KULTer.hu - Közel a vég az Alexandra cégcsoportjának?
85568
post-template-default,single,single-post,postid-85568,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Közel a vég az Alexandra cégcsoportjának?

A csőd szélén áll a Matyi Dezső nevéhez köthető Alexandra könyvhálózat. A magyar viszonylatban az egyik legnagyobb könyvterjesztő, -kereskedő és -kiadó cégcsoport már évek óta pénzügyi problémákkal küzd, és most más nagy könyvláncok is elpártoltak mellőle. Múlt héten egy boltja is bezárt a hálózatnak.

A HVG adott hírt néhány napja arról, hogy Matyi Dezső levelet küldött a kiadóknak, amiben kifejtette, hogy nem tud fizetni nekik, majd máshoz irányította őket a fizetési követeléseikkel. Ennek hatására a legnagyobb könyvkereskedők, a Libri, a Líra és a Kossuth is azonnal úgy döntött, hogy könyveiket kivonják az összeomlás szélén álló cégcsoport boltjaiból, ami körülbelül 3000 kötetet jelentene, és valószínűleg nem élné túl ezt az – egyébként hitelekből ekkora könyvpiaci szereplővé duzzadt – Alexandra hálózat.

alexandra2

Matyi Dezső azzal indokolja, hogy nem tud fizetni a kiadóknak és viszonteladóknak, hogy a cégének, a Könyvbazár Kft.-nek 3,8 milliárd forinttal tartozik egy másik cég. Az Alexandra hálózata a többi piaci szereplőnek 4-4,5 milliárd forinttal tartozik, és úgy tűnik, nincs miből kifizetnie a tartozást. Amellett, hogy a nagy könyvszereplők kivonják köteteiket az Alexandra boltjaiból – ami még a leltározások miatt nem kezdődhetett meg –, vannak szerzők, akik arra kérik az olvasókat, hogy ne vásároljanak könyveket az Alexandra boltokban, mert abból ők és az előállítók nem fognak pénzt látni sosem. Az alkotók közt van Gaura Ágnes és Vivien Holloway is.

alexandra1

A könyvhálózat, ami online felületén és félszáz településen várja boltjaiba a vásárlókat 2011 óta nehezen találja a helyét, három éve csak a Magyar Könyvkiadók és Könyvkiadók Egyesülésének a védelme segítette ki őket. Azonban azóta is egyre jelentősebb pénzügyi nehézségek jelentkeztek, az üzletláncot másik cégbe szervezték át, amely szeptemberben 50 százalékos tulajdonjogot szerzett. Ezután Matyi Dezső kezéből kivették az irányítást, aki később arra hivatkozva, hogy megvezették, feljelentést tett.

Egy Alexandra könyvesbolt már el is tűnt, múlt hétfőn a Veszprém belvárosában lévő üzlet zárt be – tudta meg az Index. 2015-ben összesen tíz boltja zárt be a következő helyeken: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza.

Forrás: HVG

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum