KULTer.hu - A Csáth Géza-díj mellé egy fél disznót
83923
post-template-default,single,single-post,postid-83923,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A Csáth Géza-díj mellé egy fél disznót

A Csáth Géza-díjat idén kabai lóránt költő, szerkesztő veheti át december 15-én, s a nyertes egy fél disznót is kap, amelyet a vállán cipelve kell eljuttatnia a díjátadó helyszínére. Az elismeréssel az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet problémáira is szeretnék felhívni a figyelmet.

A kizárólag adományokból alapított díj mellé jár a hasított disznó. A díjazott a Balassa János utca 6. szám alatti Neurológiai Klinika előtt, tehát Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának helyén – amelyeket itt temettek el, mint azt egy fekete márványtábla jelzi – kapja meg a fél disznót, s onnan kell azt a vállán a Gólyába cipelnie.

kabai_lorant

A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Mindebből ezidáig semmi nem lett. Most azonban a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelte ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez.

csath

A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra szerepének növekedése adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége visegrádi táborának nulladik napi mindenkori résztvevői – olvasható a FISZ Facebook-közleményében.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum