KULTer.hu - Háy János kapta idén a Tiszatáj-díjat
83908
post-template-default,single,single-post,postid-83908,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Háy János kapta idén a Tiszatáj-díjat

Háy Jánosnak ítélték oda idén a Tiszatáj-díjat. Az azonos nevű folyóirat szerkesztőségének indoklása szerint az író az elmúlt évtizedek magyar magán- és közvalóságát megrázó közvetlenséggel és ironikus távolságtartással ábrázolja különböző műfajú, de egyforma művészi komolyságról árulkodó szövegeiben.

A Tiszatáj-díjat 1992 óta adományozzák (néhány kimaradástól eltekintve) évente a folyóirathoz kapcsolódó szerzők köréből választott írónak, költőnek. A korábbi évek díjazottjai között van többek között Ágh István, Baka István, Grendel Lajos, Kovács András Ferenc, Sütő András, Tandori Dezső, Térey János, Tornai József, Juhász Ferenc, valamint a tavaly kitüntetett Kiss Anna költő. A döntésben a szerkesztőség mellett a lap fenntartásáért felelős kuratórium is részt vesz.

hay-tiszataj

Versei, novellái, regényei és drámái az annyiszor idézett történelem eseteit a megelevenítő korpélda erejével, hol a családtörténet megújított formátumán belül, hol az egyéni tanúságtétel hagyományaihoz híven alakítják mindannyiunk számára, újra érdeklődést kiváltó, idegen-ismerős tereppé – írták Háy Jánosról a méltatásban.

Háy pályakezdő kötetének (Gyalog megyek hozzád a sétálóúton, 1989) hangja és magatartása, a későbbi útkeresések természetes művészi változásai, változatai ellenére is tartósan rögzítette és jelölte ki a Háy-munkák meghatározó attitűdjét, a sétálószerepből következő megfigyelőpóz pózmentes etikáját. Háy legjobb műveiben a valóság építményeit, társadalmi és egyéni tabukkal terhelt konstrukcióit írásművészete alig észrevehető mozdulataival teszi újra megvizsgálhatóvá és egyben katartikus módon újraélhető, de a művészi befogadás biztonságos közegében továbbá veszélyt nem hordozó látomásokká – fogalmaznak az indoklásban.

Forrás: Litera

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. feb. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum