KULTer.hu - Nonprofit támogatás egy pályakezdőnek
84942
post-template-default,single,single-post,postid-84942,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Nonprofit támogatás egy pályakezdőnek

Ingyenes mentorprogramot indít egy elszánt pályakezdő számára Ijjas Tamás író, költő, mintegy kiállva ezzel a tehetséggondozás államosítása ellen, és reagálva a pályázati úton már több mint félmilliárd forintot bezsebelő Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) íróakadémiai programjára. 

A KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia elnevezésű programjával szemben már tavaly felszólaltak írószervezetek, és néhány hete is felháborodást váltott ki szakmai körökben, hogy az állami kézben lévő akadémia 400 millió forint támogatást kapott a kormánytól, míg a más írószervezeteknek juttatott pénz éves mértéke ezt meg sem közelíti, hiába rendelkeznek azok hosszú évek szakmai tapasztalatával és nívós taglistával. Sőt, az alkotókat támogató nagy hagyományú szervezeteknek már a fenntartás, működtetés terén is súlyos nehézségeik akadnak. A KMTG további támogatásokat gyűjt, a megszűnés szélére került József Attila Kör pedig erre reagálva némi iróniával 400 forintot utalt át néhány napja a kft. bankszámlájára, aztán pedig meghirdette első nyílt szakmai műhelyét, amely január 18-án lesz.

ijjas-tamas-vagott

Ijjas Tamás a Facebook-oldalán osztotta meg ötletét saját költői mentorprogramjáról, amiről azért elmondta: „Nem egy ellenállási mozgalmat szervezek, csak egy szakmai programot készítek elő a legjobb tudásomnak megfelelően.” A költő egy évig ingyen segít szakmai tudással és egyéb élettapasztalataival egy nála jelentkező pályakezdőt. A magán jellegű vállalkozásával más szakmabeliek figyelmét is szeretné felhívni, hogy több saját kezdeményezésű, személyes program indulhasson majd a későbbiekben.

writing

A költő elolvassa majd a mentoráltja írásait, segíti őt a fejlődésben, tanácsokkal, tippekkel, trükkökkel látja el. A tervek szerint minden héten egyszer másfél órás Skype-beszélgetésre, vagy személyes találkozásra kerül sor, s az lesz a cél, hogy a kétségek eltűnjenek, és a pályakezdő szerző megtalálja a saját hangját. Ijjas olyan versírással kacérkodó személyek jelentkezését várja, akik már elmúltak 17 évesek, de a 30-at még nem lépték át. A programon való részvételért a mentor nem vár pénzt, azonban a kiválasztott fiatalnak vállalnia kell a tevékenységek naplózását, valamint azt, hogy időnként nyilvánosan is beszámol a fejleményekről. A fiatal költőnek hozzá kell járulnia, hogy a mentor a külön ehhez a programhoz létrehozott blogon és a saját szerzői Facebook-oldalán is számot adjon a fejlődésről. Jelentkezni 2017. január 31-ig lehet ide kattintva. A költő a mentoráltját február 7-ig fogja kiválasztani.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum