KULTer.hu - Magyar filmfesztivál debütál Berlinben
81457
post-template-default,single,single-post,postid-81457,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar filmfesztivál debütál Berlinben

Első alkalommal rendeztek magyar filmfesztivált Berlinben: a HUNIWOOD 2016. október 13. és 24. között több tucat friss magyar mozgóképes alkotást tűz programra.

A nagy múltú Babylon moziban és a berlini városközpontban álló Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) az elmúlt két év hazai és nemzetközi sikereinek legjava mutatkozik be a berlini közönségnek. A játék-, dokumentum-, rövid és animációs filmek mellett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékére tematikus filmklasszikusok válogatása is látható lesz a fesztiválon.

A HUNIWOOD programját ismert hazai filmes szakemberek állították össze: Bujdosó Bori filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező és Deák Dániel, a Daazo rövidfilmes portál alapítója. A több irányú szakértelemnek köszönhetően az államilag támogatott munkák mellett független filmes alkotások is szerepelnek a programban. A munkák eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek a mozivászonra, főként a berlini fiatal, multikulturális közönséget célozva meg.

liza_rokatunder

A nyitófilm a nagy sikert aratott, de Németországban még be nem mutatott Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly) mellett látható lesz az Oscar-díjas Saul fia (Nemes Jeles László), továbbá olyan elismert művek, mint a Hajnali láz (Gárdos Péter), a Félvilág (Szász Attila), az Utóélet (Zomborácz Virág) és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (Reisz Gábor).

A dokumentumfilmes kínálatból a Drifter (Hörcher Gábor), az Everglades (Török Zoltán), a Tititá (Almási Tamás), valamint a Káin gyermekei (Gerő Marcell) komoly érdeklődésre tarthatnak számot. Az animációs és rövidfilmes válogatásban többek közt Tóth Luca (Superbia), Andrasev Nadja (A nyalintás nesze), Vácz Péter (Nyuszi és őz) és Szilágyi Fanni (A kamaszkor vége) munkái mutatkoznak be.

szerelem_makkkaroly

Az 1956-os szekcióban többek között a Szerelem (Makk Károly), a Megáll az idő (Gothár Péter), a Kolorádó Kid (Vágvölgyi B. András) és az Eldorádó (Bereményi Géza) eleveníti fel a 60 éve vívott szabadságharc emlékét.

A fesztivál a berlini magyar mozgókép jelenlétre hagyományosan nagy hangsúlyt fektető CHB, illetve a többek között a Menjek/Maradjak sorozattal ismertté vált SpeakEasy Project berlini képviseletének együttműködésében valósul meg. A program szorosan kötődik a CHB egyéb, az 1956-os évforduló alkalmából rendezett eseményeihez. Műsorra kerül Pigniczky Réka önéletrajzi témájú filmje, a Hazatérés. A vetítést követően a rendezőnővel is találkozhat majd a közönség.

A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján, valamint Facebook-oldalán is.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum