KULTer.hu - Horváth Benjié a Dunajcsik Mátyás Lehetőség
86945
post-template-default,single,single-post,postid-86945,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Horváth Benjié a Dunajcsik Mátyás Lehetőség

Horváth Benji kapja 2017-ben a Dunajcsik Mátyás Lehetőséget, amely a Libri Könyvkiadó egyik irodalmi díja. 2014-ben alapították, minden évben február 24-én, Mátyás napon ítélik oda. 

Az irodalmi díjat a Libri Kiadó igazgatói, Sárközy Bence és Halmos Ádám alapították 2015-ben Dunajcsik Mátyás, a kiadó egykori szépirodalmi főszerkesztőjének elismeréseként. A lehetőséget olyan fiatal, pályakezdő író kapja meg minden évben, akinek a következő könyvét Dunajcsik Mátyás ajánlására jelenteti meg a Libri. A díjat korábban Dékány Dávid (Darwin Motel, 2015) és Sepsi László (Pinky, 2016) kapta.

dunajcsikmlehetoseg

Horváth Benji (Horváth Előd Benjámin), az idei díjazott 1988-ban született Marosvásárhelyen. Költő, slammer, a Helikon folyóirat szerkesztője. A Látó és a Műút folyóiratok nívódíját elnyerte 2010-ben és 2013-ban, eseményszervezéssel és tehetséggondozással is foglalkozik. Tagja a Bruthalia Alkotókörnek, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek. 2006 óta közlik verseit, publicisztikáit, újabban prózaírással is foglalkozik. Versei arab és román nyelven is megjelentek már. Eddigi kötetei: A cseplini díva (Koinónia, Kolozsvár, 2009); Beatcore (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár–Budapest, 2015); Az amnézia útja (József Attila Kör – Prae.hu, Budapest, 2016).

horvathbenji

Dunajcsik Mátyás indoklása: „Horváth Benji szaturnuszi költő, abban az értelemben, ahogyan Verlaine beszélt róluk – és magáról – első kötetének nyitóversében (Térey János fordításában): »Akik SZATURNUSZI csillagjegyben születtek […] / Azoknak jól kijut a haragból és a gondból. / Képzeletük csupa nyugtalan, gyönge hóbort, / Az Ész erejének rajtuk hatalma nincs. / Finom méreg a vér, mely erükben kering, / Páratlan ritka, és úgy perzsel, mint a láva, / Sodrában süllyed el szívük zord Ideálja.«

De szaturnuszi abból a szempontból is, amilyen intenzív kapcsolatot ápol az éggel, legyen szó asztrológiáról vagy asztronómiáról. Mert, ha nem épp egy homályos kocsmavécé tükrében nézi önmagát, akkor leginkább a Hubble űrtávcső optikáján keresztül. Verseinek beszélgetőpartnerei ugyanilyen széles körből kerülnek ki: ugyanolyan magától értetődő természetességgel fordulnak elő köztük az istenek, a démonok és a holtak, mint az élők – bár az előbbieket, úgy tűnik, előnyben részesíti. És azt is tudja, hogy a legtávolabbi csillagokra csak a legsötétebb éjszakák nyújtanak rálátást.

Horváth Benji nem tesz úgy, mintha az (erdélyi) magyar irodalomban otthon lenni azt jelentené, hogy valaki alkotóként vagy olvasóként erre és csakis erre a nyelvre és kultúrára kellene, hogy korlátozza a saját mozgásterét. Szövegeibe a román és az angol nyelvnek, kultúrának szabad ki- és bejárása van, sőt néha át is veszik a szót a magyartól. És ez így van jól, mert ez által mind a három csak még szabadabbá válik – bár az is igaz, hogy a három közül talán épp a magyarnak van a legnagyobb szüksége erre a szabadságra.”

Horváth Benji stílusának megismeréséhez a következő versének elolvasásával közelebb kerülhetsz:

Magyar átiratok: Játék

(Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani)

A játszótársad nem akarok lenni,
unom, hogy mindig kell az áldozat,
nem akarok veled sötétbe menni,
oda, ahol a gyermekszív rohad,
nem akarok én asztalfőre ülni,
és ürüljön ki a te poharad.
A gyöngy is tud a semminek örülni,
sóhaj nem vált meg vért és rongyokat.
Én egyáltalán nem akarok mindent,
elit telet vagy propaganda-őszt,
igyon a kutyád némán teát véled,
mi falkában üvöltjük ki a gőzt.
Nem lehet teljes, tiszta szívvel élni,
de semmiképp nem fogok tőled félni,
mikor talpig fegyverben menetel
nyolcbillió elfogyasztott ember,
iszonyt iszik a tó partján a vad,
és vér folyik a szőnyegek alatt.
Tartsd meg magadnak azt a sok-sok jót,
privát karácsonyt, aranyléghajót,
vidd innen sok elhasznált szeretőd,
és művirágod, cifra temetőd.
Nem akartam soha élni a gyilkos
játékodban, amely valóra vált.
A föld nem árul soha semmi titkot,
és nem felejt el semmilyen halált.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. aug. >>
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum