KULTer.hu - Kutatás igazolja: a koncertezés boldogít
84390
post-template-default,single,single-post,postid-84390,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Kutatás igazolja: a koncertezés boldogít

Úgy tűnik, a zenei újságírók mostantól mindenféle cinizmusukat félredobhatják, ha koncertekről írnak, ugyanis egy új, ausztrál kutatás igazolta azt az egyébként korántsem meglepő tényt, hogy a rendszeres koncertlátogatás boldogabbá teszi az életet.

A Victoria’s Deakin Egyetem kutatói ezer ausztrál lakost kérdeztek meg a koncertekkel kapcsolatban, és ezalapján jutottak arra, hogy e rendezvények látogatása bizonyítottan jó hatással van az emberekre. Azok, akik rendszeresen vesznek részt olyan közösségi élményben, amely zenével kapcsolatos – legyen az egy fesztiválon vagy egy szórakozóhelyen –, elégedettebbek az életükkel, mint mások.

koncert1

Az eredmény magját a közösségi aspektus adja. A kutatás szerint az, ha valaki otthon, egyedül hallgat rendszeresen zenét, nincs ugyanolyan hatással a társadalmi jólétére, illetve jól létére, mint a koncertlátogatás. A tanulmány arra is rávilágít, hogy valóban igaz, hogy ha valaki a magányról szóló dalokat részesíti előnyben, az a személy magányosabb.

Furcsa módon a zenészeknek megoszlik erről a véleménye. Bár meglehet, gyakran önti el elégedettségérzés őket a pályafutásuk során, sokan közülük jóval rövidebb életet élnek, ami az életvitelükkel is kapcsolatba hozható persze.

A kutatás eredményét magunkra vonatkoztatva sem cáfolhatjuk, evidensnek tűnik: azért megy el az ember egy-egy koncertre, hogy jobban érezze magát. A változatosságtól színesebb lesz az életünk, és ha rendszeresen járunk ilyen eseményekre, a nagy közösségi eseményeket kísérő euforikus élményt az életünk részévé tehetjük. Aki megtanulja, hogyan engedje el magát egy zenei eseményen, elégedettebb és boldogabb lehet, megszabadulhat a koncertek között felgyűlő stressztől.

Forrás: CoS

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum