KULTer.hu - Kortársak versei az Örkény színészeitől
84623
post-template-default,single,single-post,postid-84623,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kortársak versei az Örkény színészeitől

Kortárs költők írtak egy-egy verset az Örkény Színház társulatának, a műveket a színészek előadásában december 29-től teszik közzé az interneten.

Hogy mely költő melyik színésznek ír verset, azt az évadnyitó társulati ülésen sorsolták ki. A kész videókat december 29-től a január 22-i magyar kultúra napjáig naponta osztják meg az interneten. A nyitóvideóban Balla Zsófia Hazatalálás című versét Bíró Kriszta szavalja el.

Az Örkény Színház a magyar irodalom kötelező verseiből válogató Anyám tyúkja (2) című előadásra készülve kért fel 24 kortárs költőt, írjanak egy-egy verset a társulat tagjainak. „Nemcsak a kötelező versekre vagyunk kíváncsiak, hanem a kortárs költészetre is” – olvasható a színház közleményében.

Nem kötötték meg, hogy ki miről írjon, vagy hogy a színész és a szöveg között miféle kapcsolat legyen. „Csak azt kértük, hogy a szöveg számoljon azzal, hogy ki mondja majd, és hogy még meg nem jelent szöveget kapjunk, mi legyünk az első közlők, továbbá hogy a terjedelem lehetőleg ne haladja meg a húsz sort” – írják.

„Reméljük, hogy az élő költők társaságának és az Örkény társulatának találkozásából emlékezetes versek és versmondások születnek” – fogalmaznak a közleményben.

elokoltok

A költő-színész párok között van például Balla Zsófia és Bíró Kriszta, Csukás István és Máthé Zsolt, Rakovszky Zsuzsa és Kerekes Éva, Ferencz Győző és Szandtner Anna, Kukorelly Endre és Gálffi László, Varró Dániel és Epres Attila, Térey János és Tenki Réka, Tóth Krisztina és Pogány Judit, valamint Aczél Géza és Mácsai Pál.

A projekt részeként Znamenák István színművész a 2017-es Arany János-emlékév alkalmából a költő versét mondja el.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum