KULTer.hu - „Kapcsolatot akarok az emberekkel”
85310
post-template-default,single,single-post,postid-85310,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Kapcsolatot akarok az emberekkel”

Interjú Zalon Thompsonnal

Igaz, Zalon Thompson neve az Amy Winehouse-szal közös munkássága során vált ismertté, zenei karriere jóval korábban kezdődött, mint a kultikus énekesnővel végigturnézott hat év. Zalon olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Mark Ronson, és idén első szólóalbuma is debütál.

KULTer.hu: A zenei karriered Amy Winehouse segítségével kezdődött. Mesélj kicsit a kezdetekről, hogyan ismerkedtél meg Amy-vel?

Igazából már Amy előtt elkezdődött az énekesi pályafutásom, de a világ általa ismert meg. Egy celebrity clubban léptem fel annak idején Londonban, és minden héten más híresség látogatott meg bennünket Pharrel Williams-től kezdve a Black Eyed Peas-ig. Én mindig énekeltem velük, és Amy rendszeresen látogatta a show-inkat, nagyon szeretett engem. Amikor a Back to Black kijött, elhívott a turnéjukra. Hat hónaposnak indult, de végül hat évre húzódott. Így kezdődött a barátságunk.

KULTer.hu: A turné folyamán már nem csak háttérénekes voltál, de saját blockjaid is voltak a koncerteken…

Amy-vel való találkozásom előtt szólóelőadóként léptem fel, csak amikor elkezdtük a közös turnénkat, háttérénekes lettem. Azonban Amy tisztelte a munkásságom, és sosem felejtette el, hogy én is egy különálló művész vagyok, nem csak a show-ja része. Minden koncerten a közönség figyelmébe ajánlotta a weboldalamat, illetve 15 perces blokkokat adott a turné folyamán is, amikor önállóan megmutathattam a saját hangomat.

zalon

KULTer.hu: Mennyiben változott a zenei karriered, a stílusod az ő hatására?

Amy előtt R’n’B-t énekeltem. Az R’n’B a soul gyermeke, egy nagyon fiatal műfaj. Ekkor még csak annyira vágytam, hogy híres legyek, és kész. Amy mellett megtapasztaltam a nemzetközi siker ízét is, és újradefiniálódott a célom, a küldetésem. Amy hatására már nem sikert akartam, hanem kapcsolatot az emberekkel. Zenét játszani, ami boldoggá tesz engem és a közönségemet is.

KULTer.hu: Hogyan emlékszel vissza Amy-re? Meg tudnál osztani egy-két emléket róla?

A megismerkedésünk pillanata roppant vicces volt. Énekeltem egy koncerten, és egyszer csak ez az apró lány felugrott a színpadra. Fogalmam sem volt, ki ő, de a show közben elkezdett beszélni hozzám, azt mondta: „Csodálatos vagy!” Jólestek a szavai, megköszöntem, de mondtam neki, hogy hagyja, hogy folytassam a show-t, hiszen éppen a buli közepénél jártunk. Ott álltam a közönséggel szemben, össze voltam zavarodva, nem értettem, miért beszél hozzám ez a csaj, miközben én épp koncertezek. Ekkor lépett oda az est házigazdája, és bemondta a mikrofonba: „Hölgyeim és uraim, Ms. Amy Winehouse van itt.” Amikor pedig énekelni kezdett, teljesen lehidaltam. „Úristen, te vagy csodálatos” – mondtam neki.

A másik kedvenc történetem: amikor megnyerte a Grammy-díjat, megöleltem, és azt mondtam neki: „Ez az bébi, megcsináltad.” Erre ő annyit felelt: „Nem, Zalon, mi csináltuk meg.” Sosem feledkezett meg az őt körülvevő emberekről, nagyon hálás volt minden segítségért, amit kapott.

KULTer.hu: Milyen volt Amy személyisége?

Édes volt és iszonyú őszinte. Az őszinte emberekben az a legjobb, hogy tényleg azt gondolják, amit mondanak, és ezzel elnyerik a bizalmad. Nem beszélnek össze-vissza, nem kertelnek. Azt hallod, ami a szívükben van, még ha az nem is feltétlenül esik jól. Amy ilyen volt. Egy ember, akinek minden szavát elhihetted.

KULTer.hu: Nem Amy halála volt az egyetlen tragédia az életedben, három éve a testvéredet is elvesztetted. Honnan merítettél erőt ezekben a nehéz élethelyzetekben?

Életem két legnagyobb vesztesége volt Amy és a testvérem halála. Amy-vel végigturnéztuk a világot, a szenvedélyemnek élhettem, pénzt kerestem, a legnagyobb hírességekkel találkoztam, a zeneipar legfontosabb fejeseivel ismerkedhettem össze. Amy segített a készülőfélben lévő albumomban is, és a koncertjein támogatta az önálló karrieremet. Az ember, akitől ennyi segítséget kaptam, elment. Véget ért a turné. Megszakadtak a kapcsolatok. Minden megállt. És akkor meghalt a testvérem, csupán 34 évesen, három gyermeket hátra hagyva. A legfiatalabb csak két éves volt. A nővérem az utolsókig harcolt az életéért, hogy a kicsik mellett maradhasson, de sajnos legyőzte a rák. Akkor hirtelen apává, védelmezővé is váltam a gyermekei felett, és fel kellett nőnöm. A karrieremben való visszaesés miatt kevesebbet is kerestem, ami külön nehezített a helyzeten.

Mindent elölről kellett kezdenem, és lépésről lépésre kiépítenem újra az egész életemet. Mindent elvesztettem, amim volt, de optimistán kellett a jövőbe tekintenem. Megalapítottam az új, saját bandámat. Eleinte csak kisebb klubokban játszottunk, ma már az egész világon turnézunk. Amit megtanultam, hogy ha nehéz helyzetben vagy, akkor sem szabad megállni. Lassú léptekben, de haladni kell előre. Minden egyes nap előrébb visz, és közelebb érsz a célodhoz. Minél közelebb vagy, annál több önbizalmad lesz, és ha van önbizalmad, sikered is lesz.

KULTer.hu: Most úgy tűnik, egy kiegyensúlyozott, vidám emberrel beszélgetek, tele ötletekkel. Mi a helyzet a most futó projektjeiddel?

Életem legjobb évét zártam 2016-ban; egy hatalmas turnén vagyok túl, háromszor jártam Brazíliában, ötször Spanyolországban. Voltam Olaszországban és Magyarországon is, és rengeteget koncerteztünk Angliában. Találkozhattam a rajongótáborunk legkülönbözőbb tagjaival, és megjelent idén az első EP-m You Let Me Breathe címmel, amit Amy tiszteletére készítettem a halálakor. Hat dalt írtam, és a turnék során láthattam embereket, akik szeretik ezeket. Odajöttek hozzám, fotót csináltak velem, autogramot kértek, és a helyi újságok cikkeiben is szerepeltem.

Ez számomra szinte felfoghatatlan. Zűrös helyen nőttem fel, fegyverek, drogok, bűncselekmények között. Az ottani emberek számára szinte elképzelhetetlen az, amit én elértem, hogy valóra váltottam az álmom. Mikor viszontlátom magam egy másik ország híreiben, szinte hihetetlennek érzem ezt az egészet. Fantasztikus, hogy a zeném, az üzenetem hatással van más emberek életére is. Nagyon szerencsésnek érzem magam.

KULTer.hu: Melyik állomás tetszett legjobban a turnéd során?

Minden helyet másért szeretek. Magyarország olyan, mintha a második otthonom lenne, nagyjából nyolcszor jártam itt az elmúlt két évben. Delov Jávorral dolgoztunk együtt a Random Trip kapcsán, fantasztikus ember és eszméletlen tehetséges zenész. Brazília pedig talán az az ország, ami valóra váltotta az álmom. Ez volt a saját nemzetközi turném első állomása, nagyon jó fogadtatásban részesültünk, és utána bármikor visszamentem, fantasztikus show-kat játszottunk ott. Spanyolország ugyanez, a közönség imád bulizni, táncolni. London pedig a centrum, innen live streamingelünk, ami elérhető az egész világon.

KULTer.hu: Jávor mesélt már nekünk a közös projektetekről. Te hogy élted meg ezt a kooperációt, milyen volt egy magyar dobossal dolgozni?

Rengeteget tanultam tőle, ő az egyik legjobb és legnagylelkűbb ember, akit ismerek. És a közönségünk, a magyar emberek egytől egyig csodálatosak. Rengeteg tehetség él itt. Jávor projektje, a Random Trip igazán tiszteletreméltó: sikerült összeszerveznie a legjobb zenészeket, hogy kooperáljanak, dolgozzanak együtt. Megtisztelő, hogy én is részt vehettem ebben. Egyébként Jávorral két dalt is készítettünk közösen, a Fight for Love-ot és a Radiót. És ami pedig a nőket illeti, igaz a mondás: a magyar nők gyönyörűek!

KULTer.hu: Mi a benyomásod a magyar zenei életről? Milyen a többi országéval összehasonlítva, ahol jártál?

Rengeteg ígéretes zenész él itt. A Random Trip miatt nagyon sok elképesztő szakemberrel találkoztam, illetve az Open Mic-ot is megnéztem többször, ahol ugyanez volt a benyomásom. Simán London szintjére sorolnám a magyar tehetséges emberek arányát.

11822581_709991392467196_3340031397385908407_n

KULTer.hu: Hatalmas nevekkel dolgoztál együtt, Jay-Z-től kezdve Mark Ronsonig. Kivel volt a legemlékezetesebb a közös munka?

Nehéz kérdés, de azt hiszem, három embert emelnék ki. Mark Ronsonnal készítettünk pár számot, az egyik a Click, a másik a What’s a man to do. Mark lassan, megfontoltan dolgozik, és arra is rájöttem, hogy miért. Mindig maradandó zenét szeretne készíteni, olyat, ami túléli őt is. Ez volt talán a legfőbb dolog, amit tanultam tőle.

A második Beyoncé. Amikor Amy-vel turnéztunk, mindig arról beszélgettünk, hogyan viselkednénk, ha találkoznánk az idoljainkkal. Mindig azt mondtam, én csak lazán odamennék Beyoncé-hez és annyit mondanék: „Szia bébi, hogy vagy?” Aztán egyszer úgy alakult, hogy Jay-Z fellépett a Glastonbury-n, és Beyoncét is magával hozta. Amy rögtön karon ragadt, és megpróbált odarángatni hozzá, de éppen készülődtem, nem volt rajtam nadrág. Gyorsan felkaptam valami ruhát, de mire odaértem, Amy megoldotta már helyettem a helyzetet, és annyit mondott: „Ő itt Zalon, és szeret téged.” Iszonyú ciki volt. Annyit tudtam csak hirtelen kinyögni, hogy „megtisztelő találkozni veled”, de nagyon zavarban voltam. Később egy fesztiválon újra összefutottunk, és Beyoncé megismert, ami nagyon jól esett.

A harmadik személy Nelson Mandela, akivel igazából nem beszélgettem. Ő egy nagyon fontos karakter volt a feketék jogaiért folytatott harcokban. Egy időben terroristának címkézték, mert felszólalt a fekete embereket ért bántalmak ellen, börtönbe zárták, rengeteget kínozták. Mindennek ellenére sem változott meg a véleménye, hűen tartotta magát az elveihez, védte a jogainkat. Felléptünk a születésnapján Amy-vel, és fantasztikus volt látni, mennyi híresség tiszteli őt a világ legkülönbözőbb pontjairól. Gyerekkoromban erről az emberről tanultam, most pedig előttem sétált, láthattam őt testközelből a zenémnek és a kitartásomnak köszönhetően. Életre szóló élmény volt.

KULTer.hu: Milyen terveid vannak 2017-re?

Július 21-én kijön az első albumom, a Liquid Sonic Sex. Ezt a lemezt Amy segítségével kezdtem el felvenni. Nagyon fontos számomra, egy hatalmas kaland első állomása tulajdonképpen. A Liquid Sonic Sex szerelmeseknek készül. Ez nem csak egy single lesz, hanem egy komplett „történet”, amit az elejétől a végéig kell meghallgatni. Pároknak írtam átbeszélgetett éjszakákhoz, szeretkezéshez, autóvezetéshez, vagy akár a lakás takarításához. Videoklipet is forgattunk hozzá Brazíliában, Spanyolországban és Kubában, éppen Fidel Castro halál előtt. Magyarországon is szeretnék majd felvételeket készíteni, mert nagyon a szívemhez nőtt ez az ország. Emellett fontos célom az is, hogy megismerhessem a rajongóimat a világ legkülönbözőbb pontjain.

A fotók forrása Zalon Thompson Facebook-oldala.

Takács Dalma

szerző: Takács Dalma
honlap e-mail
Takács Dalma 1994-ben született Kaposváron. A Corvinus Egyetem angol nyelvű média és kommunikációtudomány szakán diplomázott. A KULTer.hu popKULT rovatának szerkesztője. Fő érdeklődési területe a szubkultúra-kutatás, a pszichológia és a művészetterápia.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum