KULTer.hu - Megnyílt a legnagyobb könyvszakmai fórum
81773
post-template-default,single,single-post,postid-81773,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megnyílt a legnagyobb könyvszakmai fórum

Megnyílt a 68. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója szerdán. Az ötnapos fórumon több mint száz országból nagyjából 7100 kiállító vesz részt, s öt magyar íróval találkozhatnak az érdeklődők.

A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több mint 4 ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. A díszvendég Hollandia és a belgiumi holland nyelvű Flamand régió.

frankfurtikv2

A Frankfurti Könyvvásár idén is pillanatfelvétel a könyvszakma helyzetéről és a várható fejlemények vizsgálatának fóruma. Már hosszú ideje nem csupán a könyvről szól, középpontjában egyre inkább a tartalom fogalma áll, a hordozótól, médiumtól függetlenül – mondták a szervezők a napokban egy berlini háttérbeszélgetésen. Rámutattak, hogy a digitális formátum –  az e-könyv és e-könyv-olvasó készülékek – megjelenése nem fenyegeti a hagyományos, nyomtatott könyvet, nem is veti vissza számottevő mértékben a forgalmat. Az új formátum hatása leginkább abban figyelhető meg, hogy a kiadók egyre inkább törekednek szép, míves könyvek megjelentetésére, nyomtatott kiadványaik könyvművészeti minőségének emelésére.

frankfurtikv

Azonban a zene- és a filmipar után a képzőművészetet, irodalmat, ismeretterjesztést, a kulturális javak termelésének, elosztásának és fogyasztásának teljes rendszerét is egyre inkább átalakítja a digitalizáció. Erre reflektál a vásár idei legnagyobb szabású újítása, a kreatív ipar és a digitalizáció kapcsolatát középpontba állító The Arts nevű szekció. Ezen a megnyitó napján a brit David Hockney volt a fő vendég, az egyik leghíresebb kortárs festőként művészeként számon tartott festő a táblagépe érintőkijelzőjén alkotott képeit mutatta be.

A magyar standot és a magyar irodalmi programot a Balassi Intézet Publishing Hungary nevű programja és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szervezi. Idén Barnás Ferenc, Forgách András, Böszörményi Zoltán, Péterfy Gergely és Darvasi László írók képviselik hazánkat. Barnás Ferenccel Másik Halál című regényének, valamint Darvasi László Isten. Haza. Csal. című novelláskötetének német kiadását mutatják be. Forgách Andrással az Élő kötet nem marad című művéről, Böszörményi Zoltánnal a Regál című kötetéről, valamint Péterfy Gergellyel A kitömött barbár című alkotásáról beszélgetnek.

Forrás: MTI/Balassi Intézet

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. jún. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum