KULTer.hu - Rajzpályázatok a debreceni iskolásoknak
85610
post-template-default,single,single-post,postid-85610,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Rajzpályázatok a debreceni iskolásoknak

Szabó Magda születésének századik, Arany János születésének kétszázadik, a Magyar népmesék című televíziós rajzfilmsorozat keletkezésének pedig a negyvenedik évfordulója alkalmából hirdetett egy-egy rajzpályázatot általános és középiskolások számára a Debreceni Művelődési Központ (DMK).

Szabó Magda: Régimódi történet

A cívisváros szülötte, Szabó Magda 2017. október 5-én lenne 100 éves. A szeretett haza, Debrecen, a család, az ősök, a múlt fontos szerepet játszott műveiben. A hősök kapcsolatainak, lelkivilágának részletes ábrázolásához hatalmas tehetsége volt az írónőnek. Ontotta magából a könyveket. Életművében fontos szerepet játszottak az önéletrajzi ihletésű, a múltba visszanyúló családregények. Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek.

Szabó Magda 100. születésnapja alkalmából hirdetett a művelődési központ, valamint az intézmény égisze alatt működő Debreceni Értéktár rajzpályázatot középiskolás diákok részére. A pályázók Szabó Magda Régimódi történet című regényéből jeleníthetnek meg részleteket színes vagy fekete-fehér kivitelben, A/3-as méretben. Az alkotások hátoldalára fel kell tüntetni a kitalált címet, az alkotó nevét, évfolyamát, iskolájának, felkészítő tanárának nevét, elérhetőségét és a Tímárház – 4026 Debrecen, Nagy Gál István utca 6. – címére kell elküldeni, vagy személyesen eljuttatni. Beküldési határidő: 2017. szeptember 22.

A pályamunkákat zsűri értékeli, majd az írónő születésnapján, 2017. október 5-én, 14 órakor ünnepélyes keretek között eredményt hirdetnek a Tímárházban. Bővebb információ kérhető Mátrai–Nagy Andrea programszervezőtől az 52/321-260-as és a 30/618-9767-es telefonszámon.

szabomagda

„Aranyos vitéz”

„Aranyos vitéz” címmel Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából hirdetett rajzpályázatot a DMK Tímárház – Kézművesek Háza felső tagozatos általános iskolás diákok számára.

Arany János a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakja. A legnagyobb magyar balladaköltő. Fordításai közül kiemelkednek Shakespeare-fordításai. Ő a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője, páratlanul gazdag szókinccsel rendelkezett. Műveiben 60 ezer körüli egyedi szót használt, ezzel messze fölülmúlta költőtársait. Szerb Antal így vallott róla: „Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási központja.”

A rajzpályázat során Arany János Toldi című elbeszélő költeményének részleteit jeleníthetik meg színes vagy fekete-fehér kivitelben. Méret: A/3. A pályázók az alkotások hátulján tüntessék fel a munkák kitalált címét, az alkotó nevét, évfolyamát, iskolájának, felkészítő tanárának nevét, elérhetőségét, majd a Tímárház – 4026 Debrecen, Nagy Gál I. utca 6. – címére kell elküldeni vagy személyesen eljuttatni. Beküldési határidő: 2017. február 23.

Az alkotásokat zsűri értékeli, majd ünnepélyes keretek között hirdetik ki az eredményeket 2017. március 2-án, 14 órakor a Tímárházban. Bővebb információ Mátrai – Nagy Andrea programszervezőtől kérhető az 52/321-260-as és a 30/618-9767-es telefonszámon kérhető.

aranyjanos

Magyar népmesék

A Magyar népmesék című televíziós rajzfilmsorozat idén ünnepli születésének negyvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból hirdetett a Debreceni Művelődési Központ Tímárháza rajzpályázatot és vetélkedőt általános iskolás diákok számára.

Az 1977-ben Mikulás Ferenc stúdióvezető ötletét formába öntő tervező-rendező Jankovics Marcell nagyszerű érzékkel dolgozta fel a sok-sok humorral átszőtt, felejthetetlen, szájról szájra hagyományozódó folklórkincset. A Debreceni Művelődési Központ ezzel a programsorozattal méltó emléket szeretne állítani a hazai filmgyártás aranykorából származó nagy sikerű rajzfilmsorozatnak, egyben szeretnék ráirányítani a mai kor gyermekeinek figyelmét a magyar paraszti kultúra népmesekincsének gazdagságára.

A pályázat keretében bármelyik magyar népmese megjeleníthető színes, vagy fekete-fehér kép formájában. Méret: A/3. Az alkotások hátoldalára fel kell tüntetni a mese címét, az alkotó nevét, évfolyamát, iskolájának, felkészítő tanárának nevét, elérhetőségét, majd elküldeni a Tímárház címére, vagy személyesen eljuttatni oda. (4026 Debrecen, Nagy Gál István utca 6.). További információ kérhető Mátrai–Nagy Andrea programszervezőtől a 30/618-9767 és az 52/321-260-as telefonszámon. Beküldési határidő: 2017. szeptember 15.

A pályamunkákat zsűri értékeli, majd ünnepélyes keretek között eredményt hirdetnek 2017. szeptember 29-én, 14 órakor a Tímárházban. Mindemellett előzetes bejelentkezés alapján havonta egy-egy alkalommal játékos, mesés vetélkedőt tartanak, ahol szintén értékes jutalmak várják a játszani vágyó gyerekeket. Az első alkalmat január 24-én, 13 órától tartják a DMK Tímárház – Kézművesek Házában.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum