KULTer.hu - Még 400 millió a KMTG íróakadémiájának
84358
post-template-default,single,single-post,postid-84358,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Még 400 millió a KMTG íróakadémiájának

A megalakulásakor szakmai körökben felháborodást keltő, Orbán János Dénes nevéhez fűződő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programja ezúttal 400 millió forint támogatást kapott a kormánytól, tudtuk meg a Magyar Közlönyből.

A KMTG-t 2015 decemberében alapították, létrejöttét a kormány 150 millió forintos állami támogatással szorgalmazta. A szervezet célkitűzése, hogy az anyaországi és határon túli magyar tehetségeket támogassa, szakmai kiteljesedésüket elősegítse, valamint a fiatal kortárs művészet teljesítményeit szélesebb körben ismertesse meg az emberekkel. 2016 februárjában a szervezet meghirdette az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjének első pályázatait.

A KMTG működésével kapcsolatban több jelentős írószervezet – a Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége –, illetve egy fiatal, tehetséges, pályakezdő írókból és költőkből alakult alkalmi csoport tagjai is hangot adtak aggályaiknak, a szakmaiság védelmében foglalva állást. Utóbbiak, akik egyébként célcsoportját képeznék a KMTG-nek, ismertették észrevételeiket, kérdéseiket, kéréseiket, s az írószervezetek is pontokba szedve fejtették ki egy Balog Zoltán és Seszták Miklós minisztereknek szóló levélben, milyen kérdéses, illetve aggasztó elvekre figyeltek fel a projekt és a tervezet kapcsán. A nyilvános vitában aztán a projektvezető, Orbán János Dénes nem tudta meggyőzni a közönséget az akadémia működési elveinek hitelességéről, illetve ezután sem indult komolyabb együttműködés a jelentős fiatal irodalmi szervezetekkel.

A vita középpontjában az állt, hogy a kormány által létrehozott és támogatott szervezet a már évek óta létező más írószervezeteket lényegében elnyomja, hiszen azoknak a működését egyre kisebb mértékben segíti az állam, egyre nehezebben tartják el magukat, különösen a József Attila Kör jövője forog veszélyben. Sokan problémaként utaltak még arra is, hogy az évek óta példaértékű tehetséggondozó munkát végző személyekkel, szervezetekkel nem egyeztettek az íróakadémia létrehozása előtt, illetve a fiatal csoport tagjai nem szeretnék, hogy bármilyen kulturális kezdeményezésben való részvétel pártpolitikai állásfoglalást jelentsen.

Az a 400 millió forint, amit most a KMTG a civil és egyéb szervezeteknek szóló támogatások részeként kapott, aligha fogja javítani szakmai körökben a szervezet megítélését, hiszen hasonló mértékű támogatásra egyetlen más írószervezet, illetve irodalmi tehetséggondozó program sem apellálhat.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum