KULTer.hu - Százezer dollár egy nem létező könyvért
82072
post-template-default,single,single-post,postid-82072,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Százezer dollár egy nem létező könyvért

Még nem létező könyvért járó irodalmi díjat alapított a Cambridge University Press, a Cambridge-i Egyetem kiadója. A társadalomtudomány témájával foglalkozó pályázatra a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, a nevezési határidő 2017. január 31-ig tart. A nyertes százezer dollárt kap.

A Nine Dots-díj (Nine Dots Prize) célja, hogy a társadalomtudományi kérdésekről való innovatív gondolkodásra inspirálja az alkotókat. A jelentkezésnél, illetve a zsűrizésnél nem számít, hogy adott-e már ki könyvet a szerző. Az elismerés összege közel 30 millió forintnak felel meg, ami a magasan kvalifikált irodalmi díjak és elismerések között is rendkívül méltányosnak, sőt, kiemelkedőnek számít.

book5

Ahelyett, hogy már elkészült könyvekkel kellene pályázni, az alapítók 3.000 szavas esszéket kérnek a jelentkezőktől, amelyben a következő kérdésre várják a választ: „A digitális technológia ellehetetleníti a politikát?” A nyertes pályaműnek az elképzelt könyv alapjául kell szolgálnia. Ezen kívül egy vázlatot is várnak, amelyben a jelentkező kifejti, hogy a tervezetet hogyan tudná kibővíteni egy 30-40 ezer szavas könyvvé.

Az ötleteket egy 12 tagú névtelen testület fogja elbírálni, aminek tagjai elismert tudósok, szerzők, újságírók és gondolkodók lesznek. A pályázat elnöke Simon Goldhill, a Cambridge-i Egyetem Művészeti, Társadalom- és Humántudományi Kutatói Központjának (CRASSH) igazgatója.

book-k

„Rendkívül izgalmas és egyedi lehetőség a gondolkodóknak, hogy olyan nagy ötletekkel állhatnak elő, melyek akár meg is változtathatják a világunkat” – mondta Goldhill. – „Olyan nevezéseket várunk, amelyeknél nem csak az ötlet eredeti, hanem az is, ahogy átadják, közlik azt velünk. Az alapkérdésre a jelentkezők bármilyen választ adhatnak, szabadon kritizálhatják, egyetérthetnek vele vagy sem, a feltevést el is utasíthatják, egy a lényeg: teljesen kapcsolódjanak hozzá.”

A Nine Dots-díj győztesének járó százezer dollár jutalmat egy angol jótékonysági szervezet, a Kadas Prize Alapítvány biztosítja, amelynek az a célja, hogy ösztönözze a társadalomtudományok körüli kutatásokat. Az összeg egyébként meghaladja a Man Booker-díjért járó pénzeket is.

Jelentkezni 2017. január 31-ig lehet, a díj nyertesének nevét 2017 májusában hirdetik ki, az elkészített könyvet pedig 2018 májusában tervezik publikálni.

Forrás: Newsweek

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. okt. >>
hkscpsv
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum