KULTer.hu - Hallgasd az emberi elmében szóló zenét!
86821
post-template-default,single,single-post,postid-86821,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Hallgasd az emberi elmében szóló zenét!

Zenét sokféle eszközzel készíthetünk, lehet az valódi hangszer, de akár egy kreatívan felhasznált háztartási tárgy, illetve számítógépes program is. EEG-t használva közvetlenül az elménkkel, az agyhullámainkkal is kreálhatunk zenét, ahogyan Lisa Park képzőművész teszi.

Az EEG (teljes nevén elektroenkefalográfia) egy olyan technika, amely hosszú távon vizsgálja, tanulmányozza többek mellett az epilepsziát, az alvászavart és az agyhalált. Tágabb értelemben véve egy pszichofiziológiai mérőeljárás, melynek segítségével a pszichés működés élettani hátterét vizsgálhatjuk; szűkebb értelemben pedig egy elektrofiziológiai mérőeszköz, mely az idegsejtek elektromos aktivitásának regisztrálására szolgál. Már nemcsak az orvosok, hanem művészek is kísérleteznek ezzel a valós idejű eredményeket mutató technológiával.

Az elmúlt évtizedben több cég, például az Emotiv, a NeuroSky és az iWinks is javította az EEG felhasználhatóságát, és fogyasztóbarát prototípusokat hozott létre. Ez a fejlődés az agyhullámot mérő eszközök történetében a művészek tevékenységére is kiterjedt, ugyanis az EEG technológia új médiumot jelentett számukra, egy olyan eszközt, amely szinte tökélesen ülteti át a valóságba a kreatív ötleteket, illetve megfigyeli aktivitás közben a gondolatokat.

Leegyszerűsítve: minden egy gondolatszikrával kezdődik, aztán ez lefordítódik, majd egy fix közegbe kerül, ahol elnyerheti végleges formáját. Az EEG-vel az agy elektromos aktivitását mérik elektródák segítségével, melyeket a fejbőrre helyeznek. Az alkotóknak csak annyi a dolguk, hogy kigondolnak egy ötletet, és a kreativitásuk máris mérhetővé válik.

Az EEG-vel dolgozó művészek számára a zene tökéletes területe a kísérletezgetésnek. A zenészek egyébként is régóta vágynak arra, hogy közelebb kerülhessenek az ötleteik születéséhez, az inspirációik belső, biológiai forrásához. A zenei kreativitást egyébként az éppen improvizáló jazz-zenészeknél lehet jól megfigyelni, meghallgatni. Az EEG technológiával bárki közelebb kerülhet a saját kreatív gondolatainak megfigyeléséhez, az alkotáshoz nem szükséges hozzáértő kéz vagy száj, csakis az agyra van szükség.

A videókban megfigyelheted, milyen az, amikor az alkotók az EEG technológiával kísérleteznek, és hanggá alakítják agyhullámaikat, képzeletüket. Hallgass bele az emberi agyban zajló különös zenék világába!

Forrás: Creators

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2019. Sze. >>
hkscpsv
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum