KULTer.hu - Bujtogatással vádolnak egy varsói előadást
86937
post-template-default,single,single-post,postid-86937,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Bujtogatással vádolnak egy varsói előadást

Gyilkosságra való felbujtás és vallási szimbólumok meggyalázása miatt indítottak vizsgálatot egy varsói színház előadása kapcsán.

A Powszechny Színház (Teatr Powszechny) Stanislaw Wyspianski lengyel drámaíró egyik főművén, a Klatwa (Átok) című drámán alapuló előadása ellen indított vizsgálatot az egyik varsói kerületi ügyészség, a színdarabról nyilvánosan hozzáférhető információk alapján. A darabot múlt szombat óta játsszák.

A színpadon erotikus jelenetekkel „szentségtelenítenek meg” vallási szimbólumokat, a Lengyelországban szentként tisztelt II. János Pál pápát a pedofilok védelmezőjének nevezik a színpadon, illetve a darab végén az egyik szereplő felveti a közönségnek, hogy adományokat gyűjthetnének a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski megöletése céljából, majd közli, hogy ezt a jelenetet a rendező törölte, mert börtönnel büntethető. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt egy parlamenti képviselője bejelentette, az ügyészséghez fordul a színházi blaszfémia, istenkáromlás ügyében.

atok

Az 1899-ben keletkezett Átok egyébként egy megtörtént eseményen alapuló mű. A cselekmény egy galíciai faluban játszódik, ahol aszály pusztít, ami a „kórus” szerint Isten büntetése, a nép pedig a vadházasságban élő plébánost okolja szenvedéseiért.

A konzervatív csoportok tüntetéseket szerveztek az előadás ellen, és kuplerájnak, kloákának nevezték a szóban forgó színházat. A miniszterelnöki hivatal hangoztatta, ha bebizonyosodik, hogy a színdarab gyűlöletkelő, be kell tiltani. A kormánypárt számos képviselője követelte, hogy vonják meg az állami támogatást a teátrumtól. A lengyel püspöki kar is tiltakozott.

powteatr

A drámát a horvát Oliver Frljic rendezte, akinek az Our Violence and Your Violence című darabja ügyében pedig a bydgoszczi ügyészség folytat vizsgálatot. Ezt az előadást tavaly mutatták be az észak-lengyelországi városban.

A színház a vádakat visszautasítja, főleg azt, hogy Kaczynski meggyilkolására bujtanának fel, és azzal védekezik, hogy az előadás csak a vallás társadalomra gyakorolt hatását, állam és egyház szétválasztásának témáját vizsgálja.

Vallási szimbólumok meggyalázása ügyében a pénzbírságon kívül két évig, gyilkosságra való felbujtás miatt pedig három évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés.

Forrás: Színház.org/MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum