KULTer.hu - Budapest hangja
81370
post-template-default,single,single-post,postid-81370,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Budapest hangja

Selected Sounds: Budapest Selected

A szeptember 16-án megjelent Budapest Selected című album a Selected Sounds Label második kiadványa, egyúttal első válogatáslemeze, amely „egyfajta statement, összefoglaló, hogy ezek vagyunk most mi, ezt gondoljuk a kortárs elektronikus zenéről”.

A kezdetekről így mesélnek a weboldalukon. „2010 decemberében új klubsorozat ütötte fel a fejét Budapesten Selected Sounds néven. Célkitűzése már a névből kiolvasható: izgalmas, kísérletező, az elektronika és az élőzene határain átívelő, válogatott produkciók bemutatása, hazai előadók hathatós közreműködése mellett, szem előtt tartva a minőséget és a zenei sokszínűséget. A fenti definíció tökéletesen illett a nyitóesemény vendégére, a szakma és a közönség által évek óta egekig magasztalt, és a világhír kapujában álló kanadai Caribou zenekarra. Azóta a Selected Sounds égisze alatt olyan előadók látogattak el Budapestre, mint Jon Hopkins, a Moderat, Eskmo vagy a Mount Kimbie.”
A Selected Sounds idén alakult át kiadóvá. Ennek oka a következő: „Szerettünk volna a rendezvényszervezés mellett egyfajta zenei istállóként is működni, összefogva az itthoni tehetséges, előremutató alkotókat, zenekarokat. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy viszonylag nagy számban befutnak hozzánk a magyar előadók zenéi. Ismerjük az alkotókat, ugyanazokra a helyekre járunk. Akit meg nem ismerünk, azokkal előbb vagy utóbb összehoz minket a zene. Első megjelenésünk Iamyank Hiraeth című albuma volt. November 11-én újra teljes lemezt jelentetünk meg, ez lesz 9b0 Eleven című korongja.” – mesélte el kérdésemre Papp Laci, a Selected Sounds alapítója.

selected sounds

És akkor most nézzük meg a Budapest Selected albumot közelebbről is. 9b0, azaz Gyutai Balázs Through-ja, amely a novemberben esedékes, szintén a SSL-nél megjelenő Eleven című második nagylemezéről lett kölcsönvéve, tökéletes albumindító nóta. Vízcsöpögésszerű, hűvös triphopos kezdés, időnként éles, disszonáns hangokkal, megakadásokkal, majd egy merengős filmzenetéma zongorán, széteffektezett vászonra feszítve fel, aztán gyorsul és a negyedik perc környékéig kitartóan, már-már monoton módon halad egy irányba, majd ott lelassít, megtorpan, egy utolsó refrén funkciójú körbe még beszáll a zongorával, és a végén fáradtan megpihen.

Nagyon kíváncsi voltam, hova fut majd ki az Álmos Gergely fémjelezte Mïus projekt, amit még a pre-X-Faktoros Horányi Juli-érában ismertem meg. Azt is szerettem, de azért örömmel konstatáltam, hogy az újjáalakult formula a minőségi popból látszólag visszatért a bensőségesebb, elektronikusabb hangzásvilághoz, állandó énekes helyett pedig változatos vendégelőadókkal operál. (Az új Mïus-anyag egyébként októberben debütált az A38 Hajó színpadán.) A válogatásba bekerült Precious Moments-ben például Hegyi Dóri selymesen zengő hangja ellensúlyozza a szinte agresszív, labdapattogtatásszerű ütemeket és kilazult fémhúros hangzást. Afféle éjszakai autóablakból arckilógatós dal ez, amit a tovaszáguldó utcai lámpák villódzása sávoz.

Az Iamyank mondhatni a Selected Sounds Label kiemelt formációja, hiszen a kiadó debütáló anyaga éppen az ő Hiraeth (SSL001) című, első nagylemezük volt, amely idén tavasszal jelent meg. A Silence Pt. 2 című track kvázi a Hiraeth folytatásaként kimondottan a válogatásalbumra készült, és a címével ellenében nagyon is gazdag hangélményt kínál, igazi érzelmi hullámvasút. Reggeli kávékotyogósan indít, szerteágazó, finoman zörgetett effektekkel. Aztán trappolós hangok jelennek meg, amitől olyanná válik, mint egy hajnali kocogás a párás levegőben: a kilégzés szaporán gomolyog a fejben zakatoló, lüktető gondolatok ütemére. Majd megnyugvás, lecsillapodás következik, amit keleties, spirituális atmoszféra leng be, hogy aztán újra zaklatottabb hangok törjenek fel, fokozatosan emelve, sűrítve a feszültséget. Ha eddig kocogtunk, akkor ez most már inkább menekülés a szomszéd kutyája vagy egy bozótosból kiváló sötét alak elől fújtató tüdővel, hasogató lábikrával, végül bizonytalan kimenetelű tovatűnés a kanyarban.

A grafikusként és zenészként is tevékenykedő Gryllus-sarj, Gryllus Ábris, azaz Yvein Monq több szállal kötődik a Seleted Sounds istállóhoz. Grafikusként a kiadó vizuális arculatáért felel, de készített már Mïus-remixet is. MOM című hozzájárulása – az Iamyank-trackhez hasonlóan – célzottan a Budapest Selectedre lett pozicionálva. Az igen sötét, feszültségteli produktum pince mélyéből felbugyogó torz, visszhangos szöveggel indít, folyamatos rejtélyes-nyomasztó atmoszférát fenntartva, villanófény- és sortűzszerű effektekkel, némi science-fiction hangulattal, hektikus szünetekkel, váltásokkal tarkítva, aztán egy hirtelen, elvágós befejezéssel.

A pár éve Londonba elszakadt és onnan haza-hazaingázó Volkova Sisters Taksonya előzetesen már a saját, idén megjelent, Blood Shapes This Faith című, első hivatalos stúdióalbumukra is felkerült, habár másféle hangszerelésben. A zenekari hangolás hangulatú húros hangzatok és némi reggeli madárcsicsergős nyitány után Berger Dalma halkan beúszó jellegzetes hangjával olyan, mintha két síkja lenne a számnak: az egyik a külső, természeti környezet, a másik a belső szobahangzás, mígnem a kettő finoman felolvad egy humán füttyszóban, és ezzel akár remek zárótrack is lehetne, ahogy a saját albumukon hallható változat az is.

A Budapest Selected utolsó trackje olyan, mint a visszataps utáni ráadásszám. Ráadásul nem is akármilyen: egy egyedi kivitelű Kispál és a Borz-feldolgozás a Surfalone nevű DJ/producer jóvoltából, méghozzá a megunhatatlan, már címében is szívdobogtató Halszív című dalé. Döbrösi Laura éteri, allűrmentes énekhangja remekül passzol az eredeti dal hangulatához és szépen simul bele ebbe a zavaros, fokozatosan felgyorsuló, majd széthulló ritmusok keretezte háttérbe. A klasszikus alternatív rockzene érdekes, nagyon mai új köntöse mindez, és úgy szól, mintha ráöntötték volna.

Végítélet: hat track hat különböző formációtól, egy így is nagyon egységes hangulatot és színvonalat tartó lemez, igazán jól átgondolt és jól sikerült, kecses ívű válogatás a kortárs hazai elektronikaközeli zenei életből. Még sok ilyet, ha szabad kérni!

Selected Sounds: Budapest Sounds, Selected Sounds Label, 2016.

A borítófotó forrása a Volkova Sisters Facebook-oldala.

Galaczi Zsófia

szerző: Galaczi Zsófia
honlap e-mail
Galaczi Zsófia 1986-ban született Debrecenben. 2011-ben végzett a Debreceni Egyetem pszichológia szakán. Jelenleg több online magazinban publikál különféle kulturális tematikájú cikkeket.

KULTprogramok

<< 2020. jan. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum