KULTer.hu - Már biztosan vége az Alexandrának
86910
post-template-default,single,single-post,postid-86910,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Már biztosan vége az Alexandrának

Az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. készen áll a boltok bérleti jogának átruházására, hogy elkerülje a boltok kiürítését – közölte a cég.

A közlemény szerint erre azért van szükség, mert a társaság bevételi források hiányában nem képes működésének fenntartására, mivel bizományosi partnere és a kiadók a bizományosi könyvkészletük nagy részét visszahívták.

Mint írták, a könyvesbolt-hálózat átvételére irányuló tárgyalások a „legnagyobb erőfeszítéseink ellenére” sem zárultak eredménnyel, és a nyilvános közleményében a boltok megmentését célzó Central Csoport Zrt. konkrét ajánlatot a mai napig nem tett, a megegyezés nem sikerült.

alexandra2

A tájékoztatás szerint a bérleti jogok átvételéhez teljesíteni kell a társaság február 17-én megtartott taggyűlésén meghatározott feltételeket, egyebek mellett a boltban dolgozók munkáltatói jogutódlással történő átvételét, a leltár szerinti árukészlet átvételét.

A Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. január végén jelentette be, hogy befektetőt keres az országszerte ötvenhat Alexandra könyvesboltot üzemeltető cég és mintegy 350 munkavállalójának megmentése érdekében. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) korábbi tájékoztatása szerint a Matyi Dezső vezette Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. A MKKE szintén január végén azt javasolta, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket, mivel azok behajtásában hatékonyabban képes eljárni, mint az érintett csaknem 400 beszállító.

alexandra1

A könyvkiadók többsége tanácstalanul áll az Alexandra ügye előtt. Egyrészt, az üzletek átvétele is nagy vállalkozást jelentene nekik, hiszen zavaros jogi viszonyok uralkodnak a bedőlő kiadó körül. Másrészt azzal is problémájuk van, hogy ha nem kívánnak a továbbiakban együttműködni az Alexandrával, akkor saját erőből kell nekik begyűjteni a visszahívott könyveiket az ország egész területéről, a teherautós utazgatást pedig nem minden kiadó engedheti meg magának. A könyvkiadók egyelőre nem tudják, mi lesz az ügy, illetve saját esetleges lépéseik következménye, egyáltalán, azt sem tudják, mit kellene tenniük, viszont az ő pénzük és a könyveik forognak ebben az egész játékban. A köteteket a mai napig árulják az Alexandra-boltokban.

Forrás: MTI/Magyar Nemzet

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. Sze. >>
hkscpsv
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum