuli fesztiválon, Belgium egyik legjobb galériájában és a Paris Photo kísérőprogramjában is szerepelt.

A Capa-nagydíj pályázati rendszerét átalakítják, a jelenlegi félévesről egyéves periódusra térnek át. Az új pályázatot a jövő év elején írja ki a Capa Központ, a zsűri 2017 októberében nevezi meg a következő három ösztöndíjast. A központ tervei szerint az idei nagydíjas, Fátyol Viola anyagából szintén jövő októberben nyílik kiállítás.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum