KULTer.hu - Enyedi Ildikó filmje nyerte a Berlinale fődíját
86768
post-template-default,single,single-post,postid-86768,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Enyedi Ildikó filmje nyerte a Berlinale fődíját

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján, dél körül pedig másik három jelentős elismeréssel gazdagodott.

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy „nagy szíve van”, hanem a nézőkről is, akik „csodálatosan” fogadták az alkotást – tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

testroleslelekrol2

A rendező az Arany Medve átvételekor azt mondta, hogy egy annyira egyszerű filmet akartak készíteni, „mint egy pohár víz”, a munka mégis nagyon kemény volt. A legnehezebb az volt benne, hogy miként „rejtsék el” az alkotásban a film témáját, amely csak „jószívű” embereknek mutatkozik meg.

Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével.

A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr – egy középkorú férfi és egy fiatal nő – kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják. A film március 2-án kerül a magyar mozikba.

testrollelekrol

Enyedi Ildikó alkotása az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika mellett Muhi András és Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Katona József Színház társulatának tagja és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

Díjjal tér haza a szemle másik magyar nagyjátékfilmje, Török Ferenc 1945 című alkotása is: a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban bemutatott dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson. A szekcióban 43 országból 50 nagyjátékfilmet mutattak be.

A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

A szemle további díjazottjai:

A zsűri nagydíja – Ezüst Medve-díj: Alain Gomis – Felicité (Boldogság), francia-belga-libanoni-német-szenegáli koprodukció
A legjobb rendezés – Ezüst Medve-díj: Aki Kaurismäki – Toivon tuolla puolen (A remény túloldalán), finn-német koprodukció
A legjobb női alakítás – Ezüst Medve-díj: Kim Minhee – Bamui haebyun-eoseo honja (Éjszaka a parton egyedül), dél-koreai alkotás
A legjobb férfi alakítás – Ezüst Medve-díj: Georg Friedrich – Helle Nächte (Világos éjszakák) című német-norvég versenyfilm
A legjobb forgatókönyv – Ezüst Medve-díj: Sebastian Leilónak és Gonzalo Maza – Une mujer fantastica (Egy csodálatos asszony), spanyol film
Alfred Bauer-díj: Agnieszka Holland – Pokot (Nyom), cseh-lengyel-német-svéd-szlovák koprodukció
A legjobb művészi teljesítmény – Ezüst Medve-díj: Dana Bunescu vágó – Ana, mon amour (Szerelmem, Ana), román film
A legjobb dokumentumfilm: Szellemvadászat – Raed Adoni, palesztin film
A legjobb első film: Carla Simon – Esti 1993 (1993 nyara)
A rövidfilmes zsűri fődíja, Arany Medvéje: Diego Costa Amarente – Cidade Pequena (Kisváros), portugál alkotás

Forrás: MTI

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum