KULTer.hu - 2016 KULTfilmzenéi (TOP 10)
84509
post-template-default,single,single-post,postid-84509,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

2016 KULTfilmzenéi (TOP 10)

A legfülbemászóbb filmzenék, amelyeket még sokáig dúdolni fogunk

Beköszöntött 2017, ezzel együtt hamarosan kezdetét veszi az Oscar-szezon is. A tavalyi év filmfelhozatala igencsak felemás volt, viszont ez nem azt jelenti, hogy ne születtek volna maradandó alkotások és pillanatok. Ezekhez sokszor a tökéletes hangulatfestő zene is nagyban hozzájárult, ezért választottam ki tíz emlékezetes darabot az előző év repertoárjából.

10. Suicide Squad – Öngyilkos Osztag

Az Öngyilkos Osztag a tavalyi év, sőt talán a az elmúlt tíz év egyik legrosszabb filmje, ami a zeneválasztásain is meglátszik. Ennek ellenére született pár egészen egyedi és eltalált szám, melyek szorosan kötődnek a filmhez és szereplőihez. Ezek közül a legjobb a Purple Lamborghini, amelyben Skrillex ismét egy nagyon ütős alapot hozott össze nekünk, amire kiengedhetjük a belső Jokerünket, Rick Ross pedig a tőle megszokott gengszterrap köntösbe bújtatja a DC rosszfiúit.

9. Batman Superman ellen – Az igazság hajnala

A sokakat megosztó filmek egy újabb darabja következik a Batman Szuperman ellen formájában, ami szintén nem tartozik a kedvenceim közé ebből az évből, viszont mikor először lendült akcióba Diana, megszólalt Zimmer és Junkie közös alkotása, amitől az összes szőr felállt a karomon. A csatakiáltást imitáló gitár és a dübörgő dobok tökéletes reprezentációi az amazonharcosnak. Ez egy fénylő pont az amúgy unalmas és vánszorgó filmben.

8. Deadpool

Az év talán legnagyobb meglepetése a Deadpool volt, amely tökéletesen vitte vászonra a negyedik falat nem tisztelő antihőst. A sztori mellett a film zenei válogatása is kifogástalan volt a Wham!-től egészen DMX-ig, valamint Junkie XL eredeti számai is ugyanolyan zseniálisan hatottak, mint a tavalyi Mad Max-filmhez írt betétdalai. A legkiemelkedőbb a film gyilkoló montázsát kísérő Deadpool Rap; vicces, szarkasztikus és szexi, pont mint a „főhősünk”.

7. Star Trek: Mindenen túl

Lehet, hogy csalás egy olyan számot a listára rakni, amely nem kötődik konkrétan a film tematikájához vagy történetéhez – a Beastie Boys tagjai pedig köztudottan Star Trek-rajongók voltak –, viszont kevés olyan eset létezik, ahol egy adott zeneszámot jobban használtak volna, mint a Sabotage-t a Star Trekben. A Sabotage volt a film legnagyobb űrcsatájának a kulcsa, valamint zseniális összképet alkotott a drónseregen „szörföző” Enterprise és a múlt egyik „klasszikus zenéjének” párosa. Hibátlan használata egy licenszelt zenének.

6. Kút

Lehetséges, hogy a magyar filmek egy közeledő reneszánszának kapujában állunk, amire a tavalyi év filmfelhozatala lehet a legeslegjobb bizonyíték. A Kút egy sajátos és furcsa atmoszférájú film, egy igazi kultmozi, amit elég nehéz spoilerek nélkül leírni. Az egyik legjobb jelenetét a Neoton Família modernizált, EDM-köntösbe csomagolt, kicsit pszichedelikus változata kíséri – egy tökéletes és bizarr egyveleg, aminek hatalmasat üt a végkifejlete.

5. Kaliforniai álom

Hosszú ideje az első igazi musical, ami egyben egy gyönyörű szerelmes levél a jazz-zenének, Hollywoodnak és magának a filmes műfajnak is. Igazából bármelyik zenés darabot vagy háttérzenét kiemelhettem volna ebből a közel hibátlan alkotásból, de Emma Stone és Ryan Gosling duettje foglalja össze legtökéletesebben a Kaliforniai álom egészét, mutatja be főszereplőinket, szerelmüket és az őket játszó színészek tehetségét. Gyönyörű film, gyönyörű soundtrackkel.

4. Green Room

A Green Room volt az év legbrutálisabb, legidegtépőbb és legatmoszférikusabb filmje, és ennek megfelelően a soundtrack is elképesztő. Egy neonáci közönségnek tartott punk koncert hirtelen egy hajtóvadászattá fajul, ahol senki sincsen biztonságban. Igazi oldschool punkzenének lehetünk fültanúi, amihez hasonlót az év nagy visszatérői – például a Green Day vagy a Blink-182 – sem voltak képesek produkálni. Majd a koncert után mindenki futhat az életéért, a vérnyomást pedig a baljós melódiák tartják infarktus közeli állapotban.

3. Kubo és a varázshúrok

Az év legjobb animációs filmje egy lebilincselő tündérmesét tár a szemünk elé, melynek középpontjában egy varázslatos shamisen, egy egyedi japán pengetős hangszer áll. Ebből adódóan nem meglepő, hogy 2016 legjobb filmzenéi is a Laika stúdió legújabb stop motion remekművében rejlenek. Nagyszerű karakterek, gyönyörű, hihetetlenül aprólékos animáció és páratlan hangulat. A zene pedig egyik pillanatban varázslatos és meseszerű, a másikban pedig fenyegető és baljós.

2. Legendás állatok és megfigyelésük

A Harry Potteruniverzum újra gőzerővel zakatol, és az új sorozat első része felülmúlta az összes várakozásomat. Igaz, eleinte nem győzött meg a film, egészen addig a pillanatig, míg be nem lépünk Newt elvarázsolt bőröndjébe. Egy elképesztő élménynek lehetünk szem- és fültanúi, mely előhozza belőlünk a bennünk bujkáló kisgyereket. Ilyen tökéletes összhangot látvány és zene között talán utoljára a Jurassic Parkban, a híres Welcome to Jurassic Park jelenetben tapasztalhattunk meg.

1. Sing Street

Személyes kedvencem és véleményem szerint – szempontunkból – az év legjobb filmje a Sing Street, egy rajongói levél a nyolcvanas évek pop és rock zenéjének. A háttérben és a karakterek párbeszédeiben többször is feltűnik egy-egy olyan rock klasszikus, mint a Doors, a Clash vagy a Duran Duran, viszont a fődíjat a film számára írt eredeti dalok hozzák el, például a Riddle of The Model vagy az Up. A zene központi szerepet játszik a történetben, melyben egy fiatal szerelem és a felnőtté válás rögös útjain kísérhetjük végig főszereplőinket.

Borítófotó: Sing Street

Bogdán Erik

szerző: Bogdán Erik
honlap e-mail
Bogdán Erik 1994-ben született Kaposváron. 2015-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció és Médiatudomány szakán. Jelenleg ugyanitt folytatja tanulmányait a kar mesterképzésén. Elsősorban a popkultúra és a „nerdkultúra” foglalkoztatja.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum