KULTer.hu - Magyar filmek debütálnak Berlinben
85878
post-template-default,single,single-post,postid-85878,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Magyar filmek debütálnak Berlinben

A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma programjában lesz az európai premierje Török Ferenc 1945 című történelmi filmjének, a fesztiválhoz kapcsolódó Kritikusok Hete válogatásba pedig meghívták Máté Bori The Headless Appearance című két perces absztrakt filmjét.

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legújabb filmje, amelynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelusz Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítja a fontosabb szerepeket.

1945_1

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának esküvőjére készül. A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervező Rajk László, a zeneszerző Szemző Tibor, a hangmester Zányi Tamás, a vágó Barsi Béla volt. A mozi európai premierje február 15-én lesz az alkotók jelenlétében a Berlinalén, a világpremier január 19-én volt Miamiban Török Ferenc személyes részvételével. Magyarországon április elején, a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható.

1945_2

A  Berlinalén a Cannes-i Kritikusok Hete mintájára létrehozott programot, ahova meghívást kapott Máté Bori The Headless Appearance című alkotása, a Német Filmkritikusok szövetsége 2015-ben indította el, és idén február 9. és 16. között rendezik meg. Máté Bori filmjét február 11-én láthatja a berlini közönség.

A The Headless Appearance egy kézzel festett absztrakt film, amely régi családi fotók negatívjaiból készült. A különböző anyagokkal kockánként megfestett és digitálisan animált alkotás a múló időnek állít emléket.

Máté Bori 1990-ben született Budapesten, jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának filmelmélet-filmtörténet szakirányának hallgatója. Első két kísérleti filmjét, a 2016. október 8. és a Some of the Sensations című munkáját Lichter Péterrel közösen készítette tavaly.

Az állami támogatás nélkül készült The Headless Appearance az első önálló alkotása, a film nemzetközi premierje, illetve az első nyilvános vetítése is Berlinben lesz.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum