KULTer.hu - Dicsérik a Berlinale magyar versenyfilmjét
86449
post-template-default,single,single-post,postid-86449,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Dicsérik a Berlinale magyar versenyfilmjét

Jól fogadta a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) közönsége és a kritika is a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző magyar filmet, Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotását.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező alkotását a péntek kora esti világpremieren telt ház ünnepelte a Berlinale Palotában, és az összes többi előadásra is minden jegy már elővételben elkelt, pedig a filmet hatszor vetítik a február 19-ig tartó fesztiválon.

A kritikák többsége is lelkes, nem egy filmes szakújságíró az Arany Medve és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvék várományosai között tartja számon Enyedi Ildikó rendezését, kiemelve a női főhőst, Máriát megformáló Borbély Alexandra alakítását.

testroleslelekrol2

A Die Welt című német lap például a Kérem ne mosolyogjon című kritikájában kiemelte, hogy ugyan nem feltétlenül jelent bármit is, de érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi húsz Berlinale díjazottjainak több mint háromnegyedét egy reggel 9 órakor kezdődő vetítésen mutatták be az újságíróknak. Ezt a jelenséget a reggel kilenc ómen néven emlegetik, és a csütörtök este megnyitott fesztivál első teljes napjának reggelén – 9 órakor – tartott sajtóvetítésen bemutatott magyar film alapján megállapítható, hogy az idei Berlinale rögtön egy „Medve-jelölt” alkotással indult.

Enyedi Ildikó „egyedülálló koncepciót” valósított meg vágóhídon játszódó filmjében: „minden idők egyik leggyengédebb történetét beszéli el egy olyan környezetben, amelynél erőszakosabbat alig lehet elképzelni”, és „végtelenül visszafogott csomagolásban” mesél el egy „lenyűgözően szenvedélyes szerelmi történetet” – fejtette ki Hanns-Georg Rodek.

testrollelekrol

Morcsányi Géza élete első színészi alakításában „csodálatosan sérülékeny erővel” formálja meg a férfi főhőst, Endrét, de a Testről és Lélekről egyre inkább Mária filmjévé válik, akinek szerepében Borbély Alexandra feladta a leckét a színészi alakításokért járó Medvékre pályázó versenytársaknak. A budapesti Katona József Színház „humort és érzékenységet, feszültséget és erotikát látványosan egyszerűen sugárzó” művésze egyszer sem mosolyoghat, de „ez az arc mégis a megható érzékenység derűs fényével ragyogja be a filmet és az egész fesztivált” – áll a Die Welt írásában.

Több más kritikában is kiemelték Borbély Alexandra munkáját, a Der Tagesspiegel című berlini lap például csodálatosnak nevezte az alakítást, a Variety című nemzetközi filmes szaklap írása szerint pedig a művész „okos, melankolikusan visszafogott” játékának köszönhető, hogy az izgulós, befelé forduló alakból depressziós, „őrült tündér álomlánnyá” változó Mária végig rokonszenves marad.

A Screen International című brit filmes szaklap által felkért – brit, francia, német és orosz – szakírók összességében a lehetséges 4-ből 2,7 pontra értékelték a munkát, ami nemcsak messze a legjobb az idei Berlinalén eddig bemutatott versenyfilmek közül, hanem az utóbbi évek felhozatalát tekintve is jó eredménynek mondható.

A Berlinalén a különböző szekciókat együttvéve 399 filmet mutatnak be, a versenyfilmek közé pedig 18 alkotást válogattak be. A nemzetközi zsűrit Paul Verhoeven holland rendező-forgatókönyvíró vezeti, tagjai között van Vang Csüan-an, a 2007-es Berlinale fődíjasa, Diego Luna mexikói színész és rendező és Maggie Gyllenhaal amerikai színésznő. A díjkiosztó gálát február 18-án tartják.

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum