KULTer.hu - Így ünnepli Debrecen a magyar kultúra napját
85506
post-template-default,single,single-post,postid-85506,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Így ünnepli Debrecen a magyar kultúra napját

Debrecen, Nagyvárad, Berettyóújfalu és Margitta idén is együtt ünnepli a magyar kultúra napját. Az első programok már január 17-én (kedden) elkezdődnek.

Nagyvárad és Berettyóújfalu már 16. alkalommal ünnepli együtt a magyar kultúra napját január 22-én, amelyet annak emlékére tartanak meg, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Debrecen és Margitta tavaly csatlakozott a programsorozathoz.

Programok Debrecenben

A debreceni programok január 18-án kezdődnek Nagyvárad és Debrecen irodalmi kapcsolatainak bemutatásával. Január 20-án megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát, és aznap kiállítás is nyílik a Debreceni Művelődési Központban az MTI nyugalmazott fotóriporterének, Oláh Tibornak az életművéből.

A magyar kultúra napján a Csokonai Színházban rendeznek gálaestet, amelyen átadják a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait is. Január 23-án Portrék Erdélyből címmel Konyhás István fotóiból nyílik tárlat, másnap Csáth Attila karikaturista emlékkiállítására várják a közönséget. Január 26-án a Debreceni Népi Együttessel közösen ünneplik a magyar kultúra napját a Homokkerti Közösségi Házban.

csokonaiszinhaz

Programok Berettyóújfaluban

Kolozsvári István, Berettyóújfalu kulturális menedzsere elmondta, hogy a berettyóújfalui rendezvények január 17-én kezdődnek a reformáció 500. évfordulója jegyében. Január 20-án táncházat rendeznek a Bihar Néptáncegyüttessel. A magyar kultúra napja előestéjén a nagyváradi Tibor Ernő Galéria mutatkozik be Erdély partiumi szemmel című kiállításával, a Nadányi Központ Bihar Vármegye Képgalériájában pedig Petrás Mária alkotásaiból nyílik tárlat. Január 21-én tartják a magyar kultúra napjának berettyóújfalui gálaestjét is, amelyen átadják az Erdélyi Gábor-díjat, majd a Muzsikás együttes szórakoztatja a közönséget.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke beszámolt arról, hogy január 23-án A jogszolgáltatás története címmel a Debreceni Törvényszék, a Berettyóújfalui Járásbíróság és a Bihari Múzeum szervezésében konferenciát és bíróságtörténeti kiállítást rendeznek. A tanácskozáson, amelyen felszólal Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, szakmai előadások hangzanak el a Bihar vármegyei törvényszékekről, a Berettyóújfalui Járásbíróság megszervezéséről és működéséről, a járásbíróság épületének történetéről.

Papp Csaba, Debrecen magyar-román határon átnyúló kapcsolataiért, a testvérvárosi együttműködésért felelős tanácsnoka felidézte, hogy Debrecen pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, és kiemelte, hogy ebbe bevonják Nagyváradot is. A közeljövőben elkészülő Latinovits Színház pedig mindkét város számára kulturális inkubátorházként szolgál majd – tette hozzá.

kolcsey

Programok Nagyváradon

Szabó Ödön, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő a nagyváradi programokat ismertetve kiemelte: mint mindig, most is igyekeznek minél több fiatalt bevonni az ünneplésbe. Január 19-én a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai Skype-on élőben beszélgethetnek Szacsvay László színművésszel. Másnap a két világháború közti nagyváradi magyar irodalmi életről rendeznek vetítést és előadást. Január 21-én nyílik meg a világban élő román és magyar fotóművészek 11. Nemzetközi Szalonja, másnap pedig a berettyóújfalui Dombi Géza festőművész alkotásaiból nyílik tárlat a Tibor Ernő Galériában.

A magyar kultúra napján a Szigligeti Színházban rendeznek ünnepi gálaestet, amelyen beszédet mond Halász János országgyűlési képviselő és Cseke Attila szenátor, akik átadják a Magyar Kultúráért díjakat, és Füst Milán Máli néni című vígjátékát adja elő a társulat. Január 23-án hétfőn közösen szavalják el a Himnuszt a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola és a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai.

Programok Margittán

A margittai rendezvények január 19-én könyvbemutatóval kezdődnek, majd másnap bihari népmesékből összeállított vetélkedővel folytatódnak. Lesz plakátkiállítás, kézműves műhely, ökumenikus istentisztelet, közös Himnusz-éneklés és közös szavalás is.

Forrás: MTI, borítófotó: Jerzy Kociatkiewicz

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. ápr. >>
hkscpsv
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum