KULTer.hu - A hatalom árnyékában
83498
post-template-default,single,single-post,postid-83498,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A hatalom árnyékában

Occupied (Okkupert)

A hatalmi játszmákkal foglalkozó filmek, sorozatok mindig izgalmasak a nézők számára, különösen, ha az a hatalom a politikát jelenti. Ezek a történetek leginkább az amerikai rendszerrel foglalkoznak, hiszen Amerika a világ csendőre, az az ország, amelynek lépései, döntései markánsan befolyásolják a világ alakulását.

A politikai témájú sorozatok lehetnek idealisztikusak (Az elnök emberei), kőkemények (House of Cards) vagy, ha Európára tekintünk, akár elképesztően viccesek is (The Thick of It). Ezeknek a szériáknak a lényege az, hogy egy erős, alapvetően uralkodáshoz, vezető szerephez szokott ország politikája mögé nézhetünk be. Ettől tér el jelentősen az Occupied.

Innen, a világ keleti szegletéből nézve Norvégia az álmok földje, valami olyasmi, amit Amerika jelentett 100-200 éve. Minden működik, az oktatás, az egészségügy tökéletes, a fizetések magasak, a multikulti megvalósult. Aztán persze, ha az ember nagyító alá veszi a dolgokat, rájön, hogy ez is ugyanolyan kirakatkép, kidíszített országimázs, mint amivel minden állam próbálkozik. Norvégia alapvetően gyenge, és csak addig tartható ez az idilli állapot, amíg semmi veszély nem fenyegeti. Azonban ha a világ egyik legerősebb hatalma úgy dönt, hogy elég volt, neki tervei vannak az országgal, különösen annak ásványkincseivel, akkor nincs menekvés.

occcase-7

Az Occupied története a közeljövőben játszódik. Norvégiát egy zöld párt irányítja, aminek az egyik legfontosabb programja, hogy az ország energiaellátását „zöld mezőkre” terelje, csökkentve, majd elhagyva a kőolaj- és földgázfogyasztást. A norvégok boldogok, végül is ezért szavaztak a pártra, a kormányfő és pártja is elégedett. De aztán beüt a krach. A miniszterelnököt – egyelőre csak figyelmeztető jelleggel – elrabolják, hogy a fejébe verjék, miért is nem lenne sem neki, sem Norvégiának jó az, ha áttérnének az alternatív energiaforrások használatára. Az ajánlatot nyomatékosítandó az olajfúrótornyokat fegyveres erők szállják meg. A miniszterelnököt egy erdőben elengedik, hogy visszatérve tegye a dolgát a „megbeszéltek” szerint. Nem tart sokáig kideríteni, hogy az akciók mögött Oroszország áll.

o2

Ez az alapszituáció és az első rész cselekménye dióhéjban. Az utolsó kettő kivételével mindegyik rész egy hónapot ölel fel, így a 10 rész 9 hónapnyi megszállást, hatalmi átrendeződést mutat meg nekünk. Az első rész nyugtalan feszültsége valami olyan, amivel nagyon ritkán találkozni tv-sorozatok esetében. Gyakorlatilag beleborzongsz, ahogy az események hatására a fejedben lejátszod a lehetséges forgatókönyveket. Az események az 5. rész után kezdenek el igazán kulminálódni, addig csak a kötelező köröket látjuk, ahogy a két ország képviselői – diplomáciai alapon –körbetangózzák a témát, hogy aztán egy eseménysor után a dolgok menete visszafordíthatatlanul száguldjon a végkifejlet felé.

560e320284ae1fdbc85cf55c-1475854324596

A sorozat összességében sok szereplőt mozgat, és mindannyian egyenrangúan veszik ki a részüket a sztori alakításában. Az egyéni és összefonódó történetszálak remekül vannak megírva, a cselekmény nem lesz zsúfolt, a karakterek sem elnagyoltak. Mindenki mögött világos, érthető, sőt, átérezhető motiváció rejlik. Ahogy a dolgok egyre kétségbeejtőbbek, a helyzet egyre feszültebb, így vagy úgy, de mindegyikük csak túlélni akar. Ne feledjük, nem mindegyiküknek van meg a lehetősége, helyzete, hatalma, hogy az országa sorsát döntően befolyásolja, ők leginkább csak magukra gondolnak. És ami a legszebb, ez teljesen érthető, az írók nem törnek pálcát senki felett.

-1x-1

Aztán természetesen ott vannak azok a szereplők, akik igazán közel kerültek a tűzhöz, kezdve a miniszterelnökkel és a hozzá kapcsolódókkal. A kormányfő, Jesper Berg az események előtt még igazi idealista, aki azt hiszi, hogy reformjait minden gond nélkül be tudják teljesíteni. És igaza is van, mert a támadás derült égből villámcsapásként éri őt és az egész országot. Ilyen intenzív és drasztikus beavatkozásra Norvégia belpolitikáját illetően nem számítottak. Később az országát mindenáron védeni akaró, a hazaárulás bélyegét is vállaló vezetővé válik, akit a magánélete és a helyzet személyes megítélése miatti belső konfrontációk folyamatosan tépelődő személyiséggé változtatnak. Berg folyamatosan a „legkisebb rossz” megoldást keresi. Ez kívülről döntésképtelenségnek, megalkuvásnak is tűnhet, ezért a végén a legdrasztikusabb módon próbálják kikényszeríteni belőle az oldalválasztást.

Másik fontos karakterünk Djupvik, aki a miniszterelnök testőre. Ő a kezdetekkor nem tűnik intellektuális karakternek, inkább az a végrehajtó fajta, aki a véletlenek folytán kerül bele az események sodrába, ám kiderül, hogy igenis megvan a magához való esze. De kapunk szereplőket az orosz oldalról is, ami még egy dimenziót ad a történetnek, lévén ők sem papírmasé figurák, akik csak azért vannak ott, hogy a néző valakit nyugodt szívvel, 100%-osan gyűlölhessen.

Rétegek, mélységek, remek cselekmény és párbeszédek jellemzik az Occupiedot, ami az itthon is ismert bestsellerszerző, Jo Nesbø ötlete alapján készült. A sorozat ráadásul valódi politikai megnyilvánulásokat is kiváltott, mivel Oroszország a bemutató után felháborodottan cáfolta, hogy bármilyen – a sorozatban bemutatotthoz hasonló – akciót tervezne.

Occupied (Okkupert), 2015. Ötlet: Karianne Lund, Jo Nesbø, Erik Skjoldbjærg. Szereplők: Henrik Mestad, Eldar Skar, Ane Dahl Torp, Ragnhild Gudbrandsen, Ingeborga Dapkunaite.

Talapka Borbála

szerző: Talapka Borbála
honlap e-mail
Talapka Borbála 1988-ban született Orosházán. A Szegedi Tudományegyetem filmelmélet, filmtörténet szakán tanult. Az elmélet mellett a gyakorlatban is filmezéssel foglalkozik. Kisfilmek gyártásvezetője és rendezőasszisztense, dolgozott Pálfi György Az Úr Hangja című filmjében és az Origo filmstúdióban is. Érdeklődési körébe leginkább a sorozatok, a mozifilmeken belül pedig a film noir és a neo-noir tartoznak. Írásai eddig a Sorozatjunkie.hu-n jelentek meg.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum