KULTer.hu - „Mélyebbre bújtunk önmagunkban”
85488
post-template-default,single,single-post,postid-85488,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

„Mélyebbre bújtunk önmagunkban”

Interjú Szendrői Csabával, az Elefánt frontemberével

Márciusban új albummal jelentkezik az alternatív rockzenét játszó Elefánt zenekar. A szombathelyi gyökerekkel rendelkező együttesnek ez lesz a harmadik nagylemeze, melyről a Madarak című dalt már ismerhetik is a rajongók. A fiúk elmondása szerint most minden eddiginél eklektikusabb albummal készülnek. A dalok megszületéséről, a készülő lemez munkálatairól és az idei évre kitűzött célokról a zenekar énekesével, Szendrői Csabával beszélgettünk.

KULTer.hu: Ha össze kellene foglalnod az Elefánt 2016-os évét, mit mondanál róla?

Ez volt az első önálló országos turnénk éve, „a puding próbája az evés” hangulatban megnéztük, mennyien kíváncsiak ránk akkor, ha nem viszünk magunkkal erősítést. Kicsit meg is nyugodtunk, mert a turné sokkal jobban sikerült a vártnál. Egyébként idén kevesebb koncertet vállaltunk összességében, ez kérésünk volt a managementünk felé, hiszen sok energiát elvitt a következő lemezre való felkészülés.

15996003_10206504426564160_167886717_n

KULTer.hu: Nemrég megjelent a Madarak című dalotok, ami a készülő harmadik lemezetek előfutára. Hogyan mutatnád be?

Mély és kínzó érzéseket könnyeddé feldolgozó, inkább szimbolista jellegű szöveggel megfogalmazott, félig elektronikus, alternatív popzene. Valahogyan így tudnám leírni. Kicsit előrevetíti azt, hogy milyen irányba kalandozik a fantáziánk most. Nem akartunk világot megváltani vele, egyszerűen csak megszerettük azt a hangulatot, ami miatt megfogalmazódott a dal, aztán kidolgoztuk és felvettük, végül pedig elengedtük.

KULTer.hu: A dalhoz klipet is készítettetek. Ki álmodta meg a videót? Mi volt az alapötlet?

Egy Cinelabyrinth nevű csapattal dolgoztunk a klipen, alapvetően rájuk bíztunk mindent. Persze volt a munkának kooperatív része, de ők hozták az ötleteket és feleltek a dolgok lebonyolításáért is. Egyszerűen olyan sok időt elvesz tőlünk az új lemez, hogy muszáj volt megbíznunk egy tőlünk független csapatot. Kisebb casting után rájuk került a választás, és nagyon ügyesen megoldották, hogy a kezdeti agyalásokon kívül csak a forgatási napon kelljen ott lennünk.

KULTer.hu: Milyen volt a dal fogadtatása? Elégedettek vagytok a visszajelzésekkel?

Tudtuk, hogy megosztó lesz, de szeretünk a tőlünk idegen vizek felé evezni, és amit mi szívesen csinálunk, azt általában a közönségünk is kedveli. Sosem volt még ennyire sikeres számunk egyébként, szóval úgy érzem, ismét léptünk egy lépcsőfokot.

KULTer.hu: Mit tudhatunk a készülő albumról? Miben lesz más, mint az előzőek?

Mindenben. Éppen ezekben a percekben folynak a felvételek, minden eddiginél eklektikusabb lemez lesz, végre elkezdtük igazán használni az elektronikus zenét, mint eszközt. Bár mindig is fontos szempont lesz, hogy amit hallotok, azt ember játssza el. Olyan stílusokat is elővettünk, amit eddig talán nem mertünk volna, noha személy szerint hozzám például mindig is közel álltak. Ilyen a rap – persze megijedni nem kell, nem vettem fel bő gatyát meg Fubu pulcsit. Nem akarunk eljátszani olyat, ami nem mi vagyunk, inkább csak megfelelő önkritikával használjuk azokat a kompetenciáinkat is, amik eddig rejtve maradtak. Miért ne? Persze azoknak, akik nem ismernek, lehet, hogy elsőre kicsit idegennek tűnnek ezek tőlem, vagy akár az egész zenekartól, de aki ismer minket, inkább úgy lesz vele, hogy ez miért nem volt eddig? Egy Hot16 Challange-em van csak fent, ami azért valamennyire ezt előrevetíti. Úgy gondoljuk, hogy minél többen hallgatnak minket, annál bátrabbak vagyunk. Lesz „baszdmegolás”, lesz a szokásos, ránk jellemző giccsből is egy pici (bár minden eddiginél kevesebb), lesz olyan szám, ami egyáltalán nem akarja megmondani a frankót, meg olyan is, ami igen. Hagytuk nyúlni a szalagot, engedtük torzulni a teret, szakítottunk a steril hangzással, és kicsit mélyebbre bújtunk önmagunkban, mint valaha.

16129255_10206540598188428_321357535_o

KULTer.hu: Hogyan születik meg egy Elefánt-dal?

Nincs egy adott mechanizmus, most főleg az elmúlt két év legjobban sikerült ötleteit bontogattuk tovább. Vagy épp olyan dolgokat csináltunk meg, amilyen stílusok, hangulatok eddig kimaradtak. Az még megemlítendő, hogy a most következő dalaink nagy többsége esetében inkább a zenei téma volt kész hamarabb, és ahhoz írtam szöveget. Ez korábban fele-fele arányban volt így.

KULTer.hu: Az új lemez megjelenése mellett milyen terveitek vannak még 2017-re?

Az album kiadása rengeteg járulékos feladattal jár: klipek, lemezbemutató turné, sajtóturné, fesztiválok, arculatváltás. Ennek egy részén már hónapok óta dolgozunk – vagyis inkább a stáb –, mi abban a kiváltságos helyzetbe helyeztük magunkat, hogy csak a gondolatot indítjuk el, és nálunk sokkal ügyesebb, profibb emberek álmodnak helyettünk. Így azzal foglalkozhatunk, amihez értünk, vagy amihez érteni szeretnénk. Ha valamire jó volt az elmúlt öt év, akkor erre mindenképp, és ezért baromi hálásak vagyunk. Nekünk ez még mindig nem a pénzről szól. Az, hogy most már azért némi pénzt is keresünk a zenekarral, leginkább azért fontos, mert jobb körülmények között, kényelmesebben tudunk jó emberekkel jó dolgokat létrehozni. Ezt szeretnénk egészen addig elvinni, amíg lesz saját stúdiónk. Azt hiszem, ez a nagy álma mindenkinek a zenekarból. Nem a toronyóra lánccal. Bár, az igazság az, hogy egy stúdió próbaterem nagyjából toronyóraárban van. Na jó, a lánc lehet alumínium.

16128558_10206540578347932_2009911830_n

KULTer.hu: Hol találkozhatnak veletek a rajongók legközelebb?

Márciusban elkezdjük a lemezbemutató turnét az ország nagyvárosaiban, áprilisban pedig Budapesten lesz lemezbemutató koncertünk, addig most egy nagyobb csend következik. Már ami az élőzenét illet. Persze a háttérben zajlik majd az őrület. Remélem, sokaknak tetszeni fog az új lemez, mindenkinek úgyse, de így az izgalmas…

A borítófotót Benke Hunor készítette.

Barna Borbála

szerző: Barna Borbála
honlap e-mail
Barna Borbála 1990-ben született, Balmazújvároson nőtt fel. A Debreceni Egyetemen andragógiából szerzett BA diplomát, művelődésszervező szakirányon - majd a Kodolányi János Főiskolán idegenforgalmi szakmenedzser szakot végzett el. Jelenleg Budapesten él, és szabadidejét főként kulturális eseményeken tölti, illetve ezekről ír.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum