KULTer.hu - Örökség, virtuozitás
86830
post-template-default,single,single-post,postid-86830,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Örökség, virtuozitás

Interjú Balázs Jánossal és Kökény Tamással

A Cziffra Fesztivál alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amelyet Cziffra György folytatott. Utóbbira kiváló példa A jövő generációja matinékoncert, amelyre február 26-án a MOM Kulturális Központban kerül sor.

A Cseh Tamás Program által támogatott, a Junior Prima díjas és a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató versenyen már bizonyított fiatalok nevével fémjelzett koncert kapcsán Balázs Jánossal, a fesztivál megálmodójával, illetve Kökény Tamás nagybőgőssel, a Virtuózok második évadának nyertesével beszélgettünk. Többek között a Cziffra-átiratok nehézségeiről, a siker és az irigység kezeléséről.

KULTer.hu: Kökény Tamás, Boros Misi, Kállai Ernő, Devich Gergely, Hungarian Folk Embassy – ők lesznek azok a fiatal művészek, akik koncertjeikkel emelik az idei Cziffra Fesztivál színvonalát. Mi alapján esett épp rájuk a választásod, és miért lehetnek ők példaképek kortársaik számára?

Balázs János: Már az első fesztiválon is fontosnak tartottuk, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosítsunk a fiatal művészek számára. A Cziffra Fesztivál kötelességének érzi a fiatalok segítését, célja, hogy folytassa mindazt, amit Cziffra György létrehozott és megálmodott Franciaországban: koncertsorozat, mesterkurzus, zenei verseny és fiatal művészeket segítő bemutatkozási lehetőség. A jövő generációja matinékoncert keretében az általam nagyra tartott, tehetséges Cseh Tamás Program támogatottjait, a Junior Prima díjas és a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató versenyen már bizonyított fiatalokat hallhatja a közönség. Bennük megvan a potenciál, hogy a közeljövőben világsztárrá válhassanak. Az ifjú művészeket egyéni látásmód és gondolatok jellemzik, kisugárzásuk van, s szűnni nem akaró kíváncsiság munkál bennük. Ezeknek köszönhető, hogy a koncertek alkalmával olyan kapcsolat jön létre zene, előadó és közönség között, mely maradandó élményt okoz a befogadóban.

bjanos2

KULTer.hu: A művészek a saját repertoárjukból válogattak vagy az általad preferált darabok kerülnek terítékre?

B. J.: Szabad kezet kaptak, saját repertoárjukból, kedvenc műveikből válogattak, leginkább romantikus műveket hallhatunk tőlük. A közönségnek izgalmas zenei élményben lesz része, hiszen Boros Misi zongorán, Kállai Ernő hegedűn, Kökény Tamás nagybőgőn, Devich Gergely csellón játszik majd, a Hungarian Folk Embassy pedig Soós András prímás vezetésével egy olyan különleges összeállítást készített az alkalomra, melyben a különböző tájegységek autentikus zenéi nem különülnek el, hanem egymás után következnek, fokozatosan vezetve a hallgatót az egyre különlegesebb rétegek felé.

KULTer.hu: Boros Misivel – és Bogányi Gergellyel – nem is olyan rég, január 24-én, a Művészetek Palotájában volt alkalmad együtt zenélni a Zongora Gála elnevezésű koncerten.

B. J.: Misi, csakúgy, mint a többi ifjú művész különleges tehetség, méltán nyerte meg a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató versenyben a saját korcsoportját, és méltán részesül rangos elismerésekben. Nagy lehetőségek rejlenek benne, kellő kitartással, szorgalommal, alázattal és elmélyült, már-már filozofikus gondolkodásmóddal bír. Kétségkívül nagy karrier áll előtte, s reménykedem abban, hogy tíz-tizenöt év múlva a világ leghíresebb és legtehetségesebb zongoraművészei közt emlegethetjük őt.

KULTer.hu: Noha ezúttal nem csendülnek fel Cziffra-átiratok, mégis áruld el, kérlek, hogy milyen kihívásokkal szembesül az a művész, aki Cziffra művei eljátszására vállalkozik!

B. J.: Az átiratok egészen speciális technikát igényelnek. Cziffra György az improvizációi során a számára legkényelmesebb variációkat részesítette előnyben, de e „kényelmességgel” meglehetősen nehéz azonosulni, mert ami neki komfortos volt, másnak korántsem biztos, hogy az. Nincs azonban okunk pesszimizmusra, ugyanis a MOM Kulturális Központban 2016. október 30. és november 4. között megrendezett zongoraversenyünkön bebizonyosodott, hogy igenis meg lehet birkózni a Cziffra-átiratokkal. Kiváló produkciók születtek, versenyzőink remekül helytálltak, keményen dolgoztak, szorgalmasak és kitartóak voltak, nem mellesleg rengetegszer hallgattak Cziffra-felvételeket.

misi_mupa-8b

KULTer.hu: Szerinted mennyire perspektíva a fiatalok számára a komolyzene 2017-ben?

B. J.: Minden a kommunikáción és a tálaláson múlik. Az elmúlt egy-két évben meglehetősen formabontó módon és egyedi megoldásokkal munkálkodtam azon, hogy eljuttassam a komolyzenét a fiatalokhoz. A hangszerbemutató sorozatom vagy a fényfestéssel fűszerezett Bazilika előtti tavalyi szabadtéri ZEnergia-koncertem igazolják, hogy a klasszikus zenét igenis meg lehet szerettetni az Y és Z generációval, ha azt az ő nyelvükön, 21. századi formában tolmácsoljuk.

KULTer.hu: Minél sikeresebb az ember, annál több az irigye. Mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, akik elcsüggednek egy-egy ellendrukker rosszindulatú megjegyzése miatt?

B. J.: A legfontosabb, hogy rendíthetetlenül higgyenek magunkban és abban, amit csinálnak, hiszen csak így mondhatják el magunkról: a tehetséget szolgálják, és hogy önazonosak. Nem újdonság, ha azt mondom: a siker nem jön azonnal, keményen kell érte dolgozni.

A pofonok és az embert érő irigység a fejlődés része. Az út sokszor rögös, akadályokkal és megpróbáltatásokkal teli, de épp ezek azok, melyek formálnak bennünket. Hogy ez a bizonyos út hol kezdődik és hol ér véget, részletkérdés – a kitartás a fontos. Ha eltökélten megyünk céljaink felé, eljön a nap, mikor a rögök eltűntek, s az utat, mely előttünk áll, virágok borítják.

KULTer.hu: Te egyébként mindig is könnyedén képes voltál lerázni magadról a rosszindulatú megjegyzéseket?

B. J.: Tulajdonképpen se a rossz, sem pedig a jó dolgokkal nem foglalkozom különösebben. Mindig az aktuális cél lebeg a szemem előtt, valamint az, hogy embertársaim életét boldogsággal töltsem meg. Irigyek mindig is voltak és lesznek – ettől van egyensúlyban a világ. Nem kell, hogy mindenki szeressen, vagy hogy kedvelje a Cziffra Fesztivált. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a maga komfortzónáját. Eddig szerencsére nem érte negatív kritika a Cziffra Fesztivált, sőt munkájának eredménye, hogy 2016 decemberében Cziffra Györgyöt Postumus Magyar Örökség Díjjal ismerték el, mely jól mutatja, hogy felfigyeltek a néhai zongoragéniusz művészetére. Elindult valami.

misi_mupa-40

KULTer.hu: Ráadásul a Highlights of Hungary díjra is jelölték a fesztivált.

B. J.: Igen. Az immár negyedik éve megrendezett kreatív szakmai esemény célja, hogy az elmúlt év legkreatívabb projektjeit és legszerethetőbb ügyeit tárja a nagyközönség elé. Rendkívül jó érzés tudni, hogy egy emlékápoló klasszikus zenei fesztivál is lehet kreatív. A következő lépés, hogy 2021-re, Cziffra György születésének századik évfordulójára magyar és külföldi művészek közreműködésével világméretű fesztivált és turnét szervezzünk.

KULTer.hu: Ha már a külföldi turnét említetted… A világ számos koncerttermében felléptél már , de mindig Budapest az a hely, ahova visszatérsz, és – ahogy én tudom – eszed ágában nincs külföldre tenni a székhelyed. Meg tudnád fogalmazni, hogy mit érzel, amikor leszáll veled a repülőgép Magyarországon?

B. J.: Míg Cziffra Györgynek el kellett hagynia hazáját ahhoz, hogy karriert csináljon, s hogy világszinten elismert művésszé válhasson, a ma művésze nem kényszerül ilyen fájdalmas lépés megtételére. Valóban a világ számos pontján léptem már fel, sok csodás helyet láttam, de mégis Budapest tereit, utcácskáit és az itt lakókat tekintem lényem és művészetem szerves részének. Ahogy Chopinnek, Liszt Ferencnek vagy Beethovennek fontos volt a nemzeti öntudat, úgy számomra is az. Igaz, csak huszonnyolc éve csodálom Magyarországot, de minden alkalommal elámulok a szépségén.

KULTer.hu: Milyen ismereteid vannak a fesztivál nevének ihletőjéről, Cziffra Györgyről?

Kökény Tamás: Bevallom, még nem olvastam a Cziffra György életéről szóló Ágyúk és virágok című könyvet, de ami késik, nem múlik. Tisztában vagyok azzal, hogy Cziffra az egyik legjelentősebb magyar zongorista volt, aki világszerte ismertté vált. Számos interneten fellelhető videót néztem meg róla, s különösen örültem, mikor az egyik felvételen felfedeztem mellette Ivry Gitlist, az általam nagyra tartott hegedűművészt.

virtuozok_arena_koncert-25

KULTer.hu: Mely művekkel örvendezteted meg a közönséget A jövő generációja matinékoncerten?

K. T.: A zsidó származású svájci-amerikai zeneszerző Ernest Bloch Prayer from Jewish Life című szerzeményét, Giovanni Bottesini Tarantelláját játszom, ráadásként pedig Paganini Mózes-fantáziájának Variációk című részletét adom elő. Azért esett ezekre a darabokra a választásom, mert a márciusi Carnegie Hallban is ezekkel lépek majd fel többek között.

KULTer.hu: Merthogy a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny fináléjában nemcsak tizenkétmillió forint, hanem egy tengerentúli fellépési lehetőség is a tiéd az Armel Opera Fesztivál jóvoltából. Március 1-jén lesz a nagy napod New Yorkban.

K. T.: Izgatottan várom! Kétszer negyven perces koncertet adok, néhány, a Virtuózokból megismert zenésztársak kíséretében. A korábban említett darabokon kívül még sok olyan romantikus darab kerül terítékre, mint például Astor Piazzolla Libertangoja, Ennio Morriconétól a Cinema Paradiso című film egyik betétdala, a Virtuózok döntőjében is játszott John Williams-szerzemény, a Schindler listája főcímdala és Fauré Álom után című műve.

KULTer.hu: Bizonyára száznyolcvan fokos fordulatot vett az életed a televíziós szereplés óta.

K. T.: Sok jó dolog történt velem az elmúlt kilenc hónapban: számos felkérést kapok – egyaránt koncertezem itthon és külföldön, legutóbb Párizsban, Brüsszelben, illetve Olaszországban álltam színpadra. Örömmel tölt el, hogy neves művészekkel léphetek fel, s hogy új szakmai ismeretségeket köthetek, ráadásul rendszerint mindenhol felismernek, amerre járok.

KULTer.hu: Nem jöttél ettől zavarba eleinte?

K. T.: De igen, mára már hozzászoktam, hogy lépten-nyomon odajönnek hozzám gratulálni. Mindez azt bizonyítja, hogy a komolyzenére igenis van igény.

virtuozok_ujevi_koncert-36

KULTer.hu: Hogy állsz az irigyekkel? Akadnak?

K. T.: Vannak, akik irigylik a sikereimet, de a megfeszített munkát, a több órányi gyakorlást, ami e mögött van, vagy azt, hogy az elmúlt fél évben csupán egyetlen napot tudtam teljes egészében a szeretteim körében tölteni, valószínűleg már senki nem kérné magának.

KULTer.hu: A fellépéseket és a sok gyakorlást könnyen össze tudod hangolni az iskolai tanulmányaiddal és a szabadidős programjaiddal?

K. T.: Meglehetősen nehezen egyeztethetők össze. Magántanuló vagyok, időm nagy része gyakorlással és próbákkal telik, hiszen a koncertekre való felkészüléseket nem lehet elviccelni. Csupán esténként nyílik lehetőségem arra, hogy egy kicsit kimozduljak valamerre a barátaimmal.

KULTer.hu: Ez a hivatás sok utazással is jár. Közösségi oldaladon rendszeresen posztolsz fotókat a fellépéseid helyszíneiről, s látszik rajtad, hogy remekül érzed magad a nagyvilágban.

K. T.: Valóban mindenütt jól érzem magam, de megfigyeltem már, hogy lehetek akármilyen pazar helyen, négy-öt nap után rendszerint elkezdek „szenvedni”, mert húz haza a szívem és erős honvágyat érzek. Ideköt a család, a barátaim, az iskola, a karrierem is itt indult útjára, éppen ezért kötelességemnek érzem, hogy elsősorban a magyaroknak okozzak örömöt a zeném által.

A képeket Németh Anna készítette.

Jónás Ágnes

szerző: Jónás Ágnes
honlap e-mail
Jónás Ágnes 1983-ban született Budapesten. 2008-ban végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar-kommunikáció szakán. 2013-ban Rév-Komáromban elnyerte a nemzetközi Jókai-díjat. Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. A CorrectMedia online kulturális-életmód magazin alapítója (2015). Magyar és idegen nyelven készített interjúk készítése közben érzi magát igazán elemében.

KULTprogramok

<< 2020. Júl. >>
hkscpsv
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Események

In Internet Explorer versions up to 8, things inside the canvas are inaccessible!

Archívum