KULTer.hu - Amire nincs magyarázat a Völgyben
85576
post-template-default,single,single-post,postid-85576,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Amire nincs magyarázat a Völgyben

Alig néhány nap alatt már a negyedik durva, cserbenhagyásos baleset történt ezen az alig két-háromszáz méteres szakaszon.

A Völgyben, a Jégcsarnok utáni második letérő folytatásában, a szervizúton. Az talán szerencsétlen véletlen, hogy szemtanúk nem voltak, csak áldozatok. Akik közül hárman a feltételezhető ütközés során azonnal elveszítették az eszméletüket, a negyedik férfi pedig a kórházba szállítás közben elhunyt. A vizsgálatok szerint olyan erővel csapódott a sarki bolt előtti lámpaoszlopnak, hogy a gerince gyakorlatilag darabokra szakadt.

Hogy mi történhetett? Béres nem igazán tudta elképzelni, hogy pont ezen a szakaszon kezdene valaki rodeózni. Ahhoz ott van a garázsok mögötti sugárút. Nem túl széles, de egyenes, nyaranta messzire hallatszik, amikor a srácok feltuningolt verdákkal repesztenek végig a Vincellér és a Kishegyesi út között. A zaj felveri a fél lakótelepet, a rendőrség pedig nem nagyon tud mit kezdeni velük.

Béres becsengetett a környékbeli lakásokba, és beszélt a két boltos lánnyal, akik a gázolások időpontjában is dolgoztak. Az egyik, Elvira felidézte, hogy valami tompa puffanást hallott. De nem tartotta különösebben érdekesnek. Ahol emberek élnek, ott zaj van. Hangok vannak, szagok, az élet már csak ilyen, mondta Elvira. Béres ezzel nem lett sokkal okosabb. Heteken át kérdezősködött, vizsgálódott, de gyakorlatilag semmivel nem jutott előrébb. Fogalma sem volt, hogy kik és milyen járművel vagy járművekkel csaphatták el a járókelőket, akik egybehangzóan állították: mielőtt leléptek az útra, előtte szétnéztek. Egyébként sincs itt őrült nagy forgalom, mondta a második áldozat, Köteles, aki a 25-ös buszról szállt le, ilyenkor pedig már túl vagyunk a csúcson. A városházán dolgozó férfi ezen a csütörtökön fél 7-kor ért haza. Megnézte a telefonját, onnan tudja ilyen pontosan, mondta, meg általában így jár a busz. Venni akart fél kiló kenyeret, külön ezért felhívta az asszony. Arra még emlékezett, hogy zsebre vágta a mobilt, meg arra is, hogy elnézett balra, aztán jobbra, és azzal a tudattal vágott neki az alig néhány méteres útnak, át egyik oldalról a másikra, hogy az utca teljesen üres. Sem jármű, sem ember nem mozgott ott rajta kívül.

És aztán, kérdezte Béres. Köteles arca megrándult, aztán vállat vont, a rendőr azonban érezte, hogy az arc és a váll nincs szinkronban. Mondja nyugodtan, hajolt hozzá egészen közel. Tudom, hogy maga tud valamit.

Köteles nem nézett Béres szemébe. A semmibe meredt, ült csendben, és a szája nagyon finoman remegett. Végül kibökte, hogy valami mégis van.

Amikor Béres végighallgatta, kiszakadt belőle egy hosszú, dühös mondat, aminek az volt a lényege, hogy menjen maga a jó büdös francba. Húzzon innen, ne szórakozzon. Fel tudott volna robbanni a dühtől. Fújtatva leült, és próbált másra koncentrálni, de hiába, nem ment, nem hagyta nyugodni Köteles története. Pedig más lehetséges magyarázatot erre a gázolási hullámra nem nagyon talált.

Úgy döntött, néhány délutánt még rászán erre az ügyre. Beült a kocsijába, beparkolt a bolttal nagyjából szemben, a cukrászda elé, ahonnan szinte az egész terepet belátta, és várt. Volt nála laptop, kamera, minden. De hiába. Ugyan az első négy gázolást továbbiak is követték, ezeken a napokon semmi nem történt. Béres végül úgy gondolta, mindennek van határa, nem töltheti itt az életét, hazamegy, és megnézi az Aranyélet harmadik évadának záró részét.

Éppen lecsapta a laptop tetejét, amikor váratlan zajt hallott. Mintha ócska függönyt tépne szét valaki. Tényleg a semmiből érkezett egy kocsi. Nem valahonnan. A levegőből. Az egyik percben még nem volt ott, a másikban igen. Nem lassított, nem is gyorsított, hanem csak elszáguldott Béres előtt, végig a kanyarig. A rendőr lelökte maga mellé a laptopot, indított és rendesen beletaposott a gázba, úgy lendült a semmiből érkezett kocsi után.

Aztán pár másodperc múlva majdnem beleütközött. A sarkon túl, az átjáró előtti felhajtónál állt járó motorral. Béres még elkapta azt a pillanatot, amikor valaki bepattant, és kilőtt. Indult volna utána, de hirtelen kiverte a víz. Érezte, hogy azonnal rosszul lesz, le kell ülnie. A szíve zakatolt. Megőrültem, lihegte.

A kocsi mintha a semmibe hajtott volna bele. Az egyik tizedmásodpercben még ott volt, aztán már sehol.

Béres végül összeszedte magát. Őszintén remélte, hogy nem kapott infarktust. Azért azt szerette volna tudni, hogy miért pont itt találkoztak. Aki beugrott a kocsiba, az valami miatt itt állt le, itt szállt ki. Keresett valamit? Túl messzire nem mehetett el a járgánytól. Ahhoz nagyon kevés ideje volt.

Percekig nézegette a házat, a földet, a füvet, a garázsajtókat. Nem jutott semmire, pedig másnap is visszatért, és akkor az egyik nő, akinek a férje a vasútnál dolgozott, végigmutogatta a rendőrnek, hogy ott a bolt, ott a fodrász, itt meg a pad, ahol a melósok a kis féldecis üvegekből szoktak piálni. A rendőr nézte: bolt, fodrász, pad, alatta meg a szétdobált üres üvegek. Megveszik, bekortyolják, de már a kukáig nem viszik el.

Egy újabb megoldatlan ügy, gondolta Béres.

Mit hoztál, kérdezte a nő. Nézd, mutatta a férfi, ugye, milyen jópofa kis üvegeket találtam már megint. Imádni fogják őket a vevők, lelkesedett a nő. Mindent szeretnek, ami a múltból van. Szerinted lesz még ott belőlük? Hogyne, bólintott a férfi. De nem lesz, hanem volt. És nevetett. Érdemes úgy időzíteni, hogy ebben az időegységben landoljunk. Ilyenkor elég kihalt az a környék. Bár most láttam valakit. Azt hiszem, szűkítem majd az idősávot, és talán igazítok a kaméleoneffekten is, hogy elkerüljük az ütközéseket ezekkel a furcsa, primitív lényekkel.

Borítófotó: Dél-Zala Press

Szénási Miklós

szerző: Szénási Miklós
honlap e-mail
Szénási Miklós 1967-ben született Debrecenben. Lapszerkesztőként és újságíróként dolgozik. Verset és prózát is ír, Az év novellái antológiában többször szerepelt. Egyik szerzője a Mesés férfiak szárnyakkal című darabnak. Fontosabb könyvei: Faustus tanársegéd úr, A kert, Boszorkányos széphistória. Legutóbbi kötetei: Kerülöm a könyveket, hiszen július van; Sugárhajtású nosztalgia.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum