KULTer.hu - Megvannak az Aegon-díj idei esélyesei
86375
post-template-default,single,single-post,postid-86375,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Megvannak az Aegon-díj idei esélyesei

Összeállt az egyik legjobban várt magyar irodalmi lista, az Aegon Művészeti Díj shortlistje. Az orgiától egy mormotáig – vaskos regények és vékony verseskötet, esszék, kisregények, brutális, véres képek és lágy női líra – három kiadó tíz kötete van versenyben a 3 millió forinttal járó elismerésért. A szerzőkről idén is egész estés film készül.

Műfaji és kiadói sokszínűség jellemzi a tízes listát. Három könyvkiadó – a Magvető, a Pesti Kalligram és a Jelenkor jelöltjei közül dől majd el, melyik mű lesz a nyertes. A döntős kötetek bejelentése és a nyertes kiválasztása között eltelő idő minden évben a találgatásról szól. Nincs könnyű dolga annak, aki fogadni szeretne a díjazottra. Annak, hogy női nyertes lesz, egy a tízhez az esélye. Kettő a tízhez, hogy verseskötet nyer, annak pedig, hogy a második Aegon-díját kapja a szerző idén, három a tízhez az esélye. És így tovább. Ami biztos, tíz a tízhez, vagyis száz százalék az esélye annak, hogy idén is kiemelkedő mű lesz a díjazott.

A 2017-es AEGON Művészeti Díjra esélyes tíz könyv:

  • Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája, Pesti Kalligram
  • Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér, Magvető Kiadó
  • Kun Árpád: Megint hazavárunk, Magvető Kiadó
  • Németh Gábor: Egy mormota nyara, Pesti Kalligram
  • Spiró György: Válogatott esszék 1979-2016, Magvető Kiadó
  • Szabó Róbert Csaba: Alakváltók, Jelenkor Kiadó
  • Szilasi László: Amíg másokkal voltunk, Magvető Kiadó
  • Térey János: Őszi hadjárat, Jelenkor Kiadó
  • Tóth Krisztina: Világadapter, Magvető Kiadó
  • Zoltán Gábor: Orgia, Pesti Kalligram

aegon2017books

„Állandóság és megújulás egyszerre jellemzik az elismerést – mindig valami újra és minőségire hívja föl a figyelmet, és teszi ezt immár tizenkét éve” – mondta Zatykó Péter, a díjalapító biztosító elnök-vezérigazgatója. 2017-ben közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók, a shortlist, vagyis a szűkített tízes lista a hétfős zsűri szavazataiból születik. A minden évben új összetételű zsűri tagjai – irodalmárok, tanárok és kritikusok – nem tudnak egymásról a shortlist összeállításakor, titkos online felületen szavaznak, így nem befolyásolhatják egymást. A tízes lista alapján aztán az Aegon Művészeti Díj zsűrije már élő, konszenzusos szavazással dönt a nyertesről. A zsűri elnökét és tagjait a díjazottat bejelentő sajtótájékoztatón ismerheti meg a közönség.

Mind a tíz könyvről irodalmi óravázlat (tancsomag) készül középiskolai magyartanárok számára, ezek felkerülnek a díj honlapjára és ingyenesen elérhetőek lesznek majd, csakúgy, mint az eddigiek. A jelöltekről szóló egész estés film bemutatója a 2017-es Margó Fesztiválon lesz.

2017 Aegon Művészeti díjas szerzőjéről tavasszal dönt a zsűri, a nyertes könyv írója az április 5-i ünnepélyes díjátadón veheti át az elismerést a Katona József Színházban.

KULTer.hu Hír

szerző: KULTer.hu Hír
honlap e-mail
A KULTer.hu rendelkezésére bocsátott és a szerkesztőség által továbbszerkesztett, vagy a szerkesztőség által összeállított sajtóanyagok és a szerkesztőségi hírek megjelenési formája.

KULTprogramok

<< 2020. jún. >>
hkscpsv
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum