KULTer.hu - A hazai videojáték-fejlesztés sikersztorija
86854
post-template-default,single,single-post,postid-86854,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

A hazai videojáték-fejlesztés sikersztorija

Magyar dokumentumfilm készült a 80-as, 90-es évekbeli hazai videojáték-fejlesztés történetéről. A hamarosan mozikba kerülő alkotás a világ legnevesebb fejlesztőit is lenyűgözte sztorijával.

Március végén, április elején mutatják be az ország több mozijában a Vakondok 4 – Végigjátszás című dokumentumfilmet. A film betekintést nyújt a vasfüggöny mögötti Magyarországra, ahol már a 80-as évek elején szervezett videojáték-fejlesztések folytak, miközben a világ többi részén még főleg csak otthoni hálószoba-fejlesztőkről beszélhettünk. A magyar fejlesztők munkáit szinte az egész világ ismerte, olyan kiadók adták ki a magyar játékokat, mint például a Commodore, Virgin, Activision, Sony. 1984-ben a The Times arról számolt be, hogy „a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok.”

vakondok4_poszter

A Matusik Szilárd által rendezett filmben közel 50 megszólaló mesél a korai fejlesztések körülményeiről, kihívásairól, sikereiről. Az első magyar videojáték-fejlesztők (például Mérő László) mellett több neves angol érintett is megszólal. Ian Livingstone is, aki a Fighting Fantasy (Kaland Játék Kockázat) címen megjelent könyveinek köszönhetően került kapcsolatba magyar fejlesztőkkel még a 80-as években. Később az Eidos elnökeként pedig már olyan játékok létrejöttét felügyelte, mint például a Tomb Raider vagy a Hitman. A film második felében a 90-es évek magyar sikereit is bemutatják.

A film bemutatásának pontos időpontjait és helyszíneit a Vakondok 4 honlapján jelentik be hamarosan. Aki szeretné jelezni az alkotóknak, hogy venne egy vetítést egy adott városba, az most megteheti a film honlapján keresztül. Ide kattintva pedig beleshetsz a kulisszák mögé, és megtudhatod, hogyan készült az alkotás.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum