KULTer.hu - Épül a Temze erejét bemutató múzeum
85459
post-template-default,single,single-post,postid-85459,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Épül a Temze erejét bemutató múzeum

Múzeum épül a Temze partján Londonban, hogy árapály idején a folyó vizét, annak életét, erejét egy „fordított akvárium”-ból figyelhessék meg az érdeklődők.

Evgeny Didorenko várostervező szerint hamarosan pontot tesznek a végére annak a kérdésnek, hogy a Temze Múzeum (Thames River Museum) hol is lenne a legideálisabb helyen. Az intézmény létrehozása egy okos megoldás lehet, hiszen amellett, hogy a nyilvánosság többet tudhat meg a folyóról, a part egy kihasználatlan szakaszát is újra élettel töltenék meg. Ez egy olyan projekt, amely újabb értéket teremthet Londonban.

temze4

Didorenko szándékosan választotta a Queen’s rakpartot, ami ideális helye lehet a létesítménynek. Ez a terület az áruszállítás tekintetében történelmi helyszín, ám mára elhagyatottá vált, így a fejlesztéseknek itt megfelelő teret lehetne adni.

temze1

Az árapályok között 8 méter különbség is lehet a rakparton, így a múzeumba belépő nézelődők száma korlátozva lesz. Didorenko dizájnja megragadja a magas és alacsony áradások látványának izgalmát, mindezt egy belső perspektívából. A méretes fordított akvárium ablaka megteremti annak lehetőségét, hogy hatalmába kerítse a látogatókat a Temze ereje. A várostervező úgy írja le ezt, mint egy igazán különleges, egyedi élményt, hiszen a folyó belsejében zajló erők reflektálnak az élettel teli London városának pulzálására.

temze5

A projekt másik funkciója egy folyamatos, járókelőbarát töltés biztosítása, amely a folyópart jelenleg megközelíthetetlen részét könnyebben elérhetővé teszi anélkül, hogy a lakosoknak nagy kerülőt kellene tenniük. Továbbá a múzeum tetején egy nyilvános strandot is elhelyeznek, így elősegítve, hogy a terület újra vonzerővel bírjon.

temze3

Összhangban azzal, hogy a múzeum nagy szerepet tulajdonít a londoni folyó történelmének, régészeti kincseinek, egy földrétegeket érzékeltető kijelzőn bemutatják, elmesélik azt is, milyen szerepe volt a folyónak a múltban, feltárva titkait, amelyek jelenleg a föld alatt rejteznek.

temze2

Forrás: My Modern Met

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum