KULTer.hu - Nyerj belépőt a LUX-filmnapokra!
82846
post-template-default,single,single-post,postid-82846,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nyerj belépőt a LUX-filmnapokra!

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt alkotásokat november 16. és 18. között. A versenyfilmek idén az identitását kereső fiatal generációra fókuszálnak. Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem Cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című filmjének vetítésére a Facebookon lehet jegyeket nyerni november 13. vasárnap éjfélig.

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a döntős alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2016. november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

lux

Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig. A versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án 18 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Kávéházban Elszakadás – Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.

Leyla Bouzid első nagyjátékfilmje, az À peine j’ouvre les yeux (Felnyitom a szemem, nov. 16., 19.00) egy fiatal lány életét mutatja be 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának már csaknem vége, amikor a 18 éves, makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére csatlakozik egy politikailag elkötelezett rockegyütteshez. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembe találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel. A film a tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol az Europa Cinemas különdíját nyerte el. A tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült alkotás Tunézia Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film díjára.

Különleges színfolt a LUX-filmnapok programjában Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmje, a Ma vie de Courgette (Életem Cukkiniként, nov. 17., 19.00), amelynek forgatókönyvét a tavalyi LUX-döntős Csajkort jegyző Celine Sciamma írta. A megható történet egy kilenc éves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. A fiú nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével új életet kezd. A Cannes-ban debütált, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban a fődíjat és közönségdíjat is elnyert svájci-francia koprodukció Svájc Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A svájci Oscar-bizottság kiemelte, hogy a film eredeti története tele van érzelemmel, és az emberi társadalom reményteli víziója.

Maren Ade harmadik játékfilmje, a Toni Erdmann (nov. 18., 19.00) tragikomikus történet, amely napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A karrierjének élő fiatal üzletasszony és boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését bemutató film volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta, később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre vidám és felemelő, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is, tele vakmerő jelenetekkel. A fenti két alkotáshoz hasonlóan ez a film is versenybe száll a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért, Németország nevezettjeként.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével november 13. vasárnap éjfélig.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a LUX Prize honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában elmehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum