KULTer.hu - Dalszövegekkel a beteg gyerekekért
83969
post-template-default,single,single-post,postid-83969,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dalszövegekkel a beteg gyerekekért

Interjú B. Zetas Péterrel a ContextUs dalszöveg-aukciójáról

Különleges eseményt szervez a ContextUs december 16-án az RS9 Színházban. A magyar zenei élet kiemelkedő szereplői által felajánlott, dedikált dalszövegkéziratokat bocsájtják árverezésre, nem is akármilyen okból. A befolyt összeget a súlyos betegeken segítő Csodalámpa Alapítvány támogatására fordítják.

Az eseményre számos hazai zenész ajánlott fel dalszövegeik közül, az A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I.-tól a USEME-ig. Emellett a világhírű brazil-német énekesnő, Dillon Berlinből küldte el kéziratát, ezzel támogatva az eseményt és a beteg gyermekeket. A licitálás a hely befogadóképessége miatt három részben zajlik, az estet Braun Barna, a FÉLonline főszerkesztője, az RS9 – Vallai Kert programszervezője vezeti. A licit 1000 forintról indul, a szövegeket az elárverezés előtt Szegedi Tamás és Dulovics Dusán színészek olvassák fel. Az eseményről a ContextUs főszerkesztőjével, B. Zetas Péterrel beszélgettünk.

KULTer.hu: Áprilisban zajlott az első aukció, amikor verseket bocsájtottatok árverésre. Milyen visszajelzéseket kaptatok az eseményről?

Tulajdonképpen nagyon pozitív és termékeny volt a visszhang. Sok civiltől halljuk vissza az esemény hírét, valamint a mai napig belefutok az interneten egyéb kapcsolódó megjelenésekbe, amikről korábban nem tudtam. A német nagykövet úr is küldött nekünk levelet, hiszen egy delegáltja részt vett és adományozott is az eseményen. Mondanom sem kell, hogy ez igen nagy megtiszteltetés a számunkra.

dalszovegaukcio

KULTer.hu: Elégedettek vagytok az eredménnyel?

Nem tudom, mit reagáljak erre a kérdésre. Alapvetően ez az első jótékonysági aukciója a ContextUs kulturális magazinnak, amiből szeretnénk hagyományt teremteni – évente legalább egy esemény megvalósítása a célunk. Nemrég beszéltem Beck Zolival, a 30y zenekar frontemberével, több bandával egyetemben ők is csatlakoztak a Bátor Tábor adománygyűjtéséhez. Azt mondta, több mint 8 millió forint gyűlt össze. Mi azért sajnos nagyon lemaradtunk ettől.

De ha az összképet nézem, megérte, hiszen nagyobb sajtónyilvánosságot kapott a Romaversitas Alapítvány, amelynek felajánlottuk a befolyt pénzösszeget, illetve a licitháború végén összejött adomány is jelentős a mi perspektívánkból. Ami az én és a teamem szemszögéből fontos: jó tanulópénz volt, hogy mit és hogyan kell jobban szervezni a következőnél. Itt említeném meg Braun Barna barátomat, aki sokban segítette munkánkat. Ezért is kértük fel ismét őt a december 16-ára szervezett dalszöveg-aukcióra.

KULTer.hu: Szerintetek Magyarországon működőképesek az ilyen kezdeményezések?

Említettem már a Bátor Tábor idei adománygyűjtését, úgyhogy adott a válasz: nagyon is. Fontos a pontos szervezés és a hozzátartozó stratégia: ha a kutya se hall a rendezvényről, lehet akármilyen nemes a cél, lehetnek akármilyen ismertek a felkért személyek, s hiába „fancy” a helyszín, nem lesz eredményes az aukció. Minden követ meg kell mozgatni annak érdekében, hogy eljusson az emberekhez az esemény híre. Jobbára lesz is visszhang a rendezvény előtt, hiszen a cél nemes. Fel kell kutatni különböző támogatókat, akik esetleg nem a licitálásba szállnak be, hanem egyéb módon – van lehetőség például kérdőívezésre –, amivel szintén segítik a gyűjtést. Mi is felkutattunk néhányat, de egyelőre erről nem beszélhetek.

b zetas peter

KULTer.hu: Hogyan választjátok ki a támogatandó szervezeteket?

A Romaversitas Alapítvány esetében nagyon kézenfekvő volt a kiválasztás: korábban a szervezet ösztöndíjasa voltam. Mint nagyon sok alapítvány, a RomVer is – ahogyan mi hívjuk – bajban van donorok terén. Ezért szerveztük nekik az aukciót. Emellett meg kell említenem azt is, hogy kényelmes volt a számunkra így a munkafolyamat. Mivel ismerem őket, a szervezésben könnyebben tudtunk kommunikálni velük – első és ekkora rendezvénynél ez nem elhanyagolható szempont.

A Csodalámpa Alapítvány esetében más volt a helyzet. Több héten át keresgéltünk barátnőmmel, Búza Blankával – aki a kulturális magazinunk egyik olvasószerkesztője is – egy olyan alapítvány után, ami hiteles, hiszen vannak tapasztalataink olyanokkal kapcsolatban sajnos, akik pénzmosásra használják a szervezetüket. Végül megtaláltuk a Csodalámpa Alapítványt. Nagyon szimpatikus volt a számunkra, hogy kívánságokat teljesítenek, valamint olyan támogatóik vannak, mint a Libri, a Fundamenta, a Hilton vagy a Müller – és még legalább két tucatnyi másik. Ha már kívánságlista: akad olyan is a sorok között, ahol egy 14 éves lurkó kényelmes ágyat szeretne… Hát, nem összeszorul az ember szíve ezt olvasva?

De ha általánosságban kellene beszélnem a kiválasztási folyamatról, a legfontosabb, hogy nemes cél érdekében működjön az alapítvány. Legyen ez akár roma egyetemistákat, beteg gyerekeket vagy hajléktalanokat segítő szervezet – és sajnos lehetne még folytatni a sort.

KULTer.hu: Miért épp verseket és dalszövegeket árvereztek ezeken az eseményeken? Honnan jött az ötlet?

A versek árverezése – csakúgy, mint a szervezet kiválasztása – kézenfekvő volt. Számos költőt, írót ismerek azok közül, akik felajánlották kézirataikat, sőt mindenkit. Mivel én is szoktam írni, emellett leginkább az irodalmi és zenei szcénán belül mozgok, így nem volt kérdés, kiket keresünk meg. A jelenlegi aukciónk is ezen az elven működik tehát. Voltak olyan zenekarok, előadók, akikkel nem kerültünk korábban kapcsolatba, de a cél összehozott minket.

Persze a kéziratok esete sokkal kényelmesebb helyzetet is szül: egy papírlapra leírja az adott zenekar, előadó, író, költő egy szövegét, aláírja és tulajdonképpen már meg is történt a felajánlás. Más volna a helyzet, ha például egy festményt kérnénk, vagy ne adj Isten egy zongorát – hogy mondjak valami szélsőséges példát is.

balogh peter

KULTer.hu: Milyen fogadtatása volt az eseménynek a zenészek körében?

Alapvetően nagyon pozitív. Mivel ez egy nemes cél – nem lehet elégszer hangsúlyozni –, valamint nem kér sokat az aukció, mindössze egy kéziratot, szinte mindenki csatlakozott. Sőt, Lázár Domokos, az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek énekes-gitárosa, koncertet is ad az aukción. Nagyon szeretem a zenéjüket és Dodit is, illetve mindazt, amit képvisel. Így külön öröm volt számunkra, hogy elvállalta a felkérést.

De ne csak a zenészeket említsük meg itt, hiszen két remek színész is segédkezik nekünk. Szegedi Tamás András és Dulovics Dusán – a hangulat fokozása érdekében – a licitálás előtt felolvassa nekünk az épp licit alá kerülő dalszöveget.

KULTer.hu: Összesen hány dalszöveg kerül kikiáltásra? Elégedettek vagytok az összegyűjtött mennyiséggel?

Azért helytálló a kérdés, mert  nemrégiben csatlakozott a hosszú névsorhoz még néhány új előadó. A Halott Pénz, a Brains és Kasza Tibi is felajánlja egy-egy kéziratát. Illetve van még három további kézirat is, de egyelőre ezeket titokban tartanám, hiszen ma fixáljuk a részleteket. Persze, elégedettek vagyunk. Lehetett volna még növelni a sort, és rossz érzés is tölt el, ha egy-egy olyan bandát kihagytunk feledékenység miatt, akiket egyébként nagyon szeretünk. Viszont gondolnunk kell arra is, hogy a helyszín, az RS9 – Vallai Kert este 10 órakor bezár. Valószínűleg így is 2-2,5 órás lesz a program.

KULTer.hu: Van már tervben következő aukció?

Nincs. Először legyünk túl a dalszöveg-aukción. Néhány ötlet kipattant már a fejemből, de nem akarok még beszélni ezekről. Annyira sokfelé áll a fejem, főleg most, a hajrában, hogy gondolni sem tudok másra. Ráadásul párhuzamosan szervezünk egy kétnapos eseményt január végére, melynek címe ContextUs-napok lesz. Egyéves lesz az online magazinunk, s egy színvonalas eseménysorozatra, pályázatra is lehet számítani, de erről majd később, amikor itt lesz az ideje.

De nézzük az aukciót is reálisan! Lehetséges, hogy nem fog összejönni több millió forint, viszont csekélyebb összeggel is olyan kívánságokat teljesíthet a Csodalámpa Alapítvány, amelyek beteljesülése nagyon széles mosolyt csal majd egy-egy súlyosan beteg lurkó arcára, ráadásul mindezt karácsonykor. Hát, nem éri meg ezért licitálni? Ráadásul 10-20-30-50 év múlva az a kézirat irgalmatlanul sokat fog érni a tulajdonosának.

A borítófotót Ország Borbála készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum