KULTer.hu - Tatjána nem fázik
85522
post-template-default,single,single-post,postid-85522,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Tatjána nem fázik

Az önsajnálaton kívül kevés taktikám van a tél elviselésére, az egyik, talán nem túl bölcs módszerem az irodalmi szövegekben való keresgélés a tél nyomait kutatva. Az Anyeginben a tél nyilván hideg, de a szavak és a szívek mindig hidegebbek, a hideg télben a szánon utazás hét napon át még mindig jobb Tatjánának, mint Moszkvába érkezni, a jégvirágos ablakra rajzolni még mindig elviselhetőbb, mint a megérkezőt megpillantani. Majdnem gyanakszom, hogy nem gyötri a tél, holott persze másról sem szól a története, mint a valóságból való kilépésről, egyszerű álmokkal, mulatságokkal, szánalmas lányregényekkel, ócska rémtörténetekkel, bolyongásokkal, éles képekkel. A fény, a meleg, a szín, az íz mind a belső terekben van, életben tart, elviselni enged.

lievens

A vasárnap délután szorongató közegében a kislányom arra biztat, menjünk el sétálni a tó köré. Mivel a hétvége részben arról szól, hogy készülünk a jövő hétre, illetve ipari mennyiségű táplálékot gyártok a gyermekeimnek a napi ötszöri étkezésre és a közéjük eső idő áthidalására, majd elpakolom a maradékot és az egyéb romokat, örömmel lépek ki vele a kapun.

Szürke és fehér a geometrikusan sorakozó utcák sora, a hótól, a párától, a füsttől. A hatalmas hórétegre eső esett, majd az egész megfagyott, így kellemes küzdéssel jutunk ki a forgalmasabb utakra, ahol az autók már lejárták a változatos halmazállapotú csapadékot. A tó körül őrült tömeg, néhányan kutyáik pórázába kapaszkodnak, a naivabbak korcsolyával a vállukon (a tó felületén szintén hó és a hóra fagyott eső) billegnek a jeges sétányokon. A szigeten, amelynek területe egy tisztességes játszótérnél is kisebb, egy vállalkozó szellem iglut épített, és most a nép (mi) odazarándokol, hogy megnézze.

Egy vadrózsaszínre rúzsozott néni bátran keresztültipeg a jeges ösvény és a jeges iglu közötti jeges felületen, kíváncsian tapogatja a jégtömböket, miközben egy fiatalember zavartan toporog a bejáratnál fehér tornacipőjében, barátnője a szemét forgatja, mert minden képbe belelóg a néni. Generációs különbségeik színrevitelében lubickolok még egy kicsit. Átvánszorgunk a domborúra szerkesztett fahídon, egy apuka a kislányát szánkón egyensúlyozza, mi bőszen gyakoroljuk a német ortopédusok és baleseti sebészek által javasolt pingvinjárást, és meg is van a végcél, a giccshatáron billegő, de a hütte hangulatra vágyók igényeit maximálisan kielégítő kis cukrászda a túlparton. A fedett teraszon sparhelten áll a forralt boros lábas, a forró csokit porból keverik, de a vastag tejszínhab és a macaron ezt is feledteti. Hazafelé a strand mentén tapossuk a havat, a kerítés túloldalán, a termálmedencében gomolyog a pára, hát ide költöztek át a tóról a vadkacsák (tőkés récék?) tavaszig, néhányan a parton billegnek, a bölcsebbek a medence vizén pihennek. Így könnyű. Két óra gondtalan bolyongással nekünk is az.

Borítókép: ARTmargók

Bódi Katalin

szerző: Bódi Katalin
honlap e-mail
Bódi Katalin 1976-ban született Salgótarjánban, jelenleg Nyíregyházán él. A Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének adjunktusa, irodalomtörténész, kritikus. A Studia Litteraria irodalom- és kultúratudományi folyóirat szerkesztője.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum