KULTer.hu - El Kazovszkij, egy női testbe zárt férfi
85070
post-template-default,single,single-post,postid-85070,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

El Kazovszkij, egy női testbe zárt férfi

Polgárpukkasztó előadások rendezője, harsány, meghökkentő festmények megálmodója és megalkotója – valószínűleg kevesen tudják, hogy El Kazovszkij alkotásai bonyolult belső világát tükrözik.

A radikális művész Elena Kazovszkaja néven született Leningrádban, 1948. július 13-án. Művészettörténész édesanyjával sokat járt az Ermitázsba – ő maga, és a család is úgy emlékszik, hogy már akkor, 3-4 évesen, az ott kiállított görög szobrok rabja lett, és vég nélkül sorolta az istenek neveit, még a gyerekekkel is görög isteneset játszott az udvaron. Az RTL Klub XXI. század című műsorának január 10-ei, kedd esti adása El Kazovszkij különös életével foglalkozik.

elkazovszkij

Szülei korán elváltak, édesanyja Magyarországon ment újból férjhez, ő pedig Szibériába, anyai nagyszüleihez került, akikre mindig is úgy tekintett, mint az igazi szüleire. A nagyszülők és a barátaik értelmiségiek voltak. Így Elena – mert akkor még így hívták – zenét tanult, orosz irodalmat olvasott. A háború és békét és az Anna Kareninát. Ekkor szeretett bele azokba a figurákba, amelyek később az életét is meghatározták: a katonatisztek romantikus alakjába.

16 éves volt, amikor anyjához Magyarországra költözött. A budapesti Radnóti Gimnáziumba járt, és eleinte alig tudott megszólalni magyarul. Elena bezárkózott, és szavak helyett festett. Szilágyi Ákossal, a költővel osztálytársak voltak, és elválaszthatatlan barátság szövődött köztük.

kazovszkij_kisangyalokkara

Elena nem volt hajlandó szoknyát felvenni, ami abban az időben botránynak számított. Így aztán előfordult, hogy Szilágyi Ákos könyörögte be a színházba a jegyszedő néniknél a nadrágos kislányt. Elena Kazovszkajából szép lassan El Kazovszkij lett. Aki női néven próbálta szólítani, arra jobb esetben megharagudott, rosszabb esetben soha többé nem állt szóba az illetővel. Aki nem akart vele összeveszni, elfogadta ezt a döntést. El Kazovszkij női testbe zárt férfiként élte le az életét. Erről az 1970-es években nem nagyon lehetett nyilvánosan beszélni, de ő felvállalta sorsát, és megküzdött ennek nehézségeivel. Festészete, művészete is ebből az ellentmondásból táplálkozott.

Hogy ki volt az a Balázs Béla-díjas filmrendező, aki elrabolta El Kazovszkij szívét, valamint mit szolgált a festőnő által megálmodott Dzsan-panoptikum, az kiderül a XXI. század kedd esti adásából, 22.20-tól az RTL Klubon.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. dec. >>
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum