KULTer.hu - Down-kórosokról szóló kisfilmet tiltottak be
83457
post-template-default,single,single-post,postid-83457,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Down-kórosokról szóló kisfilmet tiltottak be

Betiltottak Franciaországban egy díjnyertes kisfilmet, amelyben Down-szindrómás fiatalok válaszolnak egy édesanya levelére, aki megtudta, hogy valószínűleg egy Down-babával várandós. Az interneten petíció indult, melyben a francia Államtanácstól a diszkrimináció elleni fellépést kérik.

A kisfilmmel a készítők segíteni akartak a szülőknek, akik valószínűleg Down-szindrómás babával várandósak, hogy félelmeik helyett erőforrásaikra koncentráljanak, felismerve, boldog élete is lehet gyermeküknek, családjuknak. Az olaszországi Coor Down szervezethez érkezett egy tanácsot kérő anya e-mailje, ez ihlette meg őket a kisfilm elkészítéséhez, hiszen több százezer szülőnek lehet szüksége segítségre a döntésben, megtartsa-e gyermekét. A Dear Future Mom videót már több mint 7 millióan látták.

A francia Audiovizuális Bírói Tanács 2014-ben szabott ki a Down-szindrómások nemzetközi napja alkalmából készült díjnyertes alkotásra diszkriminatív tilalmat, illetve az Államtanács néhány hete elutasította a Down-szindrómás emberek, családjaik, az értük küzdő szervezetek fellebbezését ezzel kapcsolatban. A kisfilm betiltását azzal az indokkal erősítették meg, hogy nem megfelelő. Az Államtanács szerint a Down-szindrómások mosolya „megzavarhatja azoknak a nőknek a lelkiismeretét, akik jogszerűen más személyes életdöntéseket hoztak”, tehát az abortuszt választották a Down-baba megszületése helyett.

Azzal, hogy diszkriminatív módon betiltják a kisfilmet, azt üzenik, hogy a Down-szindrómás emberek kellemetlenek a társadalom számára. Egy olyan törekvést utasítanak el, ami a fogyatékosokat érő negatív előítéletek ellen küzd, s próbál rávilágítani az ő pozitív életlehetőségeikre. A statisztikák szerint egyébként ma Franciaországban a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok 96%-át elvetetik.

A CitizenGO oldalon indított petícióra ötvenezer aláírást várnak. Ezen a módon lehetőség adódhat közvetlenül levelet küldeni François Hollande elnöknek és Franciaország magyarországi nagykövetének, Éric Fournier-nek, rávilágítva, hogy a diszkriminatív döntés sérti a Down-szindrómával élő személyek jogait.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum